“Καμπανάκι” για τη Βικελαία Βιβλιοθήκη: “Κληρώνει” για το κληροδότημα Βαρκαράκη - Οι τρεις εναλλακτικές λύσεις

Κρήτη
“Καμπανάκι” για τη Βικελαία Βιβλιοθήκη: “Κληρώνει” για το κληροδότημα Βαρκαράκη - Οι τρεις εναλλακτικές λύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από αίτημα των “Ενεργών Πολιτών”, η υποστελέχωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα τεθεί επί τάπητος απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου - Αυτή τη στιγμή στη Βικελαία υπηρετούν οκτώ μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ στοιχειώδης κάλυψη των αναγκών και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της απαιτεί τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό εργαζομένων με κατάλληλες ειδικότητες

Τα προβλήματα λειτουργίας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με κυρίαρχο φυσικά αυτό της υποστελέχωσης, θα μπουν μετά από σχετικό αίτημα της παράταξης “Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες” στο “μικροσκόπιο” του αποψινού Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, που συνεδριάζει με πλούσια ατζέντα, καλούμενο, μεταξύ άλλων, να αποφασίσει και για την τύχη του κληροδοτήματος Βαρκαράκη. Δηλαδή του διώροφου κτίσματος στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Πανασσανού, στο ισόγειο του οποίου έχει στεγαστεί παράρτημα ΚΕΠ και στον α’ όροφο είχε στεγαστεί παλαιότερα η Παιδική-Νεανική Χορωδία Ηρακλείου.

Η διαχείριση του εν λόγω κληροδοτήματος έχει εξελιχθεί σε “γόρδιο δεσμό”, καθώς ο αείμνηστος διαθέτης Ιωάννης Βαρκαράκης είχε δωρίσει το κτίσμα με συγκεκριμένο σκοπό στον Δήμο Ηρακλείου, που ήταν η εκμίσθωσή του για τη χορήγηση υποτροφιών, είχε δηλώσει μεν ότι ο όρος δεν είναι δεσμευτικός, αλλά έφυγε από τη ζωή πριν γίνει συμβολαιογραφική τροποποίηση της δωρεάς, με συνέπεια στη Λότζια να αναζητούν τώρα μια φόρμουλα για να λύσουν το “μπερδεμένο κουβάρι”, ως προς την κατάλληλη αξιοποίηση του παλαιού ακινήτου...

Ξέμεινε από προσωπικό η Βικελαία

Σε ό,τι αφορά τη Βικελαία, τους τελευταίους μήνες έχει εκφραστεί μια έκδηλη αγωνία για την ομαλή λειτουργία της, δεδομένου του αποδεκατισμένου προσωπικού της, που όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά χάνει και περαιτέρω εργαζομένους λόγω συνταξιοδοτήσεων. Για το θέμα είχαμε μάλιστα και σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Σωκράτη Βαρδάκη, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη, Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη και Χανίων Παύλου Πολάκη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν σκιαγραφήσει τη δραματική συρρίκνωση του προσωπικού που υπηρετεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

«Σήμερα λειτουργεί με 8 μόνιμους υπαλλήλους και 5 συμβασιούχους, με τους τελευταίους να περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους από τους 8 μόνιμους υπαλλήλους θα συνταξιοδοτηθούν οι 4, με αποτέλεσμα να μένουν μόλις 4 άτομα για να στηρίξουν τη Βιβλιοθήκη», σημείωναν οι βουλευτές, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να αποσαφηνίσει πώς προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα υποστελέχωσης της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ώστε να βγει από το αδιέξοδο αναντικατάστατων απωλειών προσωπικού, που προκάλεσαν τη δραματική συρρίκνωσή της.

Η επερώτηση των “Ενεργών Πολιτών”

Ενημέρωση και κινητοποίηση με τη δρομολόγηση λύσεων για τη σοβαρή υποστελέχωση της Βικελαίας έχουν ζητήσει εδώ και καιρό ο επικεφαλής Ηλίας Λυγερός και οι δημοτικοί σύμβουλοι των “Ενεργών Πολιτών”, που είχαν καταθέσει ερώτηση από τις 10 Απριλίου, η οποία και θα συζητηθεί στην προγραμματισμένη για τις 6 παρά 5 σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

«Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, από τις αρχές του 2022 με μια σειρά εγγράφων και δημοσιευμάτων έχει γίνει γνωστό το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, που θα στελεχώσει τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, και ο συνεπαγόμενος κίνδυνος υπολειτουργίας ή ακόμα και κλεισίματός της.

Είναι προφανές από τα στοιχεία στα οποία είμαστε όλοι κοινωνοί ότι η προηγούμενη αναφορά για κλείσιμο αυτής της κοιτίδας γραμμάτων και πολιτισμού δεν είναι κινδυνολογική, ούτε αβάσιμη.

