Κώστας Ηλιάκης: 17 χρόνια από την τραγωδία -  Εξακολουθεί να σοκάρει το ηχητικό του ήρωα πιλότου

Κρήτη
Κώστας Ηλιάκης: 17 χρόνια από την τραγωδία -  Εξακολουθεί να σοκάρει το ηχητικό του ήρωα πιλότου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρασαν 17 χρόνια από την σκληρή αερομαχία, που κατέληξε σε μία εθνική τραγωδία. Τότε που «πάγωσε» όλη η Ελλάδα για τον άδικο χαμό του ήρωα Κώστα Ηλιάκη. Ήταν μια αποφράδα μέρα για τη χώρα. Χρόνια μετά το χαμό του το ηχητικό από τις τελευταίες στιγμές του ηρωικού πιλότου της πολεμικής μας αεροπορίας, εξακολουθεί να σοκάρει
  • Όταν «πάγωσε» όλη η Ελλάδα για τον Κώστα Ηλιάκη
  • Εξακολουθεί να σοκάρει το ηχητικό του Κρητικού «αετού»
  • Η δύσκολη αποστολή και ο θρήνος για τον κρητικό ήρωα
  • Η σκληρή αερομαχία που κατέληξε σε μία εθνική τραγωδία

Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος όταν κατά την αναγνώριση σχηματισμού τουρκικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν εισέλθει στο ελληνικό FIR χωρίς άδεια, ένα από τα τουρκικά αεροσκάφη κατά παράβαση των διεθνών κανόνων ασφαλείας, εκτέλεσε επικίνδυνο ελιγμό και προσέκρουσε στο αεροσκάφος του, προκαλώντας την πτώση του και τον θανάσιμο τραυματισμό του, κοντά στην Κάρπαθο.

Ειδικότερα, ο ήρωας πιλότος με ένα μαχητικό και ένα ακόμη F16, απογειώθηκαν από τη Σούδα και ήξεραν εξαρχής ότι η αποστολή τους ήταν δύσκολη.

Δύο τουρκικά μαχητικά και φωτογραφικό RF έχουν μπει στον εναέριο χώρο. Ο Ηλιάκης επιχείρησε να καταγράψει τις κινήσεις του φωτογραφικού RF την ώρα που το δεύτερο ελληνικό μαχητικό είχε εγκλωβιστεί πίσω από ένα μαχητικό.

Το δεύτερο μαχητικό επιχείρησε να ανακόψει την προσπάθεια του Ηλιάκη που είχε  πλησιάσει το φωτογραφικό RF και με ένα καταστροφικό και εγκληματικό ελιγμό και αδεξιότητα, έπεσε πάνω στον Ηλιάκη.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή! Από αυτήν, το ελληνικό μαχητικό έπεσε φλεγόμενο.

Το τραγικό συμβάν σόκαρε τους Έλληνες πιλότους που έφτασαν στο σημείο, αντιλαμβανόμενοι ότι το μαχητικό με τον Ηλιάκη έχει συγκρουστεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News