Ηράκλειο

Μαθητές από το Πόρτο της Πορτογαλίας φιλοξενήθηκαν στο 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Κνωσό, στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, στο φρούριο Κούλε και τα Ενετικά τείχη

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122 “Enough theory! Let's take action for efficient learning and sustainable living!”, το 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου φιλοξένησε 6 μαθητές και 2 καθηγητές από τo Πόρτο της Πορτογαλίας το διάστημα από 6 έως 11 Μαΐου 2023.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Κνωσό, στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, στο φρούριο Κούλε και τα Ενετικά τείχη. Επίσης πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Ρέθυμνο, στο φρούριο Φορτέτσα και στο χωριό Φόδελε, όπου επισκέφτηκαν το Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Παράλληλα γνώρισαν την κρητική φύση, την κρητική παράδοση (μουσική και χορούς της Κρήτης) και γεύτηκαν παραδοσιακές γεύσεις.

Πέραν των εκπαιδευτικών επισκέψεων στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκαν αρκετές δράσεις στον χώρο του σχολείου, που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και καλλιεργούν την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών. Συγκεκριμένα οργανώθηκαν βιωματικά εργαστήρια, όπου οι μαθητές των εταιρικών σχολείων, κατασκεύασαν έργα τέχνης, όπως ζωγραφική σε βότσαλα και σε ξύλο, ζωγραφική σε χαρτί από χαρτοπολτό που οι ίδιοι οι μαθητές έφτιαξαν από χαρτί ανακύκλωσης, επιτραπέζια παιχνίδια από παλιά υφάσματα και χειροτεχνίες με Origami. Επίσης, φύτεψαν αρωματικά βότανα στον κήπο του σχολείου κι ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα «Ταπερίστας», που υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο σχολείο κι αποσκοπεί στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και του σπιτικού σχολικού γεύματος με τοπικά προϊόντα. Στο τέλος της παρουσίασης του παραπάνω προγράμματος πήραν μέρος στην εκδήλωση για την «Ημέρα του κρητικού δεκατιανού», και μαζί με τους μαθητές μας παρασκεύασαν υγιεινά σνακ (cheesecake με συρωτό γιαούρτι και γαλομυζήθρα, μέλι και φρούτα), ενώ δοκίμασαν και το τσάι του βουνού (μαλοτήρα).

Αρωγός στην όλη προσπάθεια υπήρξε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου που συνεισέφερε σημαντικά στη φιλοξενία των εταίρων μας, αλλά κι η Διεύθυνση κι ο Σύλλογος Διδασκόντων, ενώ η σπουδαιότερη συνεισφορά ήταν αυτή των μαθητών, που με το ήθος τους και την προθυμία τους έκαναν του εταίρους μας να εκτιμήσουν και να βιώσουν την Κρητική φιλοξενία.

Το πρόγραμμα ικανοποίησε πλήρως τους στόχους του, δηλαδή την ανταλλαγή απόψεων για τη βιωσιμότητα και την καλλιέργεια την περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών, τη γνωριμία με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, καλλιεργώντας παράλληλα την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και ενισχύοντας το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια