Ηράκλειο: Διαμαρτυρίες από κατοίκους του Εσταυρωμένου και αόριστες υποσχέσεις για το έργο των δικτύων ύδρευσης

Κρήτη
Ηράκλειο: Διαμαρτυρίες από κατοίκους του Εσταυρωμένου και αόριστες υποσχέσεις για το έργο των δικτύων ύδρευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μία ακόμα φορά οι κάτοικοι άκουσαν τη γνωστή δικαιολογία ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν χρηματοδοτήσεις για έργα σε εκτός σχεδίου πόλης περιοχές

Με αόριστες υποσχέσεις και “θα”, πως θα επιδιωχτεί να βρεθεί λύση για να δρομολογηθεί το αναγκαίο έργο των δικτύων ύδρευσης (και για το έργο των δικτύων αποχέτευσης έχει ο… Θεός, αν βάλουν ίσως το χέρι στην τσέπη και οι ίδιοι οι δημότες) αποχώρησαν από το χθεσινό (Δευτέρα 8 Μαΐου) Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου εκπρόσωποι της περιοχής του Εσταυρωμένου.

Οι ίδιοι βρέθηκαν ξανά στο Συμβούλιο, 3 χρόνια μετά την προηγούμενη παράσταση διαμαρτυρίας τους, καθώς - όπως τόνισαν - την 3ετία αυτή δεν έχει γίνει τίποτε, ενώ έχουν γίνει “μπαλάκι” μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και Περιφέρειας Κρήτης.

Για μία ακόμα φορά οι κάτοικοι άκουσαν τη γνωστή δικαιολογία ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν χρηματοδοτήσεις για έργα σε εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να βάζουν στην όλη εξίσωση την προοπτική να συνεισφέρει ο Δήμος στα έργα των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης, για τα οποία η ΔΕΥΑΗ ζητά από τους κατοίκους να βάλουν τον οβολό τους.

«Ξαναερχόμαστε εδώ σήμερα, 3 χρόνια μετά, διότι δεν έχει γίνει έκτοτε τίποτε.

Ο δήμαρχος επισκέφτηκε την περιοχή μας και διαπίστωσε τα προβλήματα. Το ίδιο και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, ο οποίος τότε μας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε για τα δίκτυα και μας είπε να απευθυνθούμε στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ο κ. Αρναουτάκης το 2019 υποσχέθηκε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει το κόστος για τα δίκτυα. Με βάση το τεχνικό δελτίο, το κόστος ήταν 317.000 ευρώ.

Επανήλθαμε μετά από αρκετό καιρό σε Αρναουτάκη και Λαμπρινό. Ο περιφερειάρχης μάς παρέπεμψε στον Δήμο.

Ζητάμε επιτέλους έργα και πράξεις. Ο νόμος λέει ότι επιτρέπεται η σύνδεση με τα δίκτυα για αυθαίρετα, μετά την καταβολή της 1ης δόσης του προστίμου αυθαιρέτων. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουμε πληρώσει για την υπαγωγή μας στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Η απουσία δικτύων αποχέτευσης θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και των κατοίκων και των μαθητών.

Επίσης, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, με συνέπεια οι μαθητές να περπατούν ανάμεσα στα οχήματα.

Όλο μας λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, επειδή είμαστε εκτός σχεδίου. Αν δεν είμαστε κάτοικοι κι εμείς, τότε να μην ψηφίζουμε στις εκλογές», ανέφερε, μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής των κατοίκων του Εσταυρωμένου η κ. Ευφροσύνη Διαλεκτάκη.

«Έχουν περάσει 3 ολόκληρα χρόνια από την αυτοψία που είχαμε κάνει με τον δήμαρχο και με αντιδημάρχους. Δεν έχει γίνει τίποτε. Σε κρούσεις μάλιστα δικές μας, η απάντηση από αντιδημάρχους είναι ότι σε περιοχές εκτός σχεδίου υπογραφές δε βάζουν!», ανέφερε ο πρόεδρος της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, Μιχάλης Βάμβουκας.

«Η ΔΕΥΑΗ δεν έχει δυστυχώς να βάλει από δικού της 400.000 ευρώ, ούτε μπορεί να τα αντλήσει από ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι μιλάμε για περιοχή εκτός σχεδίου πόλης.

Αν τα χρήματα βρεθούν από άλλο φορέα, όπως η Περιφέρεια, εδώ είμαστε», σημείωσε απαντώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News