Αυτή τη στιγμή, στη Βικελαία υπηρετούν οκτώ μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ στοιχειώδης κάλυψη των αναγκών και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της απαιτεί τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό εργαζομένων με κατάλληλες ειδικότητες.

Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν τουλάχιστον τρεις συνταξιοδοτήσεις, αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης. Είναι, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, άμεση ανάγκη η πρόσληψη: δύο αρχειονόμων, δύο βιβλιοθηκονόμων, ενός τεχνικού πολυμεσικών εφαρμογών, ενός τεχνίτη χάρτου, ενός ιστορικού και ενός μουσειοπαιδαγωγού.

Όμως καταγράφεται μέχρι σήμερα μια χαρακτηριστική αδράνεια και αδυναμία διεκδίκησης και λύσης του ζητήματος. Απ’ ό,τι επίσης έχουμε πληροφορηθεί, η επιτροπή της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης δεν έχει συνεδριάσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ είναι αμφίβολο αν με τη νέα σύνθεσή της έχει συνεδριάσει έστω και μία φορά», αναφέρεται στην ερώτηση της παράταξης Λυγερού, που καταλήγει:

«Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, η λειτουργία της Βιβλιοθήκης μας δεν αφορά μόνο στη δημοτική Αρχή, είναι ευθύνη όλου του Δήμου, των πολιτών και των εκπροσώπων τους σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, με το αντίστοιχο βάρος ευθύνης που αναλογεί.

Όμως η δημοτική Αρχή οφείλει να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει κάνει για την εύρυθμη λειτουργία του πνευματικού μας φάρου, την προοπτική και την εξέλιξή του. Να απαντήσει στην πραγματική αγωνία των εργαζομένων, αλλά και όλων των πολιτών για τον κίνδυνο επιβίωσής της.

Να μας πληροφορήσει για τις ενέργειες σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της υποστελέχωσής της. Να μας ενημερώσει για τις προτάσεις και τις άμεσες ενέργειές της.

Είναι σαφές ότι η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο ζήτημα της λειτουργίας της Βικελαίας θα βαρύνει τη σημερινή δημοτική Αρχή, θα επηρεάσει όμως όλους τους πολίτες, που στους κόλπους της βρίσκουν πνευματική απαντοχή, και θα είναι μαύρη σελίδα στο βιβλίο του πολιτισμού και των γραμμάτων».

Οι τρεις εναλλακτικές λύσεις - “Κληρώνει” για το κληροδότημα Βαρκαράκη

Στο “μενού” της ατζέντας της αποψινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου ξεχωρίζει και το θέμα της λήψης απόφασης ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το κληροδότημα Βαρκαράκη, εν προκειμένω το διώροφο κτίσμα στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Πανασσανού, στο ισόγειο του οποίου έχει στεγαστεί παράρτημα ΚΕΠ και στον α’ όροφο είχε στεγαστεί παλαιότερα η Παιδική-Νεανική Χορωδία Ηρακλείου.

Επί τάπητος θα τεθούν τρεις εναλλακτικές λύσεις, όπως τις θέτει παραπέμποντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Ειδικότερα, αναζητώντας την άκρη του νήματος για το πώς πρέπει να κινηθεί ο Δήμος Ηρακλείου, η Αντιδημαρχία Δημοτικής Περιουσίας κατέληξε σε τρία σενάρια-λύσεις, τις οποίες και είχε παρουσιάσει στην Οικονομική Επιτροπή ο αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης και είναι:

  1. Εκμίσθωση ακινήτου Βαρκαράκη.
  2. Ανάκληση όρων διαθέτη - αξιοποίηση του συνόλου του ακινήτου από τον Δήμο Ηρακλείου (απαιτείται η λήψη απόφασης για έκδοση δικαστικής απόφασης τροποποίησης όρων του διαθέτη).
  3. Εκμίσθωση α’ ορόφου ακινήτου Βαρκαράκη και αξιοποίηση ισογείου από τον Δήμο Ηρακλείου (απαιτείται η λήψη απόφασης για έκδοση δικαστικής απόφασης τροποποίησης όρων του διαθέτη).

Λόγω της σοβαρότητας και πολυπλοκότητας του θέματος, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα:

«Την παραπομπή της εισήγησης του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας σχετικά με το κληροδότημα Βαρκαράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος, αφού προηγηθεί η υποβολή ερωτήματος προς το Νομικό Τμήμα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει αναφορικά με τη δυνατότητα άσκησης αίτησης στο αρμόδιο Δικαστήριο για τη μεταβολή της βούλησης του διαθέτη, καθώς και για την πιθανότητα ευδοκίμησής της σε περίπτωση που η απόφαση του Σώματος για τη διαχείριση του κληροδοτήματος διαφοροποιηθεί εν όλω ή εν μέρει από την αρχική βούληση του διαθέτη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News