Σε στάση εργασίας οι εργαζόμενοι του Βενιζελείου: «Όχι στη μετατροπή του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας» (pic)

Κρήτη
Σε στάση εργασίας οι εργαζόμενοι του Βενιζελείου: «Όχι στη μετατροπή του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας» (pic)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα πραγματοποιούν από τις 12 μ. έως τις 3 το μεσημέρι στάση εργασίας ενώ νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πύλη του παλαιού κτηρίου του Νοσοκομείου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να διατρανώσουν τα αιτήματά τους

Στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη 11 Μάϊου από τις 12 μ. έως τις 3 το μεσημέρι πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, οι οποίοι νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη του παλαιού κτηρίου του Νοσοκομείου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μετατροπή του Βενιζελείου, όπως λένε, σε αστικού τύπου Κέντρο Υγείας και να διατρανώσουν τα αιτήματά τους.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο με τίτλο «Το Βενιζέλειο εκπέμπει SOS» η Τριμελής Επιτροπή Ιατρών Γ.Ν. Βενιζέλειο-Πανάνειο ανέφερε αναλυτικά τα εξής με φόντο και τη σημερινή κινητοποίηση:

«Με αγανάκτηση διαπιστώνουμε πως ενώ αφήνουμε πίσω της εποχή της πανδημίας και ταυτόχρονα έχουμε αποδεσμευτεί από τη μέγγενη των μνημονίων, το νοσοκομείο μας αντί να έχει ενισχυθεί βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση της τελευταίας εικοσαετίας.

Η έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς είναι πρωτοφανής. Όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται. Οι κακές έως και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας για ασθενείς και προσωπικό είναι πλέον κανόνας. Η εντατικοποίηση και συσσωρευμένη κόπωση, καθώς και οι καθηλωμένοι μισθοί έχουν οδηγήσει σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Η παραίτηση της διευθύντριας του κέντρου αίματος, που οδήγησε στην υποβάθμιση της λειτουργίας του Ιατρείου Πήξης – μοναδικού στην Κρήτη, της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Ηρακλείου, τριών χειρουργών της Χειρουργικής Κλινικής, δύο ακτινολόγων του τμήματος Υπερήχων, ενός ακτινολόγου από το τμήμα Αξονικού τομογράφου, του μοναδικού παιδονευρολόγου του Βενιζελείου, μίας αναισθησιολόγου, παθολόγου, πνευμονολόγου είναι μια λίστα που δεν έχει τέλος…

Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του νοσοκομείου βρίσκονται υπό κατάρρευση. Στη ΜΕΘ λειτουργούν 11 από τα 15 προβλεπόμενα κρεβάτια και λόγω υποστελέχωσης πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω. Οι υπάρχοντες αναισθησιολόγοι φτάνουν να λειτουργήσουν μόνο τις 3 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, ενώ ταυτόχρονα έχει κλείσει και το ιατρείο πόνου. Επιπλέον, λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων αναμένεται και άλλη μείωση χειρουργικών τραπεζιών.

Οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης της υγείας που αποκαλύφθηκαν με τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν οδηγήσει σε τεράστιες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες εργασίας του υγειονομικού προσωπικού επιδεινώνονται συνεχώς με τον εξαναγκασμό του σε πρόσθετες βάρδιες και εφημερίες (παραβαίνοντας πολλές φορές τη νομιμότητα), σε μετακινήσεις και σε αναστολή αδειών (τη στιγμή που οφείλονται χιλιάδες ημέρες αδειών και ρεπό).

Σχεδόν σε όλα τα τμήματα αναγκάζονται οι ιατροί να δουλεύουν με εφημερίες πάνω από το νόμιμο όριο.

