Πανικός στη Μεσαρά από τα 5,1 Ρίχτερ - «Επέστρεψαν στο μυαλό μας εικόνες από το Αρκαλοχώρι», λέει ο δήμαρχος

Κρήτη
Πανικός στη Μεσαρά από τα 5,1 Ρίχτερ - «Επέστρεψαν στο μυαλό μας εικόνες από το Αρκαλοχώρι», λέει ο δήμαρχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος στην Κρήτη βγάζοντας στους δρόμους τους Μεσαρίτες με αρκετούς από αυτούς να κοιμούνται στα αυτοκίνητα

Ο Εγκέλαδος δε λέει να αφήσει την Κρήτη! 5,1 ρίχτερ αναστάτωσαν το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου, τη Μεσαρά, βγάζοντας έξω από τα σπίτια τους τους Μεσαρίτες. Τρομοκρατημένοι κάτοικοι σε Τυμπάκι, Μοίρες, αλλά και τα γύρω χωριά εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ πολλοί δήλωναν αποφασισμένοι να περάσουν τη νύχτα στα Ι.Χ. τους. Η σεισμική δόνηση, που έγινε αισθητή και στο Ηράκλειο, σημειώθηκε δύο λεπτά πριν τις 10 το βράδυ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Μοιρών (και 47 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου) με εστιακό βάθος μόλις 8,9 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τη λύση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε μόλις ένα 24ωρο μετά από τα 4,2 ρίχτερ που χτύπησαν και πάλι τη Μεσαρά. Ο σεισμός είχε επίσης γίνει αισθητός σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, ενώ το επίκεντρό του είχε εντοπιστεί νότια του νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα 7 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά από τις Μοίρες Ηρακλείου, με εστιακό βάθος 8,9 χλμ.

Αυτοψία στην περιοχή από τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα - Ενθαρρυντική η μετασεισμική ακολουθία

Έντονη ήταν η σεισμική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Κρήτη μετά τα 5,1 Ρίχτερ που καταγράφηκαν νοτιοδυτικά των Μοιρών, σε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων, καθώς σημειώθηκαν πάνω από 15 μετασεισμικές δονήσεις.

Κλειστές παραμένουν σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου, όλες οι σχολικές, με απόφαση της Δημοτικής Αρχής για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία.

Ο Δήμαρχος του Δήμου Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης μιλώντας στο 98.4 ανέφερε ότι φοβήθηκαν και επέστρεψαν στο μυαλό τους εικόνες από το Αρκαλοχώρι, ενώ όπως τόνισε μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταγραφές για ζημιές.

Στην περιοχή βρίσκεται σήμερα ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος εμφανίζεται επιφυλακτικός ενώ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 για τη δραστηριότητα του ρήγματος αλλά όπως τόνισε ενθαρρυντική είναι κατά την εκτίμηση του η μετασεισμική ακολουθία.

«Επιβάλλεται προσεκτική παρακολούθηση», λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σε ανάρτησή του ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκρουσε το “καμπανάκι”, τονίζοντας: «Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21:58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ. νοτιοδυτικά των Μοιρών. Προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες (σ.σ. προχθές) έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία. Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές Αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο “Εγκέλαδος”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News