Δύο Αοράκια: Πλήρης απραξία μετά την απόφαση για τη μεταφορά του καταυλισμού

Κρήτη
Δύο Αοράκια: Πλήρης απραξία μετά την απόφαση για τη μεταφορά του καταυλισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποζημιώσεις τόσο για τα σύγχρονα οικήματα, αλλά και για τις παράγκες ζητούν οι Ρομά του καταυλισμού της Νέας Αλικαρνασσού, για να μετακινηθούν σε νέο χώρο πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο

Στο σημείο μηδέν εξακολουθεί να βρίσκεται η υπόθεση του καταυλισμού στα Δύο Αοράκια, σύμφωνα με τον αρχηγό της φυλής των Χαλκιδαίων και πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων, Αθανάσιο Κατσαρή. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα που θα βελτιώνει ποιοτικά τη ζωή των Ρομά της Αλικαρνασσού, ενώ έκανε σαφές πως από την επόμενη δημοτική εξουσία θα ζητήσει μια σειρά μέτρων με σκοπό την ύπαρξη του κοινωνικού οφέλους για την κοινωνική αυτή ομάδα. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κατσαρής διεμήνυσε πως, εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, αναμένεται να καταγγείλει τόσο την ελληνική Πολιτεία όσο και τον Δήμο Ηρακλείου για στερεοτυπική συμπεριφορά.

Ειδικότερα, “καυτή πατάτα” αποτελεί το ζήτημα της μετεγκατάστασης των Ελλήνων Ρομά της Αλικαρνασσού. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση όσο και την Κοινότητα των Ρομά. Ο Δήμος Ηρακλείου έλαβε την απόφαση της μετεγκατάστασης των Ρομά πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο. Την απόφαση αυτήν ωστόσο δεν τη δέχτηκαν οι Έλληνες Ρομά, καθώς πάγιο και διαχρονικό τους αίτημα είναι η ένταξη των Ρομά αυτών μέσα στην κοινωνία. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο Δήμος Ηρακλείου έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων και πιο συγκεκριμένα στη διαδικασία καταγραφής σπιτιών με σκοπό να πάρουν την αποζημίωση.

Ο αρχηγός της φυλής των Χαλκιδαίων, κ. Αθανάσιος Κατσαρής, που είναι μία από τις δύο φυλές που υπάρχουν στην Αλικαρνασσό, διευκρίνισε πως δεν έχει ξεκινήσει καμία απολύτως διαδικασία ο Δήμος. Επίσης, ο ίδιος διεμήνυσε πως είναι άδικο για όλη την Κοινότητα των Ρομά να αποζημιωθούν μόνο εκείνοι που έχουν σπίτια. Όλοι οι Ρομά πρέπει να αποζημιωθούν, ενώ υπάρχουν μείζονα ζητήματα που ο Δήμος Ηρακλείου κωφεύει εκκωφαντικά.

«Δεν έχει ξεκινήσει απολύτως τίποτα. Ποια αποζημίωση; Εμείς είχαμε κάνει μια πρόταση το 2015 προς τον Δήμο να υπάρξει κοινωνική αποζημίωση όχι μόνο σ’ εκείνους που έχουν φτιάξει σπίτια. Όλοι έχουν βιώσει τον κοινωνικό αποκλεισμό. Εγώ ως πρόεδρος της φυλής μου είμαι ξεκάθαρος και υποστηρίζω ακράδαντα πως, εάν δοθεί αποζημίωση, πρέπει να πάει σε όλους τους ενοίκους του καταυλισμού και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις και πιο συγκεκριμένα δεν πρέπει να λάβουν αποζημίωση μόνο εκείνοι που έχουν σπίτι. Όλοι πρέπει να λάβουν αποζημίωση. Εγώ που έχω παράγκα, γιατί να μην πάρω αποζημίωση; Δεν έχει έρθει κανείς. Θεωρώ πως ο Δήμος Ηρακλείου είναι ένα ακυβέρνητο “καράβι”. Είναι σαν να μη διοικείται ο Δήμος Ηρακλείου. Ο καταυλισμός βάλλεται από σκουπίδια. Δεν έχουν έρθει να καθαρίσουν. Δεν έχουν κάνει ψεκασμούς. Τα ποντίκια κάνουν “πάρτι”. Οπότε μιλάμε για έναν ανύπαρκτο Δήμο», είπε ο κ. Κατσαρής.

Οι «κόκκινες γραμμές» - «Δίκαιη λύση και για τις δύο πλευρές»

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το σχέδιο του Δήμου τους βρίσκει εντελώς αντίθετους και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουν τη μετεγκατάστασή τους σε μία περιοχή όπως είναι η περιοχή πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο. Ο ίδιος είπε: «Οι όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί από τη μεριά τους. Από τη μεριά μας, δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτα απολύτως. Ο Δήμος Ηρακλείου πήρε μια απόφαση έγκρισης χωροθέτησης να μεταφερθεί ο καταυλισμός πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο σε 37 στρέμματα. Όλοι μαζί όμως. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα στεγαστούν 240 οικογένειες διαφορετικής φιλοσοφίας και νοοτροπίας σ’ έναν καινούργιο χώρο. Με σκοπό τι; Να υπάρξει κοινωνική σύγκρουση; Να υπάρξει ένα “οχυρό” παραβατικότητας πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο; Εμείς δεν το δεχόμαστε. Η απόφασή μας είναι να υπάρξει κοινωνική διάχυση μέσα στην κοινωνία, είτε με τη μορφή κοινωνικής αποζημίωσης είτε με την αγορά κατοικιών».

Ο κ. Κατσαρής, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα μείζονα προβλήματα που ταλαιπωρούν την Κοινότητα των Ρομά στην Αλικαρνασσό, ενώ σε περίπτωση που η Πολιτεία συνεχίσει να φέρεται με στερεοτυπικό χαρακτήρα και συμπεριφορά, τότε αναμένεται να ενεργοποιήσει τα ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα για την απονομή δικαιοσύνης.

«Περιμένουμε από την επόμενη δημοτική εξουσία ως Παγκρήτιος Σύλλογος να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στον ήδη υπάρχοντα χώρο, όπως την ύπαρξη του αποχετευτικού συστήματος, τη σωστή αποκομιδή απορριμμάτων, την ύπαρξη υδρευτικού συστήματος και ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδάλλως, θα αναγκαστώ προσωπικά να καταγγείλω την ίδια μου τη χώρα και τον Δήμο Ηρακλείου στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Δε γίνεται να μας λένε για ισοπολιτεία και ισοτιμία και να εφαρμόζονται τα κακώς κείμενα σε εμάς. Υπάρχει νόμος μέσα στο συνταγματικό κείμενο που ορίζει πως κανένας Έλληνας πολίτης δεν πρέπει να είναι άστεγος ή κανένας Έλληνας πολίτης σε συνθήκες απάνθρωπες. Εμείς ανήκουμε και στις δύο κατηγορίες», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Κατσαρής διευκρίνισε πως το σωστό είναι να υπάρξει μια δίκαιη λύση και για τις δύο πλευρές. «Για να φύγουμε από τους καταυλισμούς, πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη λύση και για τις δύο πλευρές. Να έρθει να μας πει εκβιαστικά ο Δήμος πως πρέπει να φύγουμε, γιατί έχει ενοικιάσει τον χώρο σε μία εταιρεία, εμείς που θα πάμε; Θα υπάρξει πραγματικά κοινωνική σύγκρουση», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News