Διεύρυνση και άνοιγμα στην Γεραπετρίτικη κοινωνία

Κρήτη
Διεύρυνση και άνοιγμα στην Γεραπετρίτικη κοινωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ξενοδοχείο «Άστρον» πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση των στελεχών της δημοτικής παράταξης «Δημιουργική Συνεργασία», η οποία βρίσκεται στις θέσεις της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Η συγκέντρωση των μελών της «Δημιουργικής Συνεργασίας», άνοιξε μια περίοδο ζυμώσεων, με ορίζοντα τις επόμενες δημοτικές εκλογές, που θα γίνουν λογικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 και αφού θα έχει ψηφιστεί σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο νέος εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο επικεφαλής της «Δημιουργικής Συνεργασίας» κ. Γιώργος Προϊστάκης, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι, δεν επιθυμεί να ηγηθεί της παράταξης στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ζήτησε να ξεκινήσει η ανασύνταξη, η διεύρυνση και το άνοιγμα της παράταξης στην κοινωνία, για να ακολουθήσει αμέσως μετά, ο ορισμός μιας πενταμελούς οργανωτικής επιτροπής στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος.

Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Αλέκος Παντελάκης, Γιάννης Ρεμεδιάκης, Γιώργος Χατζάκης, και Μανόλης Κουφάκης.

Η οργανωτική επιτροπή θα τρέξει τις διαδικασίες και θα βάλει τους διαφανείς κανόνες για την επιλογή του νέου επικεφαλής, από τη στιγμή που ο Γιώργος Προϊστάκης επιμείνει, στη θέση που έχει εκφράσει δημόσια.

Την ίδια ώρα η δημοτική παράταξη, «Δημιουργική Συνεργασία» σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίσει να ανοίγει τους ορίζοντες της, συζητώντας με όλες της παρατάξεις που ανήκουν πολιτικά στο Δημοκρατικό τόξο και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, καθώς και με τους δυσαρεστημένους του ίδιου χώρου, που έχουν συνεργαστεί με αντίπαλες δημοτικές παρατάξεις, ώστε να διερευνήσει το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεργασιών, αλλά και να καταγράψει σοβαρές προτάσεις που θα κατατεθούν από ενεργούς δημότες η συλλογικότητες.

Στη διαλογική συζήτηση που έγινε, την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν στο τραπέζι πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες με την πλειοψηφία των 19 από τα 24 τοπικά συμβούλια να ελέγχεται από στελέχη της «Δημιουργικής Συνεργασίας» τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συνεργασία τους με την σημερινή Δημοτική Αρχή και στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των κατοίκων των χωριών.

Ο νέος εκλογικός νόμος και η απλή αναλογική

Το υπουργείο Εσωτερικών μετά τις έντονες διαμαρτυρίες από τους δημάρχους στο τελευταίο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, σχετικά με την απλή αναλογική, προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, του υπό διαμόρφωση εκλογικού νόμου, ώστε να υπάρξει κυβερνησιμότητα στην αυτοδιοίκηση και να μην δημιουργούνται προβλήματα σε θέματα λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, εξαιτίας του «κατακερματισμού», των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, που θα επιφέρει η απλή αναλογική.

Το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος είναι ένα από τα πιο μεγάλα ζητήματα των επερχόμενων αλλαγών, με την έννοια ότι, από πολύ νωρίς η κυβέρνηση αποσαφήνισε τη θέση της, τονίζοντας ότι η απλή αναλογική θα θεσπιστεί.

Οι δήμαρχοι μέσω της ΚΕΔΕ από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης για την απλή αναλογική, τοποθετήθηκαν αρνητικά με κύριο επιχείρημα ότι οι δήμοι δεν θα μπορούν να διοικηθούν και επιπλέον ότι στα Δημοτικά Συμβούλια οι μειοψηφίες θα ελέγχουν τις πλειοψηφίες.

Ωστόσο τον τελευταίο καιρό στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι περιφερειάρχες οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν ξεκαθαρίσει την στάση τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο μελετά, τη θέσπιση εκλογικού μέτρου, σε ότι αφορά την «είσοδο» στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια των συνδυασμών, που θα μετέχουν στις εκλογές.

Το εκλογικό μέτρο θα είναι σχεδόν ανάλογο με το πλαφόν του 3% που υπάρχει σήμερα στον εκλογικό νόμο των βουλευτικών εκλογών, με τη διαφορά ότι θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις έδρες του κάθε Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με τη θέσπιση του εκλογικού πλαφόν, το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι θα περιοριστούν οι «αντάρτες» υποψήφιοι στους δήμους.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στους «ισχυρούς» υποψήφιους δημάρχους να ενισχύσουν τους συνδυασμούς τους με πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών τους, που έχουν μεγάλο έρεισμα, οι οποίοι δεν θα είχαν πιθανότητα να εκλεγούν ως αυτόνομοι συνδυασμοί λόγω πλαφόν.

Η δεύτερη ρύθμιση που μελετά το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι να δίνεται η δυνατότητα στους δημάρχους να ασκούν μιας μορφής βέτο στα Δημοτικά τους Συμβούλια.

Το βέτο οι δήμαρχοι θα μπορούν να το ασκούν μόνο για αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία των δήμων.

Με το νέο εκλογικό νόμο, θα διευκολύνεται η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, ομάδων πολιτών και τοπικών κινημάτων, καθώς η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων ( Τοπικά Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα και αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο, δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες, ενώ θα εισαχθεί η εκλογή με ενιαίο ψηφοδέλτιο των μονομελών οργάνων-εκπροσώπων των πολύ μικρών Κοινοτήτων.

Οι τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες, για να υπάρξει διάλογος με ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ώστε να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό ο νέος νόμος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News