default-image

Κρεβάτι ούτε για δείγμα στις εντατικές του νησιού

Κρήτη
Κρεβάτι ούτε για δείγμα στις εντατικές του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη... γύμνια της δημόσιας υγείας στην Κρήτη αναφορικά με ιατρικές μονάδες όπου συχνά-πυκνά κρίνεται η σωτηρία ή ο θάνατος ήρθε να αποκαλύψει το τραγικό συμβάν του αυτοπυροβολισμού ενός 42χρονου άνδρα στη Θέρισο Ηρακλείου.

Η ασφυξία με τις υπερπλήρεις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία του νησιού... έστειλε το σοβαρά τραυματισμένο άνδρα στη Λάρισα, μετά από μεγάλη επιχείρηση αερογέφυρας ζωής που χρειάστηκε εσπευσμένα να στηθεί, με την επιστράτευση στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Αυτή τη φορά όλα πραγματοποιήθηκαν ομαλά και η αγωνιώδης επιχείρηση μεταφοράς του βαριά τραυματισμένου ασθενούς από το Ηράκλειο στη Λάρισα είχε, ως προς το κομμάτι της μεταφοράς, αίσιο τέλος... Όμως το καίριο ερώτημα παραμένει: Τι θα γίνει την επόμενη φορά που δε θα υπάρχει κρεβάτι ούτε για δείγμα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Κρήτης και θα χρειαστεί η αναζήτηση κρεβατιού της εντατικής κάπου εκτός νησιού; Διότι, μιλώντας για μεταφορά από ΜΕΘ σε ΜΕΘ, κανείς αντιλαμβάνεται αυτομάτως ότι μιλάμε για επιχειρήσεις μεταφοράς βαρέων περιστατικών, που η ζωή ορισμένες φορές των ασθενών κρέμεται από μια κλωστή...

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η εικόνα ασφυξίας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Κρήτης που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν κρίσιμα περιστατικά, όπως ακριβώς αυτό του 42χρονου που αυτοπυροβολήθηκε και μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Λάρισας, δημιουργεί έντονο προβληματισμό, ανησυχία και αγωνία.

Το κλίμα ανασφάλειας εντείνεται στους πολίτες του νησιού που παρακολουθούν τα τραγικά περιστατικά, αλλά και τα παράδοξα του όλου συστήματος με τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού, με τους ασθενείς να γίνονται... μπαλάκι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Λόγω των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την περίοδο αυτή 9 κρεβάτια ΜΕΘ στην Κρήτη είναι κλειστά, ενώ σε επίπεδο χώρας δε λειτουργούν 150 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Εφιαλτική προβλέπεται η κατάσταση μέσα στο Μάιο, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί ενόψει της τουριστικής σεζόν, με την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών και με φόντο τα δεκάδες ατυχήματα στους δρόμους.

Οι δεσμεύσεις των αρμοδίων για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας πριν το Πάσχα, μέσω διαγωνισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, έπεσε στο απόλυτο κενό. Εμπλεκόμενοι φορείς επανέρχονται, ωστόσο, στο ζήτημα, λέγοντας ότι εντός του μήνα θα έχει διευθετηθεί. Το επίμαχο θέμα επάνδρωσης των ΜΕΘ ξεμπλοκάρει, σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης Ελένη Μαυρομμάτη, η οποία δήλωσε ότι εντός του μήνα θα γίνει η επικαιροποίηση της σχετικής λίστας, προκειμένου άμεσα να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ που παραμένουν κλειστά λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Σε επίπεδο Κρήτης, οι προσλήψεις αφορούν σε 18 νοσηλευτές και 4 γιατρούς. Από τον ερχόμενο μήνα θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν κρεβάτια στις ΜΕΘ του νησιού, όπως εκτιμά η κ. Μαυρομμάτη, με τους συνδικαλιστές εργαζόμενους ωστόσο να δηλώνουν ότι αυτό είναι ανέφικτο για τους επόμενους 2 με 3 μήνες. Καλό... Σεπτέμβρη, σχολιάζουν καυστικά από τη δική τους πλευρά οι ίδιοι, και κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και λόγω της μάστιγας των τροχαίων ατυχημάτων στη διάρκεια του καλοκαιριού...

42χρονος στη Θέρισο: Ο αυτοπυροβολισμός

Την ίδια ώρα πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση αυτοπυροβολισμού του 42χρονου άνδρα, που λόγω γεμάτων ΜΕΘ στην Κρήτη χρειάστηκε να μεταφερθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λάρισας.

Ο άνδρας, που έχει καταγωγή από τη βόρεια Ελλάδα και διέμενε τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο, βρέθηκε βαριά τραυματισμένος από πυροβολισμό το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα στην περιοχή της Θερίσου.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσε, λίγο μετά τις 9 το πρωί, στην οδό Ψυχάρη και παρέλαβε σε κρίσιμη κατάσταση το 42χρονο, τον οποίο και μετέφερε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Ο άνδρας είχε δεχτεί σφαίρα στο κεφάλι, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών έκαναν λόγο για αυτοπυροβολισμό από 22άρι περίστροφο. Ως προς τους λόγους που οδήγησαν το 42χρονο στην απόφαση αυτοχειρίας, υπάρχουν εικασίες και σενάρια που κάνουν λόγο για ερωτική απογοήτευση... Όλα αυτά όμως, όπως και οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού, είναι υπό διερεύνηση από τις Αρχές.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πάντως, μια γυναίκα φέρεται αρχικά να επικοινώνησε με την Αστυνομία, λέγοντας ότι ο άνδρας βρισκόταν έξω από το σπίτι της και πως κρατούσε όπλο.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη - Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News