default-image

Ζητούν απόσυρση του φορολογικού οι αγρότες

Κρήτη
Ζητούν απόσυρση του φορολογικού οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επαναδιαπραγμάτευση του φορολογικού και ασφαλιστικού των αγροτών από τον Αύγουστο και μετά, που «βγαίνουμε από τα μνημόνια», καλούν τους κυβερνώντες οι αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης, τονίζοντας πως πλέον δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει ότι η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με το 22% μειώνει ήδη και διαρκώς την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων.

«Στην πράξη αποδείχτηκε ότι έχουν κάνει λάθος. Ας το διορθώσουν λοιπόν», λένε τα αγροτικά στελέχη για τη σημερινή κυβέρνηση, βάζοντας στα παραδείγματα τέτοιων τραγικών λαθών και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί!

«Το φορολογικό και ασφαλιστικό, και ειδικά σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής στη χώρα μας, καθιστούν πλέον αδύνατη την επιβίωση μιας εκμετάλλευσης, οποιαδήποτε καλλιέργεια και αν αφορά αυτή», καταγγέλλει μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.

Ο συνδικαλιστής χαρακτηρίζει ως παράλογο το συντελεστή φορολογίας 22% που ισχύει σε ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μάλιστα αυξάνεται στο 29% για εισόδημα από 20.001 έως 30.000, στο 37% για εισόδημα από 30.001 έως 40.000 και στο 45% για εισόδημα από 40.001 και πάνω!

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι τα τελευταία χρόνια ως εισόδημα θεωρούνται και οι επιδοτήσεις που φορολογούνται και αυτές με τους εν λόγω συντελεστές.

«Όσο περισσότερα προϊόντα παράγεις, τόσο περισσότερο τιμωρείσαι, γιατί το κράτος έχει αποφασίσει να πληρώνεις παραπάνω φόρο και ασφαλιστικές εισφορές αφού τα έχουν συνδέσει πλέον όλα, και, ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα, είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές», λέει στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Τζωρτζάκης.

Και καταλήγει λέγοντας πως «είναι ένα μεγάλο θέμα. Και πραγματικά θα έπρεπε να το ξαναβάλουν στο τραπέζι αυτοί που μας κυβερνούν και να δουν ότι δε βγαίνει έτσι. Απεναντίας έπρεπε να μας είχαν ακούσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Από τότε που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει ότι έπρεπε να αλλάξει η φορολογία των αγροτών. Καλώς έγιναν κάποια πράγματα. Από 'κει και πέρα, όμως, χρειάζεται να υπάρξουν κίνητρα για να υπάρξει παραγωγή. Και τους είχαμε πει από τότε ότι τουλάχιστον ας βρούμε ένα χαμηλό συντελεστή, να φορολογείται το παραγόμενο προϊόν του συνεταιριζόμενου αγρότη. Που να μπορέσουμε έτσι να προχωρήσουμε σε συλλογικά σχήματα με το κίνητρο της φορολογίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή και αυτά τα συλλογικά σχήματα να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την υπεραξία και να πάρουν την υπεραξία που τους αξίζει...».

«Πιστεύω ότι θα έχουμε αλλαγές»

Εμείς μεταφέραμε αυτά τα λόγια απόγνωσης στο βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη. Ο ίδιος δεν αρνήθηκε ότι είναι σωστά αυτά που λέει ο Γιώργος Τζωρτζάκης...

Αλλά ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αλλαγές, που και ο ίδιος περιμένει ότι θα συζητηθούν, θα αφορούν στους αγρότες με εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω. Για τους μικρούς αγρότες που έχουν το αφορολόγητο, όπως είπε, δεν υπάρχει φορολόγηση.

Ωστόσο, το αφορολόγητο ισχύει μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αλλά, για τους υπόλοιπους με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, ο Ηρακλειώτης βουλευτής ισχυρίζεται πως ο φόρος που πληρώνουν είναι μικρότερος σε σχέση με το φόρο που θα πλήρωναν με βάση το προηγούμενο καθεστώς.

«Όπως είχε πει και ο υπουργός, το 80% των αγροτών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 7.000 ευρώ, λόγω και του αφορολόγητου που έχουμε, δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως κάποιες κατηγορίες αγροτών που παράγουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων, που εκεί πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι μετά και την τρίτη αξιολόγηση, και αν τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν το επόμενο διάστημα, που πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ καλύτερα, θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός γι' αυτούς τους ανθρώπους που έχουν εισόδημα από 20.000 ευρώ και πάνω», λέει στην εφημερίδα μας ο Σωκράτης Βαρδάκης... Βέβαια, αξίζει να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι το αφορολόγητο ισχύει μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Καταστροφική πολιτική: «Στην πράξη έχουν αποτύχει παταγωδώς»

Τόσο στο ασφαλιστικό-φορολογικό όσο και σε θέματα όπως η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς. «Άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

«Γι' αυτό δεν είναι ντροπή: Ας παραδεχτούν τα λάθη τους και ας τα διορθώσουν πριν να είναι εντελώς αργά για τον πρωτογενή τομέα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Για να δώσει το στίγμα της καταστροφικής πολιτικής, ο κ. Ιερωνυμάκης φέρνει ως παράδειγμα το νερό. «Ενώ υπάρχουν τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τον αγρότη να κάνει επενδύσεις, δεν υπάρχει καμία δράση για τη χρηματοδότηση στα αρδευτικά έργα. Μα ένας αγρότης χωρίς τρακτέρ μπορεί... Δεν μπορεί όμως να επιβιώσει χωρίς νερό. Και ξέρες γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση; Μέσα από τις Βρυξέλλες μού έχουν πει ότι η χώρα μας δε διαθέτει πίνακα επίσημης τιμολόγησης του κυβικού στο νερό, για να μπορέσουν μέσω αυτού του πίνακα να βγάλουν και τη χρηματοδότηση της δράσης...».

Καταλήγοντας, ο κ. Ιερωνυμάκης τονίζει ότι «το αφορολόγητο είναι μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το όριο πλέον έχει πέσει στα 5.600 ευρώ. Επομένως με τέτοια μέτρα δεν υπάρχει σωτηρία. Είναι λοιπόν η ώρα να επανεξεταστεί το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών, αφού απέτυχε παταγωδώς το σύστημα, με συνέπεια η εθνική οικονομία να χάνει και να μην κερδίζει. Και αυτοί που εξοντώνονται είναι οι μικροί και οι μεσαίοι...».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News