«Στεγνώνει» το Φράγμα Αποσελέμη: Έπεσε 16 μέτρα η στάθμη του νερού - Αποκαρδιωτικές εικόνες (vid, pics)

Κρήτη
«Στεγνώνει» το Φράγμα Αποσελέμη: Έπεσε 16 μέτρα η στάθμη του νερού - Αποκαρδιωτικές εικόνες (vid, pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φέτος τα κυβικά νερού που θα λαμβάνει η πόλη του Ηρακλείου θα είναι 7.000 λιγότερα ημερησίως σε σχέση με πέρυσι όπου ο αριθμός ήταν 25.000
  • Ορατές οι συνέπειες του εφιάλτη της λειψυδρίας
  • Ενεργοποίησαν τις γεωτρήσεις οι δήμοι Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου
  • Μειωμένες ποσότητες νερού τους μήνες αιχμής από τον δήμο Χερσονήσου
  • Ανησυχία για τα αποθέματα νερού τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν κάτοικοι και περιοχές του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου εξαιτίας της λειψυδρίας ως αποτέλεσμα τόσο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής αλλά και των ελλιπών βροχοπτώσεων.

    Οι κάτοικοι ανησυχούν με τους ίδιους να φοβούνται μήπως τη φετινή χρονιά πουν «το νερό, νεράκι». Επίσης, φέτος τα κυβικά νερού που θα λαμβάνει η πόλη του Ηρακλείου θα είναι 7.000 λιγότερα ημερησίως σε σχέση με πέρυσι όπου ο αριθμός ήταν 25.000.

    Ειδικότερα, δύσκολο θα είναι το φετινό καλοκαίρι στην Ανατολική Κρήτη με φόντο τις ανησυχητικές εικόνες που παρουσιάζει το neakriti.gr και η ΚΡΗΤΗ TV από το Φράγμα Αποσελέμη. Η στάθμη έχει πέσει κατά 16 μέτρα, ενώ έχει αποκαλυφθεί όλο το χωριό.   

    «Θα πούμε το νερό, νεράκι», λένε με μια φωνή οι κάτοικοι της περιοχής 

    Μόλις 8 εκατομμύρια 800 κυβικά νερού, με τη πληρότητα να «αγγίζει» το 35%, πράγμα που σημαίνει πως τίποτα δεν θυμίζει τα εντυπωσιακά πλάνα από την υπερχείλιση του Φράγματος, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, οπότε σημειώθηκε η τέταρτη υπερχείλιση, από το 2019, οπότε ολοκληρώθηκε η υδρευτική σήραγγα Οροπεδίου.  

    Το neakriti.gr και η ΚΡΗΤΗ TV πήγαν στο Φράγμα του Αποσελέμη το Μάιο του 2023 όπου κατέγραψαν τη νέα πραγματικότητα, με τις μειωμένες ποσότητες νερού να είναι μονόδρομος για τους δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, οι οποίοι ενεργοποιούν γεωτρήσεις για να μην πουν οι πολίτες το νερό… νεράκι.  

    Ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης μιλώντας στο neakriti.gr και την ΚΡΗΤΗ TV είπε: «Πρέπει να κάνουμε όσο μπορούμε πιο ορθή και σωστή διαχείριση και αυτοσυγκράτηση των νερών καθώς ήδη οι ποσότητες νερού στις περιοχές Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου είναι μειωμένες. Η Δ.Ε.Υ.Α.Η έχει καθυστερήσει στα δίκτυά της λόγω προβλημάτων». 

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης σημείωσε: «Έχουν ενεργοποιήσει κάποιες γεωτρήσεις στην περιοχή των Μαλλίων. Επίσης, στις περιοχές Τυλίσου, Κρουσώνα και Κέρι είχαμε αρκετά χρόνια κλειστές τις γεωτρήσεις 4-5 χρόνια από το 2019. Τις ενεργοποιήσαμε και εάν όλα πάνε καλά, θα τις ενεργοποιήσουμε κάτω από 18.000 κυβικά νερού ημερησίως». 

    Ο πρόεδρος ΔΕΥΑΧ και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, Γιώργος Χειρακάκης σημείωσε: «Λόγω λειψυδρίας, το φράγμα Αποσελέμη δε μπορεί να δώσει τις ίδιες ποσότητες νερού που παίρναμε τα προηγούμενα χρόνια. Πέρυσι, πήραμε 3 εκατ. 500 χιλιάδες κυβικά νερού, ενώ φέτος προβλέπεται να πάρουμε 1 εκατ. 400 χιλιάδες κυβικά νερού. Προσπαθούμε τις ανάγκες μας να τις καλύψουμε από τις γεωτρήσεις και τους μήνες αιχμής να δώσουμε αυτά τα κυβικά νερού στο σύνολό τους στο Φράγμα Αποσελέμη». 

    Με 18.000 κυβικά νερού την ημέρα από 25.000 που ήταν πέρυσι, θα υδρεύεται η πόλη του Ηρακλείου από το Φράγμα Αποσελέμη, ενώ σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο κυβικά θα αντλήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, οι Δήμοι Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.  

    «Μακάρι να έχουμε χιόνια στο Οροπέδιο Λασιθίου» είπε ο κ. Μαμαγκάκης, ενώ υποστήριξε πως είναι επιτακτικό αίτημα να υπάρξει ορθή διαχείριση. 

    Και στον Δήμο Ηρακλείου, ενεργοποιήθηκαν γεωτρήσεις μετά από 5 χρόνια ενώ αυτό που προβληματίζει τον κ. Βουρεξάκη είναι τα σπασίματα αγωγών στις παλιές γεωτρήσεις των Μαλίων και της Τυλίσου, κάτι που σημαίνει ότι αν το φαινόμενο είναι συχνό στη διάρκεια του καλοκαιριού, τότε δημότες θα ζήσουν το μαρτύριο της σταγόνας. 

    «Ευελπιστούμε τα προβλήματα να είναι  ωρών και όχι ημερών. Τα συνεργεία «τρέχουν». Κάνουν καλή δουλειά. Ευελπιστούμε να τη βγάλουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα. Εάν δεν βρέξει μέχρι τέλος του χρόνου, τα προβλήματα θα είναι σοβαρά. Το έχουμε δει στην Ιταλία, στην Καταλωνία κτλ. Έχουν απαγορευτεί τα πάντα. Στην Ισπανία, απαγορεύεται να είναι γεμάτες οι πισίνες», είπε ο κ. Βουρεξάκης 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News