Ψάχνουν λύση για τις καταστροφές στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας

Λασίθι
Ψάχνουν λύση για τις καταστροφές στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεξίτηλες στη μνήμη των Ιεραπετριτών έχουν μείνει οι καταστροφές του Ιανουαρίου, ζημιές που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων έως και 12 μποφόρ.

Ολοσχερώς καταστράφηκαν εκατοντάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών στην Ιεράπετρα, το Γούδουρα Σητείας και τη Βιάννο Ηρακλείου.

Από τότε, οι Δημοτικές Αρχές, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, αλλά και οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν αποζημιώσεις για τους πληγέντες είτε ήταν ασφαλισμένοι είτε ήταν ανασφάλιστοι στον ΕΛΓΑ.

Στο πλαίσιο αυτής της διεκδίκησης, ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας και η ΕΑΣΙ είχαν επισκεφτεί τον περασμένο μήνα τον διευθυντή του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο κ. Νίκο Δασκαλάκη και του είχαν ζητήσει να καλέσει τον ίδιο τον διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ, να επισκεφτεί τις ανεμόπληκτες περιοχές για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και να δώσει λύσεις στο πρόβλημα των αγροτών.

Με αυτήν την αφορμή λοιπόν, έρχεται ο κ. Κουρεμπές, να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αγροτών προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο τεράστιο πρόβλημα της κοστοβόρας αποκατάστασης των ζημιών, στις πανάκριβες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες των αγροτών,που αγωνίζονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες φέτος , να βγάλουν  εάν μπορέσουν, ένα  μικρό μεροκάματο.

«Εμείς θα ζητήσουμε από τον κ. Κουρεμπέ οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες να αντιμετωπίζονται διαφορετικά, από τις εκτατικές υπαίθριες καλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας.

Θέλουμε να αποτελέσουμε μια ξεχωριστή κατηγορία υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά ασφαλισμένων στον ΕΛΓΑ, μέσα από ένα πρόγραμμα κλιμακωτής κυμαινόμενης ασφάλισης, το ετήσιο κόστος της οποίας θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει ο ίδιος ο παραγωγός ανάλογα με το πόσα ζημιογόνα αίτια θέλει να περιλαμβάνει το συμβόλαιο που θα υπογράφει με τον ΕΛΓΑ.

Αυτό το μοντέλο ασφάλισης που προτείνουμε εμείς ως Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, είναι δίκαιο, είναι διαφανές και έχει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για σίγουρη αποζημίωση όταν υποστούμε μια ζημιά από αίτιο το οποίο βρίσκεται στις καλύψεις μας.

Προτείνουμε δηλαδή η ασφάλιση μας, να είναι υποχρεωτική για όλους με έναν ελαστικό τρόπο που θα έχει κλίμακες, όπως εκείνες που έχουμε στην ασφάλιση των αυτοκινήτων», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

Οι αγροτικοί φορείς της Ιεράπετρας υποστηρίζουν ότι έχουν στείλει σχετικά υπομνήματα και έχουν κάνει γνωστές τις απόψεις τους στον ΕΛΓΑ κατά την περίοδο που γινόταν η διαβούλευση στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ.

«Μέχρι να γίνουν αυτές οι αλλαγές που ζητάμε στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων υπό κάλυψη, διεκδικούμε την πλήρη αποζημίωση όλων εκείνων που επλήγησαν στη φυτική τους παραγωγή και στις πάγιες εγκαταστάσεις τους,  στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου είτε πλήρωναν είτε δεν πλήρωναν ΕΛΓΑ.

Το ζητάμε και δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από αυτή τη διεκδίκησή μας γιατί εδώ και πολλές δεκαετίες, πληρώναμε τα ασφάλιστρα μας στον  ΕΛΓΑ, χωρίς να έχουμε εισπράξει ποτέ δεκάρα τσακιστή αν και έχουμε υποστεί τόσες πολλές ζημιές από διάφορα ζημιογόνα αίτια. Αυτή είναι και η αιτία που οι περισσότεροι ζητούσαν απαλλαγή από την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ.

Θέλουμε να πληρώνουμε ασφάλεια, να νιώθουμε ότι είμαστε ασφαλείς και να παίρνουμε τις συμφωνημένες αποζημιώσεις όταν υποστούμε μια καταστροφή από αίτιο που βρίσκεται μέσα στις καλύψεις μας», καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ.  Μανόλης Μιχαλάκης.

Η  κρίσιμη σύσκεψη, όπου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, παρουσία του διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ, έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή 23-03-2018, στις  7.30 μ.μ. στη μικρή   αίθουσα   που βρίσκεται   δίπλα στη «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Ιεράπετρας και στην οποία έχουν κληθεί όλοι  οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων αν και δεν αποκλείεται να δώσουν βροντερό “παρών” και οι πληγέντες απλήρωτοι αγρότες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News