Ζητούν συμμάχους τους γονείς των μαθητών τους οι εκπαιδευτικοί

Λασίθι
Ζητούν συμμάχους τους γονείς των μαθητών τους οι εκπαιδευτικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ελάτε να δώσουμε μαζί, χέρι- χέρι τον αγώνα για ένα καλύτερο σχολείο»!

Μ’ αυτά τα λόγια καλούν τους γονείς των μαθητών τους οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας, στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων και των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Με ανοιχτή επιστολή που έστειλε προς όλους τους γονείς των μαθητών ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη», επιχειρεί να ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα, με πρώτο απ’ όλα τα κενά που υπάρχουν λόγω του ότι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν διοριστεί εδώ και 8 χρόνια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Μαρία Λιουδάκη» κ. Γιάννης Πασπαράκης, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Φέρμων Ιεράπετρας, ανέφερε ότι επιλέχτηκε αυτός ο τρόπος αγώνα στην Ιεράπετρα, έπειτα από την απόφαση της ΔΟΕ να οργανώσει εκ νέου συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αφού η τελευταία συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Παιδείας, δεν έφερε ουσιαστικά κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Στην Αθήνα μετά τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή 30 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί και πορεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

«Εμείς οι εκπαιδευτικοί νιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τους γονείς των μαθητών μας και να μοιραστούμε την αγωνία μας μαζί τους για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που βρίσκεται εδώ και χρόνια στη δίνη βίαιων περικοπών, συρρίκνωσης, υποβάθμισης και απαξίωσης.

Κάθε σχολική χρονιά ξεκινά με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και αμέτρητες ώρες μαθημάτων χάνονται από έλλειψη προσωπικού. Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου οδηγείται στην απόλυτη απαξίωση. Το τι αντικείμενα θα διδάσκονται τα παιδιά στο ολοήμερο δεν εξαρτάται από το τι έχουν ανάγκη, αλλά από το ποιοι εκπαιδευτικοί «περισσεύουν».

Η ενισχυτική διδασκαλία έχει στην ουσία καταργηθεί. Πλησιάζουμε στη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς και τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία μας συνεχίζουν να υπάρχουν – και κάποια άλλα έχουν καλυφθεί ακόμη και στα μέσα της σχολικής χρονιάς», αναφέρει ο κ. Γιάννης Πασπαράκης, εξηγώντας το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής που έλαβαν στα χέρια τους όλοι οι γονείς των μαθητών.

«Η αδιοριστία - οκτώ χρόνια έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί - σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και τμημάτων, που έχουν γίνει και αυτές που σχεδιάζονται να γίνουν, οδηγούν σε ένα αναχρονιστικό σχολείο το οποίο δουλεύει με όσους και όποιους εκπαιδευτικούς έχει.

Παραβιάζει τις ίσες ευκαιρίες μάθησης που πρέπει να έχουν όλοι οι μαθητές, επιτείνει την οικονομική αιμορραγία των οικογενειών από την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια και καταδικάζει τους εκπαιδευτικούς σε μόνιμη αναπλήρωση και περιπλάνηση. Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες για την παιδεία και στα χρόνια των μνημονίων έχουν πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ», προσθέτει ο κ. Γιάννης Πασπαράκης.

Οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται για μόνιμους διορισμούς που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες της Δημόσιας Εκπαίδευσης για ίσα δικαιώματα μόνιμων και αναπληρωτών, για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία. Θέλουν η αναλογία εκπαιδευτικού-μαθητών να είναι 1:15 στο Νηπιαγωγείο και 1:20 στο Δημοτικό Σχολείο.

Δίνουν τον αγώνα τους για στήριξη και ποιοτική αναβάθμιση των δομών της Ειδικής Αγωγής.

Δε δέχονται επίσης συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων με οικονομικά κριτήρια.

«Θέλουμε όλους τους γονείς των μαθητών μας μαζί μας σ’ αυτό τον αγώνα! Ο αγώνας μας έχει στόχο ένα καλύτερο σχολείο για τους μαθητές μας. Ο αγώνας που κάνουμε αφορά πρώτα από όλα τους μαθητές μας και τους γονείς τους.

Αυτός ο αγώνας πρέπει να δοθεί χέρι χέρι από γονείς και εκπαιδευτικούς», καταλήγει ο κ. Γιάννης Πασπαράκης, πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη».

Στην Ιεράπετρα υπάρχουν ακόμη ελλείψεις εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία. Δεν έχουν καλυφτεί όλες οι ειδικότητες και κυρίως λείπουν εικαστικοί, γυμναστές και δάσκαλοι Πληροφορικής.

Δεν περισσεύουν ώρες για ενισχυτική διδασκαλία και δεν υπάρχουν δάσκαλοι για να καλύψουν όλες τις ανάγκες της παράλληλης στήριξης.

Στο νομό Λασιθίου υπάρχουν 50 παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη και οι διαθέσιμοι δάσκαλοι της παράλληλης στήριξης δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα μισά.

Στον αγώνα που έχει ξεκινήσει ο ΔΟΕ μπαίνει και το θέμα των ίσων δικαιωμάτων, μόνιμων και αναπληρωτών δασκάλων.

Σήμερα ο αναπληρωτής δάσκαλος απαγορεύεται να αρρωστήσει. Αν απουσιάσει πάνω από τρείς μέρες λόγω ασθένειας, δεν πληρώνεται, ενώ αν λείψει για λόγους υγείας πάνω από τις 15 μέρες κινδυνεύει ακόμα και με απόλυση!

Ζητούν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Στο μεταξύ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΔΟΕ ζητούν με επιστολή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. πραγματοποιούν 24ωρη απεργιακή δράση με βασικό αίτημα την άμεση πραγματοποίηση μαζικών, μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2018-19, που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση. Την ίδια ημέρα στη 1.30 μ.μ. πραγματοποιούμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια με πορεία προς τη Βουλή και το Προεδρικό Μέγαρο.

Εκτιμώντας ότι μετά και την τελευταία συνάντησή μας με τον Υπουργό Παιδείας στις 16 Μαρτίου 2018, το κεντρικής σημασίας αίτημα των μαζικών μόνιμων διορισμών υπερβαίνει την αρμοδιότητά του και είναι αναπόσπαστο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η συνάντηση μαζί σας την Παρασκευή το μεσημέρι», αναφέρουν οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News