Η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί με «εντέλλεσθε», ενώ η Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών εδώ και μήνες με μετακινήσεις-μπαλώματα από άλλο Νοσοκομείο. Η Πνευμονολογική λειτουργεί οριακά. Το Τμήμα Επειγόντων και οι Παθολογικές παρά την υποστελέχωσή τους επιβαρύνονται καλύπτοντας εφημερίες στην πολύπαθη Παθολογική του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Το μικροβιολογικό αδυνατεί να καλύψει όλες τις εφημερίες. Δερματολόγος έχει μείνει μόνο ένας για την κάλυψη όλων των περιστατικών του νοσοκομείου και των τακτικών ραντεβού. Έχει μείνει ένας κυτταρολόγος, ο οποίος σε 1 χρόνο συνταξιοδοτείται. Και η λίστα δεν τελειώνει…

Οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών προσεγγίζουν τις 40, όμως προκηρύχτηκαν μόνο 12, πολλές εκ των οποίων θα βγουν άγονες, λόγω έλλειψης κινήτρων.

Τα προβλήματα προφανώς δεν περιορίζονται μόνο στο ιατρικό δυναμικό, καθώς η νοσηλευτική υπηρεσία ζητάει την προκήρυξη 85 νοσηλευτών – τώρα απαριθμούνται 35 λιγότεροι νοσηλευτές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 λόγω λήξης συμβάσεων, παραιτήσεων, συνταξιοδοτήσεων.

Η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη βασίζονται αποκλειστικά σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που δεν είναι απόλυτα γνωστό αν και μέχρι πότε θα ανανεώνονται, καθώς είναι πλέον σαφές σε όλους μας ότι ο στόχος είναι αυτές οι υπηρεσίες να δοθούν σε εργολάβους. Άλλωστε στο νοσοκομείο μας έχει ήδη μπει εργολάβος, που απασχολεί πάνω από 20 άτομα.

Αντί για μόνιμες προσλήψεις, τα κενά μπαλώνονται με συμβασιούχους και μετακινήσεις, είτε με ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι. Οι ασθενείς ωθούνται σε ακόμη περισσότερες πληρωμές σε ιδιωτικούς ομίλους της υγείας ή στα απογευματινά ιατρεία και προσεχώς (;) χειρουργεία των νοσοκομείων, αφού οι δωρεάν παροχές υγείας ολοένα συρρικνώνονται.

Η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο προχωράει η εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνουν την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων με ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησής τους και άντληση εσόδων από τους ίδιους τους ασθενείς άμεσα ή έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών ταμείων). Προβλέπεται αξιολόγηση μονάδων υγείας (από τον ΟΔΙΠΥ), διαμόρφωση νέου χάρτη υγείας με συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, παράδοση υπηρεσιών υγείας σε εργολάβους και ΜΚΟ.

Διεκδικούμε:

✓ Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων.

✓ Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

✓ Αυξήσεις μισθών σε επίπεδα ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού.

✓ Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.

✓ Χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς, σε βαθμίδα ανάλογη με την ειδικότητα τους με ταυτόχρονο διπλασιασμό του επιδόματος.

✓ Γιατροί ΕΣΥ πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης.

✓ Επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου οργανισμού του νοσοκομείου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

✓ Να μην κλείσει και να μην αλλάξει χαρακτήρα το νοσοκομείο. Όχι στη μετατροπή σε ΝΠΙΔ. Όχι στο «νέο ΕΣΥ».

✓ Καμία κατάργηση –συγχώνευση τμήματος, κλινικής ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας υγείας.

✓ Όχι σε μετακινήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών μεταξύ μονάδων υγείας για την κάλυψη κενών που έχει δημιουργήσει η διαχρονική πολιτική των μνημονίων.

Η πόλη μας, οι πολίτες του Ηρακλείου, αλλά και οι εκατομμύρια επισκέπτες που έρχονται στο νησί μας κάθε χρόνο δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνει το Ηράκλειο με ένα μόνο νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) και ένα αστικού τύπου κέντρου υγείας (Βενιζέλειο). Δε θα το επιτρέψουμε γιατί αυτό είναι ενάντια στο Δημόσιο Συμφέρον και ενάντια στο Συνταγματικό Δικαίωμα στην Υγεία. Για εμάς δεν υπάρχει προεκλογική περίοδος. Υπάρχει πρόβλημα στον τομέα της Υγείας…

Καλούμε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου σε στάση εργασίας την Πέμπτη 11 Μάϊου 12:00-15:00 και συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου (παλαιό κτίριο).

Τριμελής Επιτροπή Ιατρών Γ.Ν. Βενιζέλειο-Πανάνειο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News