Με αφορμή την πυρκαγιά στα πρώην Ζαμάνια ζητούν οι κάτοικοι την κατεδάφιση του κτηρίου ως αυθαίρετο

Κρήτη
Με αφορμή την πυρκαγιά στα πρώην Ζαμάνια ζητούν οι κάτοικοι την κατεδάφιση του κτηρίου ως αυθαίρετο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σύλλογος επαναφέρει στην επικαιρότητα το γεγονός ότι είχε καεί το νυχτερινό κέντρο και το 2015 ενώ ζητούν τώρα να κατεδαφιστέι ως αυθαίρετο και να συντηρηθεί το διπλανό νεοκλασικό που στέγαζε τα 3/4

Ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου «Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης» με ανακοίνωσή τους προς τον τύπο αναφέρονται στην πρόσφατη πυρκαγιά στο κτήριο του πρώην νυχτερινού κέντρου Ζαμάνια, και αργότερα Galea στην οδό Μητσοτάκη στο Ηράκλειο την περασμένη Παρασκευή. Ο Σύλλογος επαναφέρει στην επικαιρότητα το γεγονός ότι είχε καεί το νυχτερινό κέντρο και το 2015 ενώ ζητούν τώρα να κατεδαφιστέι ως αυθαίρετο και να συντηρηθεί το διπλανό νεοκλασικό που στέγαζε τα 3/4. Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει: «Το βράδυ της Παρασκευής 19-5-23 ξέσπασε πυρκαγιά (πιθανολογείται εμπρησμός, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες) στο κτίριο της παραλιακής λεωφόρου (με πίσω όψη στην οδό Μητσοτάκη) που είναι γνωστό ως «Τα Ζαμάνια», γιατί με αυτό το όνομα λειτούργησε αρχικά πριν από δεκαετίες ως κέντρο διασκέδασης. Η λέξη «κτίριο» είναι ίσως υπερβολική, γιατί πρόκειται απλά για ένα κέλυφος από γυψοσανίδες. Είναι αυθαίρετο, αλλά το 1983 πήρε μια απόφαση νομάρχη για εξαίρεση από κατεδάφιση, με βάση το περίφημο νόμο Τρίτση. (Δεν ξέρουμε αν η απόφαση αυτή ισχύει ακόμα ή αν ήταν σύννομη, αυτό νομίζουμε πως πρέπει να το ελέγξουν οι αρμόδιες αρχές). Πάντως το κτίσμα αυτό τα τελευταία 30 χρόνια νοικιάζεται, κατά διαστήματα, σε διάφορους ενδιαφερόμενους για εκμετάλλευση ως κέντρο διασκέδασης με ζωντανή μουσική που ξεκινά μετά τις 11 μ.μ. Αυτό φυσικά είναι παράνομο (δεν εμπίπτει στην κατηγορία των νυχτερινών κέντρων, αυτά χρειάζονται πολύ ειδικές προδιαγραφές και άδειες). Κατά καιρούς, λοιπόν, υπάρχει σημαντική νυχτερινή ηχορύπανση κ.α. οχλήσεις στη γειτονιά. Η τελευταία χρονική περίοδος που λειτούργησε έτσι (με το όνομα «GALEA KING») ήταν λίγες εβδομάδες στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Είχε τότε προκαλέσει σημαντική ενόχληση τόσο από έντονους φωτισμούς και χρήση εισόδου πελατών από την οδό Μητσοτάκη όσο και από ηχορύπανση, ενώ είχε κλείσει το πεζοδρόμιο της ίδιας οδού με παράνομη ξύλινη κατασκευή. (Ο σύλλογός μας είχε στείλει καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες και ανακοίνωση στα ΜΜΕ – δείτε αναρτήσεις μας στη σελίδας μας στο F/b…….).

Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε πως, πυρκαγιά στα πρώην «Ζαμάνια» είχε συμβεί και το 2015, πάλι μετά από τη χρήση ως νυχτερινού κέντρου για κάποια περίοδο (δεν ξέρουμε ποιο ήταν το πόρισμα της πυροσβεστικής τότε).

Σε επαφή με το κτίσμα αυτό βρίσκεται και το διατηρητέο νεοκλασικό, ακριβώς στη γωνία Θεοτοκοπούλου και Σοφ. Βενιζέλου (παραλιακή), που στέγαζε παλιά το εστιατόριο-μπαρ «Τρία Τέταρτα». Είναι του ίδιου ιδιοκτήτη, απ’ όσο ξέρουμε. Το πρώην «3/4» έχει μείνει για χρόνια αχρησιμοποίητο και ασυντήρητο, οπότε κάποια στιγμή άρχισε να δείχνει σημεία κατάρρευσης (έπεφταν κομμάτια από τα κεραμίδια στο δρόμο κ.λ.π). Για προστασία των περαστικών πριν από 1,5 χρόνο περίπου η δημοτική αρχή έκλεισε όλο το τελευταίο τμήμα της Θεοτοκοπούλου (από την οδό Μητσοτάκη ως την παραλία), με αποτέλεσμα επιβάρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου στην περιοχή για την πρόσβαση από την οδό Θεοτοκοπούλου στην παραλιακή λεωφόρο προς τα δυτικά.

Θεωρούμε πως το σύμπλεγμα των κτισμάτων πρώην «3/4» και Ζαμάνια και οι χρήσεις (ή μη χρήσεις) τους αποτελεί, εκτός από ενόχληση και κίνδυνο για τους περιοίκους, σοβαρότατο πρόβλημα που αφορά όλη την πόλη. Καθώς μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ακολουθούν οι εκλογές για τη δημοτική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, πιστεύουμε πως θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα τόσο τους νυν όσο και τους επίδοξους δημοτικούς άρχοντες.

Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δρομολογήσουν διαδικασίες ώστε α) να κατεδαφιστεί το αυθαίρετο πρώην «Ζαμάνια» β) να συντηρηθεί το διατηρητέο πρώην «3/4» ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί ο δρόμος.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως τα κτίσματα αυτά βρίσκονται δίπλα ακριβώς στον αναστηλωμένο ναό-αρχαιολογικό μνημείο των Πέτρου και Παύλου και στα ερείπια της μονής που υπήρχε στην περιοχή. Δεν ξέρουμε ποια είναι τα όρια του αρχαιολογικού χώρου, αλλά η κοινή λογική λέει πως και κάτω από το αυθαίρετο θα υπάρχουν υπολείμματα των κτισμάτων της μονής. Μια κατεδάφιση του αυθαιρέτου όχι μόνο θα δημιουργούσε ελεύθερο χώρο και αναβάθμιση της γειτονιάς αλλά και θα ανεδείκνυε παραπάνω τον αρχαιολογικό χώρο. Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει κάποια συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το Υπουργείο Πολιτισμού;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News