Τίμησαν την 82η επέτειο της Μάχης του Κοψά στην Ανώπολη (pics)

Κρήτη
Τίμησαν την 82η επέτειο της Μάχης του Κοψά στην Ανώπολη (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλήθος κόσμου προσήλθε για να τιμήσει τους πεσόντες και τους αγωνιστές

Την Τρίτη 23 Μάϊου 2023 πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την 82η επέτειο της ΜΑΧΗΣ ΚΟΨΑ (Μάχη Κρήτης 1941), όπου τιμήθηκαν οι Ήρωες αγωνιστές και οι πεσόντες στη συγκεκριμένη μάχη, με την παρουσία των Αρχών του τόπου.

Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία της Ανώπολης έγινε Αρχιερατικό μνημόσυνο, στο οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, όπου συμμετείχαν οι ιερείς της περιοχής και πλήθος κόσμου που προσήλθαν για να τιμήσουν τους πεσόντες και τους αγωνιστές της Μάχης του Κοψά, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδας μας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Σέγκος στον χαιρετισμό του, τόνισε :

«Τιμούμε την επέτειο της Μάχης του Κοψά ως μια ένδοξη σελίδα από την σπουδαία ιστορία της Μάχης της Κρήτης, η οποία φέρνει στο νου μας τον ηρωισμό και τη γενναιότητα με την οποία οι πρόγονοί μας αντιμετώπισαν τον Γερμανό κατακτητή. Η διατήρηση της συλλογικής μνήμης και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας είναι υποχρέωση όλων μας και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός των σημερινών επετειακών εκδηλώσεων».

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Κωστής Μαρκατζίνος, περιέγραψε με απόλυτη πληρότητα τα γεγονότα και τη γενναιότητα των αγωνιστών που συμμετείχαν στη Μάχη του Κοψά από την ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα το θάρρος των πεσόντων που θυσίασαν τη ζωή τους για την Ελευθερία της Πατρίδος μας.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά του πρωταγωνιστή της Μάχης Θεόδωρου Καλλίνου, ο οποίος καθοδήγησε και ενθάρρυνε τους Έλληνες Στρατιώτες να αντισταθούν με γενναιότητα και να αντικρούσουν την επέλαση των βαριά οπλισμένων Γερμανών αλεξιπτωτιστών, με αποτέλεσμα να πετύχουν τη πρώτη νικηφόρα μάχη εναντίον του κατακτητή.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα από καθηγητές και μαθητές του μουσικού σχολείου Ηρακλείου και με Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς από το συγκρότημα της Σχολής χορού του Στέλιου Καφετζάκη.

- Τέλος ακολούθησε κέρασμα στους συμμετέχοντες από τον Δήμο Χερσονήσου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News