default-image

Η πανωλεθρία των Βυζαντινών στο Μαντζικέρτ

Λασίθι
Η πανωλεθρία των Βυζαντινών στο Μαντζικέρτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 26 Αυγούστου του 1071, λαμβάνει χώρα η περίφημη μάχη του Μαντζικέρτ (Μαλαζγκίρτ της σημερινής Τουρκίας) ανάμεσα στους στρατούς των Βυζαντινών και των Σελτζούκων Τούρκων.

Οι Βυζαντινοί με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δ' Διογένη υπέστησαν πανωλεθρία, η οποία πυροδότησε πολιτική παράλυση στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας, που με τη σειρά της είχε ως αποτέλεσμα τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.

Στο Μαντζικέρτ ο Ρωμανός αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε έπειτα από την καταβολή λύτρων. Σημειώνεται ότι διακεκριμένοι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι η ήττα των Βυζαντινών, υπήρξε η αρχή του τέλους της κυριαρχίας τους και της σταδιακής τουρκοποίησης της Μικράς Ασίας.

Όταν το κανόνι χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά σε μάχη

Εξάλλου, σαν σήμερα, στις 26 Αυγούστου του 1346 χρησιμοποιείται κανόνι για πρώτη φορά σε μάχη. Τα κανόνια χρησιμοποιήθηκαν από τους Άγγλους υπό τον Εδουάρδο Γ', βοηθώντας τους να επικρατήσουν των Γάλλων, στη μάχη του Κλεσί.

Η κυκλοφορία του θρυλικού "Hey Jude" των Beatles

Εξάλλου, στις 26 Αυγούστου του 1968, κυκλοφορεί από τους Beatles το "Hey Jude", που ήταν το πρώτο τους τραγούδι που βγήκε στα ράφια των δισκοπωλείων από τη δική τους εταιρία (Αpple).

Βίος και Πολιτεία του μεγάλου Γιώργου Σουρή

Ήταν 26 Αυγούστου του 1919 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 66 ετών, ο Γιώργος Σουρής. Ο Σουρής ήταν σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης. Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό κυρίως λόγω της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Ρωμιός», που εξέδιδε από το 1883 μέχρι το 1918.

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 2 Φεβρουαρίου του 1853 και ξεκίνησε να εκδίδει τον Ρωμιό τον Απρίλιο του 1883. Ήταν μια έμμετρη τετρασέλιδη εφημερίδα, την οποία έγραφε εξ' ολοκλήρου ο ίδιος ο Σουρής. «Νονός» του Ρωμιού ήταν ο γνωστός ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, ο οποίος είχε την ιδέα για το όνομα της εφημερίδας. Η κυκλοφορία του Ρωμιού διήρκησε 36 χρόνια και 8 μήνες και εκδιδόταν κάθε Σάββατο.

Εκτός από την εφημερίδα, ο Σουρής έγραψε εκατοντάδες άλλα ποιήματα, αλλά και έμμετρες κωμωδίες και ημερολόγια. Επίσης μετέφρασε τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη, που ανέβηκαν με επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1900. Ο Σουρής ήταν ιδιαίτερα σεβαστός από μεγάλες σύγχρονές του προσωπικότητες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται  και ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς, ο οποίος αποκαλούσε τον Σουρή «γόητα ποιητήν».

Ο «Νέος Αριστοφάνης» όπως είχε χαρακτηριστεί, είχε προταθεί μάλιστα για το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1906. Πέθανε στο εξοχικό του στο Νέο Φάληρο στις 26 Αυγούστου του 1919. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη με τιμές στρατηγού. Αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του, το 1932, στήθηκε στον κήπο του Ζαππείου, προτομή προς τιμήν του σατιρικού ποιητή.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News