Καθαρίστριες στο Ηράκλειο: Απειλούν ότι δεν θα καθαρίσουν τα σχολεία μετά τις εκλογές αν δεν λάβουν εκλογικό επίδομα

Κρήτη
Καθαρίστριες στο Ηράκλειο: Απειλούν ότι δεν θα καθαρίσουν τα σχολεία μετά τις εκλογές αν δεν λάβουν εκλογικό επίδομα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή από τις σχολικές καθαρίστριες: Τους ζητούν να καθαρίσουν τις σχολικές αίθουσες από χαρτούρα και ψηφοδέλτια... δίχως να πάρουν ευρώ, όπως οι υπόλοιποι δημοτικοί υπάλληλοι

Εκτός εκλογικού επιδόματος μένουν δεκάδες σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Ηρακλείου, που είναι εργαζόμενες με ορισμένο χρόνο, πράγμα που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία και αγανάκτηση στον συγκεκριμένο εργασιακό κλάδο. Το εκλογικό επίδομα αναμένεται να το λάβουν δημοτικοί υπάλληλοι, με την πρόεδρο του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών, κ. Στέλλα Φοδελιανάκη, να προειδοποιεί πως την ερχόμενη Δευτέρα οι σχολικές καθαρίστριες σε καμία περίπτωση δε θα μεταφέρουν σχολικά θρανία ή θα απομακρύνουν ψηφοδέλτια από τις σχολικές αίθουσες.

Ειδικότερα, λίγο πριν την έναρξη των εθνικών εκλογών, μείζονα εργασιακά προβλήματα υπάρχουν σε εργασιακούς κλάδους, όπως είναι η σχολική καθαριότητα. Πολύ συγκεκριμένα, οι εργαζόμενες γυναίκες στη σχολική καθαριότητα δε θα λάβουν στην πλειοψηφία τους το εκλογικό επίδομα που ανέρχεται στα 200-250 ευρώ. Η κ. Φοδελιανάκη μιλώντας στο neakriti.gr υποστήριξε: «Μας εξαιρούν από το εκλογικό επίδομα ως συμβασιούχες καθαρίστριες, αλλά εμείς θα κληθούμε μετά τις εκλογές να καθαρίσουμε τα σχολεία. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος. Οι επιτροπές που δημιουργούνται από τον Δήμο και παίρνουν τα 200-250 ευρώ του εκλογικού επιδόματος αφήνουν τις σχολικές αίθουσες σε κακή κατάσταση. Τα θρανία, οι τουαλέτες, ο προαύλειος χώρος των σχολείων και γενικότερα όλο αυτό το βάρος της καθαριότητας θα πέσει στις σχολικές καθαρίστριες, οι οποίες εξαιρούνται από το εκλογικό επίδομα».

Ποιος όμως είναι εκείνος που θα λάβει το εκλογικό επίδομα;

«Το εκλογικό επίδομα το παίρνει μια ομάδα δημοτικών υπαλλήλων και πιο συγκεκριμένα δημιουργούνται κλιμάκια 4-5 ατόμων και πάνε από σχολείο σε σχολείο, κανονίζουν τις αίθουσες, τοποθετούν το παραβάν την Παρασκευή και τη Δευτέρα μαζεύουν το παραβάν και τις κάλπες. Υποτίθεται πως καθαρίζουν τα σχολεία, αλλά δεν έχει συμβεί ποτέ, γιατί είτε τα άτομα είναι λίγα είτε τα άτομα δεν είναι υπεύθυνα. Έρχεται η σχολική καθαρίστρια έπειτα και πρέπει να βγάλει μέσα σε μία μέρα εργασία πέντε ημερών», απάντησε η κ. Φοδελιανάκη.

Είναι άξιο αναφοράς πως φέτος άλλαξε το ΦΕΚ. Ενώ μέχρι και τις τελευταίες εκλογές το εκλογικό επίδομα το έπαιρναν μόνο οι μόνιμοι, φέτος το παίρνουν και οι συμβασιούχοι. Ωστόσο, φαίνεται πως οι Δήμοι έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στους μόνιμους. Η κ. Φοδελιανάκη ξεκαθάρισε: «Υπήρχε ΦΕΚ το οποίο υποστήριζε πως το εκλογικό επίδομα μπορούν να το λάβουν μόνο οι μόνιμοι και όχι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Το ΦΕΚ άλλαξε χθες (σ.σ. προχθές) και πλέον μπορούν να το πάρουν και οι συμβασιούχοι. Το ζήτημα είναι πως οι Δήμοι δεν προχωρούν στην κλήση συμβασιούχων, αλλά προτιμούν τους μόνιμους, καθώς υπάρχει άλλη σχέση. Εγώ το καταλαβαίνω, αλλά μη νομίζει κανείς ότι θα κάνουμε την εργασία άλλων που θα πληρωθούν γι’ αυτόν τον σκοπό».

Η κ. Φοδελιανάκη τόνισε πως θρανίο δε θα μετακινήσει καμία καθαρίστρια. Η ίδια με εμφατικό τρόπο είπε: «Έδωσα εντολή σε όλες τις συναδέλφισσες σχολικές καθαρίστριες πως θρανία δε θα αγγίξουμε. Τη Δευτέρα είναι εργάσιμη μέρα για τις σχολικές καθαρίστριες, αλλά και για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Οι δημοτικοί υπάλληλοι θα πάρουν το εκλογικό επίδομα, εμείς όχι. Επίδομα δε θα πάρουμε. Θρανία δε θα αγγίξουμε. Δεν είναι δουλειά μας. Τα ψηφοδέλτια πρέπει να μαζεύονται από τον Δήμο και να μεταφέρονται σε κατάλληλο χώρο. Ούτε θα καθαρίσουμε ψηφοδέλτια, ούτε θα μετακινήσουμε τα θρανία».

Στον Δήμο Ηρακλείου: Είκοσι οι μόνιμες, διακόσιες οι συμβασιούχες

Τονίζεται επίσης πως στον Δήμο Ηρακλείου οι μόνιμες καθαρίστριες δεν ξεπερνούν τις 20, ενώ οι συμβασιούχες καθαρίστριες είναι 200. Οι συμβασιούχες καθαρίστριες δε θα λάβουν ούτε ένα ευρώ, ενώ μερικές από τις μόνιμες θα ανήκουν στα κλιμάκια. Το ερώτημα είναι: Ποιος θα μετακινήσει τα θρανία των μαθητών; Θα δουν οι μαθητές ένα καθαρό περιβάλλον; Λαμβάνοντας υπόψη πως το ενδεχόμενο να γίνουν δεύτερες εκλογές είναι ορατό και απτό, η κ. Φοδελιανάκη κάνει σαφές πως τον Ιούλιο δε θα εργάζονται στις σχολικές αίθουσες καθαρίστριες και ως εκ τούτου οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να μεριμνήσουν ώστε τον Σεπτέμβριο να επιστρέψουν οι σχολικές καθαρίστριες, οι δάσκαλοι και οι μαθητές σ’ ένα καθαρό περιβάλλον. «Οι επόμενες εκλογές θα είναι 2 Ιουλίου. Η σύμβασή μας θα έχει τελειώσει. Θέλω να ελπίζω πως τα σχολεία τον Σεπτέμβριο δε θα πρέπει να βρίσκονται σε μια κατάσταση παρόμοια μ’ εκείνη μετά τις εκλογές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News