Ηράκλειο: 150.000 ευρώ χρεώθηκε χωριό για νερό άρδευσης στο δήμο!

Κρήτη
Ηράκλειο: 150.000 ευρώ χρεώθηκε χωριό για νερό άρδευσης στο δήμο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόνο οι αγρότες της δικής μας περιοχής πρέπει να οφείλουν στο νερό της άρδευσης πάνω από 150.000 ευρώ, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση των λογαριασμών. Από το 2019 δεν τους είχε η ΔΕΥΑΗ στείλει λογαριασμό για να πληρώσουν», λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Σταυρακίων, Ζαχαρίας Χιωτάκης

Απόγνωση επικρατεί στα χωριά του δήμου Ηρακλείου, με τους αγρότες να λαμβάνουν ειδοποιήσεις από τη δημοτική Αρχή για ανεξόφλητους λογαριασμούς χρόνων στο νερό της άρδευσης, χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται για το γεγονός ότι έκαναν από τη ΔΕΥΑΗ χρόνια να τους στείλουν τους λογαριασμούς, γεγονός που συνετέλεσε και στη δραματική αύξηση των ποσών του νερού. Την ίδια ώρα, “μάστιγα” αποτελεί για τα χωριά του δήμου Ηρακλείου η συνεχής κατάσταση βλάβης στα αρδευτικά δίκτυα, ενώ δε λείπουν και οι κλοπές, όπως και οι δολιοφθορές που την κάνουν ακόμα χειρότερη!

«Μόνο οι αγρότες της δικής μας περιοχής πρέπει να οφείλουν στο νερό της άρδευσης πάνω από 150.000 ευρώ, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση των λογαριασμών. Από το 2019 δεν τους είχε η ΔΕΥΑΗ στείλει λογαριασμό για να πληρώσουν», λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Σταυρακίων, Ζαχαρίας Χιωτάκης. «Και επειδή η ΔΕΥΑΗ θεωρώ ότι πλέον είχε φτάσει σε αδιέξοδο, γι’ αυτό εκχώρησε στην ίδια τη δημοτική Αρχή του Ηρακλείου το νερό της άρδευσης και πλέον ο Δήμος Ηρακλείου είναι αυτός που ειδοποιεί τους αγρότες να πάνε να πληρώσουν».

Σύμφωνα με τον Ζαχαρία Χιωτάκη, «είναι λογικό τώρα να γίνει από τον Δήμο Ηρακλείου ρύθμιση στα υπέρογκα ποσά, για να μπορέσουν οι αγρότες να αντεπεξέλθουν. Και νομίζω ότι η ρύθμιση που θα γίνει θα είναι τέτοια που θα διευκολυνθεί ο κόσμος να πληρώσει».

Μάλιστα, για το δικό του χωριό, ο Ζαχαρίας Χιωτάκης επισημαίνει ότι αποτελεί «μάστιγα» το φαινόμενο των συνεχών βλαβών στα δίκτυα και τις γεωτρήσεις και κάθε λίγο και λιγάκι δαπανώνται μεγάλα ποσά για να διορθωθεί η κατάσταση και να ξαναδοθεί νερό στους αγρότες. Υπάρχει όμως και μεγάλο πρόβλημα με τις δολιοφθορές στα δίκτυα και τις κλοπές και οι αγρότες εκείνοι, που θέλουν να είναι σωστοί και τυπικοί, αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας κάποιων άλλων που δε δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό. Καταλήγοντας, ο ίδιος στέλνει το μήνυμα και στους αγρότες να είναι όσο γίνεται συνεπείς με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν από τώρα και μετά, για να μπορεί και δημοτική Αρχή να παρέχει το νερό στους αγρότες και σε χαμηλές χρεώσεις.

Και στην Πυργού

Τη δημοτική Αρχή του Ηρακλείου κατηγορεί για την κατάσταση αυτή ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυργούς, Μιχάλης Χαιρέτης. «Γιατί τι έχει κάνει σωστά αυτή η δημοτική Αρχή, για να το κάνει και αυτό; Όπως μάθαμε, προ ετών, η ΔΕΥΑΗ έστειλε τα στοιχεία για το νερό άρδευσης στον Δήμο για να εκδώσει τους λογαριασμούς. Όμως, δεν είχε, λέει, το αναγκαίο λογισμικό για να το κάνει και έτσι έχουν περάσει από τότε χρόνια και λογαριασμοί δεν έχουν έρθει, παρά μόνο μία φορά σε όλη αυτήν την περίοδο», καταγγέλλει στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος της Πυργούς, Μιχάλης Χαιρέτης.

Μάλιστα, περιγράφει στην εφημερίδα μας και μια κατάσταση πάρα πολύ κακή σε ό,τι αφορά τη δική του την Κοινότητα. «Εγώ έχω εδώ πάνω από 1.000 ρολόγια. Και έχουμε πάρα πολλές διαρροές και κλοπές σε βάρος των αγροτών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται», λέει ο Μιχάλης Χαιρέτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γεώτρηση από την οποία παίρνει νερό η δική του περιοχή είναι σε βάθος 100 μέτρων. «Αν το νερό της άρδευσης δεν το είχε η ΔΕΥΑΗ δώσει στον Δήμο Ηρακλείου και το κρατούσε ακόμα η ΔΕΥΑΗ, δε θα είχαμε ποτέ νερό», όπως λέει χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι μόνο από την Πυργού, πριν από λίγα χρόνια, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΥΑΗ είχαν φτάσει γύρω στα 40.000 ευρώ.

«Πληρώνω συντήρηση, αλλά συντήρηση δεν έχω»

Στο μεταξύ, ένας από τους πιο εργατικούς αγρότες στην Πυργού είπε με νόημα χθες στην εφημερίδα μας: «Μου έκλεψαν τον μηχανισμό του ρολογιού. Με έστειλαν από τη ΔΕΥΑΗ και για να πάρω νέο ρολόι πλήρωσα 50 ευρώ. Και το τοποθέτησα μόνος μου. Γιατί αν μου το έβαζαν αυτοί, θα μου ζητούσαν 100 ευρώ. Γιατί λοιπόν μου χρεώνουν συντήρηση ρολογιού; Πού την είδα τη συντήρηση;». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πάγιο που πληρώνουμε κάθε χρόνο συνολικά είναι στα 15 λεπτά το κυβικό. Οι χρεώσεις είναι χαμηλές. Αλλά όταν πάθουμε ζημιά δε βρίσκουμε την ανταπόκριση που θα έπρεπε», καταλήγει ο αγρότης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News