default-image

Ηράκλειο: 1.000 σπίτια "στο σφυρί"

Κρήτη
Ηράκλειο: 1.000 σπίτια "στο σφυρί"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χίλιες κατοικίες στο νομό Ηρακλείου οδεύουν αυτήν τη στιγμή προς πλειστηριασμό, λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να φανούν συνεπείς στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Αν και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα απαγορεύονται μέχρι το τέλος του 2012 οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες για ποσά οφειλών έως 200.000 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δε βγαίνουν στο σφυρί σπίτια για χρέη από στεγαστικά δάνεια. Με την τρόικα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, να μη θέλει να δοθεί νέα παράταση, και παρά τις διαψεύσεις, τα πάντα είναι ρευστά και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει μετά την εκπνοή της ημερομηνίας αυτής, κάτι που όπως είναι φυσικό παρατείνει την αγωνία των ιδιοκτητών, που κοιμούνται και ξυπνούν με το φόβο μη τυχόν και χάσουν το σπίτι τους και βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο.

Μετά μάλιστα και τον σάλο που προκάλεσαν αθηναϊκά δημοσιεύματα για πιέσεις της τρόικας ώστε να αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών από δάνεια, η ανησυχία των ιδιοκτητών διογκώνεται, παρά το ότι το υπουργείο Οικονομικών κατέστησε σαφές χθες ότι ουδέποτε τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, τα πάντα μπορεί να ανατραπούν από μέρα σε μέρα, όπως άλλωστε έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό και σε άλλα ζητήματα, όπου πολίτες βρέθηκαν εκτεθειμένοι και κλήθηκαν να πληρώσουν ένα σωρό χαράτσια και να υποστούν βαρύτατες μειώσεις μισθών και να μείνουν άνεργοι. Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση των ιδιοκτητών ακινήτων με ληξιπρόθεσμα δάνεια, κανείς δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει ότι θα γλιτώσουν τον πλειστηριασμό.

Συγκεκριμένα, μετά από δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας το Σάββατο 11 Αυγούστου, που εμφάνιζε εκπροσώπους της τρόικας (Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ) να ασκούν πιέσεις για τη μη ανανέωση της απαγόρευσης εκπλειστηριασμού ακινήτων από "κόκκινα" δάνεια, η οποία ισχύει έως το τέλος του τρέχοντος έτους, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει: «Το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα περί πιέσεων της τρόικας για πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες για χρέη από στεγαστικά δάνεια, ανακοινώνει ότι ουδέποτε τέθηκε ή συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε πανελλαδικό επίπεδο σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό και αν αυτά βγουν μαζικά προς πώληση στην αγορά αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση των τιμών, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων/δικηγόρο Κώστα Αράπογλου μιλώντας στη "Ν.Κ.", να εκφράζει τους φόβους του για το μέλλον της κτηματαγοράς στην περίπτωση που ισχύσει το παραπάνω σενάριο.

Ο ίδιος, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο γεγονός για την οικονομία, επισημαίνει την αναγκαιότητα να βρεθεί μια χρυσή τομή έτσι ώστε και να προστατευτούν οι τράπεζες και να μην αυξηθεί ο αριθμός των μη εξυπηρετουμένων δανείων και να μην πέσουν σημαντικά οι τιμές των ακινήτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News