Στον δήμο Φαιστού για αυτοψία ο Ευθύμιος Λέκκας - Ενθαρρυντική η μετασεισμική ακολουθία (pics)

Κρήτη
Στον δήμο Φαιστού για αυτοψία ο Ευθύμιος Λέκκας - Ενθαρρυντική η μετασεισμική ακολουθία (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είπε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ για τη σεισμική ακολουθία της περιοχής

Στη Μεσαρά και συγκεκριμένα στο δήμο Φαιστού, βρίσκεται σήμερα Παρασκευή ο  καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας για αυτοψία στην περιοχή μετά τον σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε την περιοχή το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα πάει η σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο είμαστε σε καλή φάση. Αλλά οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει μέρες» ενημέρωσε ο κ. Λέκκας. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός και πως το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύγκληση του επιστημονικού οργάνου εκτίμησης σεισμικότητας έπειτα από εντολή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Σε ότι αφορά τους πολίτες συνέστησε μεταξύ άλλων να μην παραβρίσκονται και να μην περνούν κοντά από παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί φθορές, σε περίπτωση σεισμού να επιλέγουν ένα ανοιχτό χώρο και να κινούνται συντεταγμένα.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως κατά την εκτίμηση του η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή είναι ενθαρρυντική όμως «βρισκόμαστε σε φάση διέγερσης» για αυτό η αυτοδιοίκηση και οι μηχανισμοί της θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ειδικότερα, ο κ. Λέκκας μιλώντας χθες στο neakriti.gr, είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, ωστόσο όπως διευκρίνισε «παρακολουθούμε με προσοχή το φαινόμενο». Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ ανήσυχοι.

Ο Δήμαρχος του Δήμου Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης μιλώντας νωρίτερα στον 98.4 ανέφερε ότι οι κάτοικοι φοβήθηκαν και επέστρεψαν στο μυαλό τους εικόνες από το Αρκαλοχώρι, ενώ όπως τόνισε μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταγραφές για ζημιές.

Κλειστά τα σχολεία του δήμου Φαιστού

Συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη, με επίκεντρο τη Μεσαρά όπου, το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου, καταγράφηκε σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στην περιοχή επικρατεί ανησυχία, εξαιτίας της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας. Για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν σήμερα κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News