Ηράκλειο: «Ανάσα» η παράταση για 86 άτομα, αλλά δε λύνει το πρόβλημα της πόλης και των συμβασιούχων

Κρήτη
Ηράκλειο: «Ανάσα» η παράταση για 86 άτομα, αλλά δε λύνει το πρόβλημα της πόλης και των συμβασιούχων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τους κάδους να ξεχειλίζουν και τα σκουπίδια να αρχίζουν να σχηματίζουν λόφους σε γειτονιές, αλλά και σε κεντρικά σημεία, και με τους δημότες να αναρωτιούνται με αγωνία τι θα γίνει με την καθαριότητα και τη δημόσια υγεία, είχαμε μια θετική, επιτέλους, δικαστική εξέλιξη για 86 συμβασιούχους

Και ξαφνικά μια μικρή αναλαμπή... “λιακάδας” στο “μαύρο” σκηνικό γύρω από τους συμβασιούχους, αλλά και το μέτωπο της καθαριότητας, καθώς είχαμε μια θετική, επιτέλους, δικαστική εξέλιξη για 86 εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, που θα συνεχίσουν τελικά να εργάζονται προσωρινά, για ένα ακόμα 4μηνο! Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει μάλιστα το περίφημο “ο επιμένων... δικαιώνεται”.

Οι 86 συμβασιούχοι συγκαταλέγονται στη μεγάλη “φουρνιά” εργαζομένων, για τους οποίους είχαν εκδοθεί αρχικώς απορριπτικές δικαστικές αποφάσεις στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Οι ίδιοι δεν το έβαλαν ωστόσο κάτω... Επανήλθαν δριμύτεροι με νέα ασφαλιστικά μέτρα και πέτυχαν μια προσωρινή ανατροπή, καθώς πήραν προσωρινές διαταγές, με τις οποίες θα συνεχίσουν να δουλεύουν μέχρι να κριθεί οριστικά δικαστικά το τι μέλλει γενέσθαι, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Όπως έχουμε γράψει, όλα ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου, όταν το Πρωτοδικείο Ηρακλείου δεν έδωσε νέες αναβολές στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει συνολικά πάνω από 100 συμβασιούχοι-παρατασιούχοι από τον Δήμο Ηρακλείου, άλλους Δήμους του νομού Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης.

Το δικαστήριο εκδίκασε κανονικά τις υποθέσεις τους, εκδίδοντας στη συνέχεια ένα μπαράζ απορριπτικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες να κινηθούν διαδοχικά οι διαδικασίες απόλυσής τους.

Μόνο από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου απομακρύνθηκαν τις προηγούμενες ημέρες 180 εργαζόμενοι, ενώ αποχωρήσεις ξεκίνησαν και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου.

Οι απανωτές απορριπτικές αποφάσεις και οι απολύσεις συμβασιούχων-παρατασιούχων επέφεραν ένα πλήγμα αποδεκατισμού στην ούτως ή άλλως υποστελεχωμένη Υπηρεσία Καθαριότητας, κάτι που έφερε και ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.

Εκτός από την ανθρώπινη διάσταση του δράματος, μιας και συνάνθρωποί μας βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο μετά από χρόνια εργασίας και πολύτιμης προσφοράς, είχαμε τις πρώτες επιπτώσεις υπολειτουργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας, με συρρίκνωση-συμπίεση του προγραμματισμού αποκομιδής των απορριμμάτων λόγω των μεγάλων πλέον ελλείψεων σε κομβικές θέσεις, όπως αυτές των οδηγών, των συνοδών απορριμματοφόρων και των εργατών καθαριότητας. 

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες δημότες στο κέντρο αλλά και διάφορα σημεία της πόλης άρχισαν να αντικρίζουν τα... βουνά σκουπιδιών σε γειτονιές λόγω της μεγάλης αποδυνάμωσης της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Όπως έχει παραδεχτεί η δημοτική Αρχή, με τα νέα δεδομένα έχει αλλάξει αναγκαστικά ο προγραμματισμός και η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται στο 70%, και μάλιστα στα χωριά δε γίνεται πλέον σε καθημερινή βάση η αποκομιδή, αλλά ανά δύο-τρεις μέρες.

Αισθητός είναι, την ίδια ώρα, ο αρνητικός αντίκτυπος και στο επιμέρους μέτωπο του οδοκαθαρισμού.

Με τους κάδους να ξεχειλίζουν και τα σκουπίδια να αρχίζουν να σχηματίζουν λόφους σε γειτονιές, αλλά και σε κεντρικά σημεία, και με τους δημότες να αναρωτιούνται με αγωνία τι θα γίνει με την καθαριότητα και τη δημόσια υγεία, είχαμε μια θετική, επιτέλους, δικαστική εξέλιξη για 86 συμβασιούχους, που εξασφάλισαν προσωρινές διαταγές παραμονής στην εργασία ως τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για μια δικαίωση ανακούφισης, έστω και προσωρινή, για τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου θα επιχειρήσει να πάρει “ανάσα” μέσω έκτακτων προσλήψεων 2μηνιτών.

Είναι ενδεικτικό πως χθες προγραμματίστηκε εκτάκτως διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση, ουσιαστικά το “πράσινο φως”, για να βάλει μπρος ο Δήμος τις διαδικασίες πρόσληψης 120 συμβασιούχων με συμβάσεις διάρκειας 2 μηνών.

Με βάση τον προγραμματισμό, στόχος είναι να προσληφθούν 110 εργάτες καθαριότητες και 10 οδηγοί απορριμματοφόρων, με τον Δήμο να επικαλείται από τη μια τη δραματική επιδείνωση του προβλήματος υποστελέχωσης μετά τις διαδοχικές απολύσεις συμβασιούχων-παρατασιούχων, και από την άλλη τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν για την Υπηρεσία Καθαριότητας τώρα, την καλοκαιρινή, τουριστική περίοδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News