Λασίθι

Δουλειά φέτος για τους οικοδόμους, χάρη στους ξένους

Πολλά είναι τα ξένα κεφάλαια που έχουν ξεκινήσει προ διετίας να επενδύονται στην παραλιακή κυρίως ζώνη, ανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας, από ξένους κατά βάση, που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία της πτώσης των τιμών των ακινήτων, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Αφού αγόρασαν σε χαμηλές τιμές οικόπεδα «φιλέτα» δίπλα στη θάλασσα του Νότιου Κρητικού πελάγους, ξεκινούν δειλά-δειλά να χτίζουν πολυτελείς βίλες, οι περισσότεροι για να χαρούν οι ίδιοι με τις οικογένειες τους, το υπέροχο κλίμα, τη φύση και τη θάλασσα, μετά τη συνταξιοδότηση τους, και κάποιοι λίγοι για να τις εκμεταλλευτούν ενοικιάζοντας τις, σε άλλους ξένους επισκέπτες.

Κι ενώ μετά το 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης, της φυγής των κεφαλαίων στο εξωτερικό, των capital controls, και της αδυναμίας των Τραπεζών, να συνεχίσουν να δίνουν στεγαστικά δάνεια, με τους όρους και το ρυθμό που τα έδιναν πριν την κρίση, η οικοδομική δραστηριότητα άρχισε να καταρρέει, παρασέρνοντας εκατοντάδες επαγγέλματα στην ανεργία, ξαφνικά, από τις αρχές του 2017 και ιδιαίτερα φέτος, άρχισε να «ξαναπαίρνει εμπρός» η οικοδομή, και να κινείται ικανοποιητικά, παρουσιάζοντας το 2017 μια άνοδο γύρω στο 10% και στο πρώτο δίμηνο του 2018 ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, έως και 15% σε σύγκριση με το 2017.

«Στην Ιεράπετρα έχουν επενδυθεί αρκετά κεφάλαια από ξένους κυρίως αλλά και Έλληνες επενδυτές, τα τελευταία δυο χρόνια. Ο τεχνικός και ο κατασκευαστικός κλάδος έχουν επανεκκινήσει σιγά-σιγά τη δραστηριότητα τους. Γνωρίζω ότι στην Πολεοδομία της Ιεράπετρας, έχουν κατατεθεί τον τελευταίο καιρό 14 άδειες ανέγερσης νέων οικοδομών, μετά από μια εξαετία πλήρους απραξίας», μας είπε ο αρχιτέκτονας μηχανικός κ Γιώργος Προϊστάκης.

«Παρά την απαισιοδοξία και την επιφυλακτικότητα που κυριαρχούσε από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στην Ελληνική και ιδίως στην τοπική μας αγορά ακινήτων, τα τελευταία 2-3 χρόνια, παρατηρείται μια ενδιαφέρουσα εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στα Νοτιοανατολικά του Ν. Λασιθίου.

Αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς συμβαίνει την ώρα, που στη χώρα μας επικρατεί γενικότερη επενδυτική ανασφάλεια, λόγω της διαφαινόμενης γεωπολιτικής αστάθειας. Αυτή η εντυπωσιακή εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στον κατασκευαστικό κλάδο, ίσως να σηματοδοτεί κάτι θετικότερο από εκείνο που εμείς αντιλαμβανόμαστε», μας είπε ο τοπογράφος μηχανικός κ. Τάκης Πατεράκης.

Ενώ στα δύσκολα χρόνια της κρίσης μετά το 2010 τα περισσότερα τεχνικά συνεργεία διαλύθηκαν, με τους τεχνίτες και τους μάστορες να αναγκάζονται να αλλάξουν επάγγελμα για να ζήσουν τις οικογένειες τους, κάποιοι εργολάβοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, μπόρεσαν και κράτησαν τα συνεργεία τους, χωρίς να απολύσουν κανέναν, αναλαμβάνοντας κάποιες λίγες αρχικά δουλειές επιβίωσης.

«Εμείς καταφέραμε να αντέξουμε τους κραδασμούς, δουλεύοντας στον ξενοδοχειακό κλάδο, που συνέχισε να κάνει επεκτάσεις, αναβαθμίσεις και συντηρήσεις, ενώ τα τελευταία 2-3 χρόνια είτε στα ξενοδοχεία, είτε σε ξένους είτε σε Έλληνες επενδυτές, που χτίζουν στην ευρύτερη Ιεράπετρα, βρίσκουμε πάντα δουλειά και απασχολούμε το προσωπικό μας.

Η οικοδομική δραστηριότητα τα δυο τελευταία χρόνια, έχει μπει σε ανοδική τροχιά», μας επιβεβαιώνει ο εργολάβος κ Μανόλης Καστρινάκης.

Αφού πέρασαν 7 χρόνια οικονομικής κρίσης,  χωρίς να κηρύξει η χώρα μας πτώχευση, χωρίς να μας πετάξουν έξω από το ευρώ, και χωρίς να γυρίσουμε στη δραχμή, όπως ήθελαν ορισμένοι, η υποτίμηση των υπερεκτιμημένων, πριν το 2010, αξιών των ακινήτων, άνοιξε την όρεξη εκείνων, που είχαν την ρευστότητα, να επενδύσουν τα χρήματα τους, σε περιοχές που θεωρούνται κορυφαίες από κάθε άποψη, στην ευρύτερη Ιεράπετρα.

«Δουλειές υπάρχουν τα τελευταία δυο χρόνια. Τα συνεργεία μας δεν κάθονται. Στην αγορά έχουμε βεβαίως μείνει λιγότεροι, αλλά κινούμαστε ικανοποιητικά. Ενδιαφέρον δεν υπάρχει μόνο από ξένους, αλλά και από Έλληνες επενδυτές. Το σημαντικό είναι ότι αυτοί που αποφασίζουν να κάνουν κάτι τώρα,  έχουν δικά τους χρήματα.  Δεν περιμένουν να μας πληρώσουν με Τραπεζικά δάνεια», συμπληρώνει ο εργολάβος κ. Γιάννης Μιχαλάκης.

Στο μεταξύ, μετά από μια εξαετία απραξίας,  όπου στην Ιεράπετρα κανείς δεν έφτιαχνε καινούργια σπίτια η διαμερίσματα για εκμετάλλευση, τα διαθέσιμα σπίτια, οι μονοκατοικίες και τα μεγάλα διαμερίσματα, έχουν όλα διατεθεί σε ενοικιαστές, ενώ υπάρχει μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης στέγης,  σε νεαρά ζευγάρια η οικογένειες, που ψάχνουν ένα καινούργιο σπίτι η διαμέρισμα για ενοικίαση.

Σχόλια