«Βόμβα» για ΒΟΑΚ: Στο ΣτΕ προσφεύγει ο δήμος Ηρακλείου

Κρήτη
«Βόμβα» για ΒΟΑΚ: Στο ΣτΕ προσφεύγει ο δήμος Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προσφύγει ο δήμος στο Συμβούλιο Επικρατείας ενάντια στην επιμέρους μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις παρακάμψεις πόλεων του έργου Χανιά - Χερσόνησος του νέου ΒΟΑΚ

Ημέρα πολλαπλών εξελίξεων αποδείχθηκε η σημερινή για το ΒΟΑΚ, καθώς παράλληλα με την υποβολή 3 προσφορών για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος έσκασε «βόμβα» και από το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου... Υιοθετώντας σχετική πρόταση-παρότρυνση που έχει κάνει εδώ και καιρό και έθεσε εκ νέου σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για το Ηράκλειο» Ευρυπίδης Κουκιαδάκης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προσφύγει ο δήμος στο Συμβούλιο Επικρατείας ενάντια στην επιμέρους μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις παρακάμψεις πόλεων του έργου Χανιά-Χερσόνησος του νέου ΒΟΑΚ.

Με την προσφυγή θα επιδιωχθεί να ανατραπεί η απόρριψη της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου υπέρ της τμηματικής υπογειοποίησης του αυτοκινητοδρόμου σε επιλεγμένα αστικά τμήματα, υπογειοποίηση που εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελέσει ένα μερικό «αντίβαρο» στην παράδοξη, αντι-αναπτυξιακή εικόνα διχοτόμησης του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου από το ΒΟΑΚ.

Σύμφωνος με την κατάθεση προσφυγής από τον ίδιο τον δήμο εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος εξέφρασε μάλιστα έντονη απογοήτευση και πικρία κατά της ηγεσίας του υπουργείου υποδομών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Ως δημοτικό συμβούλιο, έχουμε αποφασίσει συγκεκριμένη   πρόταση που υπεβλήθη στην περιφέρεια Κρήτης. Ο υφυπουργός υποδομών, ο κ. Καραγιάννης την έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Είναι  μείζονος σημασίας το θέμα γιατί διχοτομείται η πόλη. Μια κατάσταση μη παραδεκτή. Έχουμε ευθύνη για τις επόμενες γενιές. Συμφωνώ  απολυτως με την άσκηση προσφυγής στο ΣτΕ αφού  βεβαίως γίνει μια σχετική έρευνα και  εξειδικευμένο γραφείο για να την ετοιμάσει'' υπογράμμισε ο Βασίλης Λαμπρινός.

Η «προφητική» αποκάλυψη Κουκιαδάκη στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο» τον Φεβρουάριο:

Εδώ είχαμε ουσιαστικά την έμπρακτη επιβεβαίωση μιας «προφητικής» - όπως αποδείχθηκε τελικά- προαναγγελίας που είχαμε κάνει στη «ΝΚ» με φόντο τα όσα αποκαλυπτικά είχε αναφέρει προ 3μηνου περίπου στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο» της ΚΡΗΤΗ TV και στον Λευτέρη Συμβουλάκη ο Ευρυπίδης Κουκιαδάκης.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ο κ. Κουκιαδάκης είχε εμφανιστεί «καταπέλτης» για το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στο κομμάτι που αφορά στην παράκαμψη του Ηρακλείου, καλώντας την Περιφέρεια Κρήτης να σηκώσει το βάρος της προσφυγής κατά της μελέτης, σε διαφορετικά περίπτωση τον λόγο θα πρέπει να τον έχει, όπως λέει, ο Δήμος Ηρακλείου.

Μάλιστα, ο δημοτικός σύμβουλος και έγκριτος νομικός είχε αποκαλύψει από τότε πως ήδη έχει κάνει σχετικές συζητήσεις με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι, εφόσον χρειαστεί, θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσει την πόλη απέναντι σε μια μελέτη που δημιουργεί πολλά προβλήματα σε βάρος των δημοτών.

Τα όσα είχε πει λοιπόν τότε ο κ. Κουκιαδάκης στην εκπομπή και στον Λευτέρη Συμβουλάκη, αποδείχθηκαν προφητικά, αφού 3 μήνες μετά ο δήμαρχος Ηρακλείου συντάχθηκε με   την  πρόταση Κουκιαδάκη για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Ευρυπίδης Κουκιαδάκης εμφανίστηκε καταπέλτης κατά τη σημερινή του τοποθέτηση, κάνοντας λόγο για δυο μέτρα και δυο σταθμά εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών που προωθεί  υπογειοποιήσεις σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη και μάλιστα τις «διαφημίζει» ενώ την ίδια ώρα αγνοεί επιδεικτικά το Ηράκλειο!

«Θέλω να σημειώσω ότι ενδεχόμενη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της μελέτης θα αφορά την παράκαμψη του Ηρακλείου. Δε θα προσβληθεί κάποιο άλλο έργο, άρα δεν θα μπλοκάρει το γενικό έργο του ΒΟΑΚ. Μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο. Και δεν αναστέλλεται από την άσκηση μιας προσφυγής.

»Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι απέναντι σε κοροϊδία και εμπαιγμό. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Υποδομών, ο  Καραμανλής απαντώντας  σε στημένη ερώτηση βουλευτή  της ΝΔ επαίνεσε  και παρέθετε 7 πλεονεκτήματα  που δίνει στους Πατρινούς  δίνει η κατασκευή  ενός μικρού, υπογειοποιημένου  σιδηροδρόμου με 8 σταθμούς μέσα - το τονίζω μέσα - στον αστικό ιστό της Πάτρας.  Και εδώ  μας αρνούνται επιδεικτικά  τη μερική υπογειοποίηση που ζητάμε και θα κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ. Υπογειοποιήσεις προωθούνται και στη Θεσσαλονίκη. Λοιπόν, έχω να πω  το εξής...

»Οι θεσσαλονικείς και οι Πατρινοί είναι καλύτεροι από εμάς;  Ή μήπως εμείς είμαστε αχαμνοί;» επισήμανε χαρακτηριστικά, σε φορτισμένο ύφος, ο Ευρυπίδης Κουκιαδάκης.

«Δεν πρέπει να μείνει χωρίς συνέχιση της διεκδίκησης  η απόφαση του  δημοτικού συμβουλίου για την υπογειοποίηση στο αστικό τμήμα του ΒΟΑΚ στο Ηράκλειο. Αν ο βέλτιστος τρόπος διεκδίκησης είναι η προσφυγή στο ΣτΕ και αυτή δε δημιουργεί  εμπλοκή στην εξέλιξη του έργου, νομίζω ότι πρέπει να το δούμε. Να μην απεμπολήσουμε το κρίσιμο δικαίωμα για την πόλη», ανέφερε ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός.

«Συμφωνούμε για την προσφυγή. Για εμάς δεν μπαίνει ζήτημα ότι θα καθυστερήσει  το έργο, όπως θα σπεύσουν να πουν πολλοί. Αν είναι άλλωστε  να καθυστερήσει για καλό των Ηρακλειωτών, ε τότε, ας καθυστερήσει», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Βρύσαλης. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News