Υπό κατάρρευση το Βενιζέλειο: Δραματική κατάσταση με τα χειρουργεία - Οριακή η λειτουργία κλινικών και ΜΕΘ (vid)

Κρήτη
Υπό κατάρρευση το Βενιζέλειο: Δραματική κατάσταση με τα χειρουργεία - Οριακή η λειτουργία κλινικών και ΜΕΘ (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάση εργασίας πραγματοποιήσαν χθες γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με φόντο την υποστελέχωση του ιδρύματος - Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για μια κατάσταση που όχι μόνο εγκυμονεί κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και για την ασφάλεια των ιατρικών πράξεων που εκτελούνται

Κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2018 μειώθηκε κατά το περασμένο έτος ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στο neakriti.gr κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης των εργαζομένων - οι οποίοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης του ιδρύματος - ο χειρουργός και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής του νοσοκομείου Γιώργος Κωστάκης.

«Το 2018 ήταν η χρονιά peak για το Βενιζέλειο και είχε φτάσει να είναι 3ο στην Ελλάδα με επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία σε αριθμό χειρουργείων κατά μέσο όρο 12,5 με 13.000 χειρουργεία τον χρόνο. Η περσινή χρονιά ήταν 6.280, δηλαδή κάτω από τα μισά», ανέφερε με νόημα ο κ. Κωστάκης.

Οι εργαζόμενοι του Βενιζελείου προχώρησαν χθες Πέμπτη 11 Μαΐου, σε στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις δραματικές ελλείψεις στο προσωπικό. Μετά από μια σειρά από τμήματα του νοσοκομείου που έκλεισαν, όπως λένε οι εργαζόμενοι, σήμα κινδύνου εκπέμπει και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας: Οι 15 κλίνες της ΜΕΘ μειώθηκαν στις 12 και... αναμένεται να φτάσουν στις 10, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της ΜΕΘ κ. Ανέστης Κιούλπαλης, «δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τη Μονάδα σε πλήρη δραστηριότητα. Έχουμε μειώσει κάποια κρεβάτια και προσπαθούμε να κρατηθούμε!».

«Ξεπεράσαμε τα όρια, το βλέπετε... Σε όλα τα νοσοκομεία είναι το ίδιο!», πρόσθεσε ο κ. Κιούλπαλης.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για μια κατάσταση που όχι μόνο εγκυμονεί κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και για την ασφάλεια των ιατρικών πράξεων που εκτελούνται. Ως εκ τούτου, κατά τη χθεσινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι έστειλαν σαφές μήνυμα ότι το μαζικό κύμα φυγής προσωπικού υπό την πίεση των αυξημένων απαιτήσεων και του ήδη μειωμένου αριθμού των γιατρών οδηγεί το Βενιζέλειο σε πλήρη κατάρρευση.

Ο πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης έκανε λόγο για μια «τόσο αποτυχημένη Διοίκηση, η οποία κατάφερε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να υποβαθμίσει ένα από τα καλύτερα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας σε ένα νοσοκομείο που μέρα με τη μέρα χάνει τις υπηρεσίες του, και το οποίο σιγά-σιγά μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου!».

«Συνεχίζουμε να αισθανόμαστε σαν λεμονόκουπες! Στυμμένες λεμονόκουπες όμως, όχι γεμάτες. Οπότε το μήνυμα ήταν και παραμένει ότι, για να συνεχίσει το Βενιζέλειο να επιτελεί το έργο που επιτελεί, χρειάζεται προσωπικό!», δήλωσε ο γραμματέας της Ένωσης Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Τάσος Θελερίτης.

Εξάλλου, ο παθολόγος και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής του Βενιζελείου Βαγγέλης Θαλασσινός επισήμανε πως «όταν πλέον καταρρεύσουν τμήματα και φύγει το προσωπικό, δε θα υπάρχει εύκολος τρόπος να αναστηλωθούν και να δημιουργηθούν τμήματα τα οποία έχουν ήδη καταρρεύσει. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να γίνουν κινήσεις, έστω και στο... και πέντε».

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η διοίκηση του Βενιζελείου τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η διοίκηση του νοσοκομείου, σε συνεργασία με την 7η Υ.ΠΕ., έχει εξασφαλίσει την άμεση λειτουργική επάρκεια του νοσοκομείου, και η έλευση των νέων μόνιμων ιατρών, μέσω προκηρύξεων, θα εμπεδώσει το κλίμα της αξιοπιστίας και στο μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News