«Γονείς και Πανελλήνιες Εξετάσεις»: Μια επιτυχημένη εκδήλωση στις Μελέσες

Κρήτη
«Γονείς και Πανελλήνιες Εξετάσεις»: Μια επιτυχημένη εκδήλωση στις Μελέσες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση με ομιλήτρια την κλινική - σχολική ψυχολόγο, Παρασκευή Νικηφόρου και θέμα «Γονείς και πανελλήνιες εξετάσεις» έλαβε χώρα την Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 και ώρα 19:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Λυκείου Μελεσών η πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου με ομιλήτρια την κα Παρασκευή Νικηφόρου (Κλινική - Σχολική Ψυχολόγος MA, MSc, PhD) και θέμα «Γονείς και Πανελλήνιες Εξετάσεις».

Ο θεσμός των Πανελληνίων εξετάσεων, όσα χρόνια και εάν περάσουν παραμένει στρεσογόνος, απαιτητικός και επίπονος. Τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς βιώνουν ένα σύμπλεγμα διαφόρων συναισθημάτων, με κυρίαρχα αυτά του άγχους και της αγωνίας.

Οι μαθητές, μέσα από τις Πανελλήνιες, καλούνται να αξιολογηθούν για τη συνολική τους μακρόχρονη μαθησιακή πορεία, να αποχαιρετήσουν τη σχολική τους ζωή και να οραματιστούν ένα άγνωστο αύριο. Η επιτυχία ή η αποτυχία αντίστοιχα για αυτούς συνδέεται και με την είσοδο ή όχι στην ανώτατη εκπαίδευση, στην εκπλήρωση των ονείρων τους, στην ανεξαρτησία τους και κατ’ επέκταση στην ενήλικη ζωή.

Οι γονείς μέσα από τα παιδιά τους αναβιώνουν και οι ίδιοι τις δικές τους εφηβικές εικόνες και συχνά φτάνουν μέχρι και να συγκρίνουν ασυνείδητα τον εαυτό τους με τα παιδιά τους προκειμένου να τα βοηθήσουν ή/και να τα διευκολύνουν - μέθοδος που συχνά προκαλεί περισσότερο θυμό παρά ανακούφιση στα παιδιά. Επιπρόσθετα η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των εξετάσεων ενισχύεται περισσότερο εξαιτίας της ιδιαίτερης επιβαρυντικής κατάστασης που έφερε η πανδημία με αποτέλεσμα οι μαθητές της Γ’ λυκείου να κατακλύζονται από επιπρόσθετο στρες αφού η ψυχική τους ανθεκτικότητα έχει πληγεί.

Στην ομιλία της η κα Νικηφόρου κατέδειξε ότι η ύπαρξη άγχους αποτελεί μια δημιουργική συνθήκη για τις μαθήτριες και τους μαθητές στην πορεία τους προς τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Ωστόσο αναγκαία συνθήκη αποτελεί η καλή προετοιμασία, ο σωστός προγραμματισμός του διαβάσματος, η σωστή διατροφή (κατανάλωση ψαριών, ξηρών καρπών, φρέσκων χυμών, φρούτων και λαχανικών) η σωματική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η ξεκούραση, οι σύντομες βόλτες με φίλες και φίλους για ένα ευχάριστο διάλειμμα, η καλή ψυχολογία και η θετική σκέψη αλλά και η πειθαρχία και η προσήλωση στην επίτευξη του τελικού στόχου.

Σε αυτό το πλαίσιο οι γονείς, όπως αναπτύχθηκε στην ομιλία της κας Νικηφόρου, οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν ότι η κάθε μαθήτρια και ο κάθε μαθητής έχει ανάγκη να αισθανθεί ότι ο γονέας που είναι απέναντι του είναι σε θέση να κατανοήσει, να υποστηρίξει, να ενθαρρύνει τα παιδιά να εκφράσουν σκέψεις, φόβους και συναισθήματα - όχι να κρίνει ούτε να αξιολογεί.

Επιπλέον οι γονείς θα πρέπει να:

να μην μετρούν την ευτυχία του παιδιού τους με τους βαθμούς αλλά με την προσπάθεια. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να τους αναγνωρίσουμε τον αγώνα τους και να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά, ανεξάρτητα από το τελικό τους αποτέλεσμα,

  • να ενθαρρύνουν και να μην δίνουν έμφαση στα λάθη που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς,
  • να αποφεύγουν να εκδηλώνουν το έντονο άγχος τους το οποίο συχνά λειτουργεί ανασταλτικά στην,
  • να περιορίσουν τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά, αδέρφια ή με τον δικό τους εφηβικό εαυτό,
  • να συμβάλουν στη σωστή νοηματοδότηση από τα παιδιά της περιόδου των εξετάσεων, υπενθυμίζοντάς τους ότι οι πανελλήνιες δεν είναι το τέλος της ζωής τους αλλά η αφετηρία μιας νέας αρχής και
  • να καταστήσουν σαφές στη μαθήτρια ή στο μαθητή ότι οι εξετάσεις δεν αξιολογούν την αξία του ως αυτόνομη προσωπικότητα αλλά μια αξιολόγηση συγκεκριμένων γνωστικών επιδόσεων.

Κλείνοντας, ως Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μελεσών, ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Διδασκόντων και τον Δ/ντη του Λυκείου κο Σταύρο Τζουρμπάκη για την στήριξή τους, τη Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αρχανών Αστερουσίων για την κάλυψη του κόστους της αμοιβής της κας Νικηφόρου και τέλος τους γονείς που ανταποκρίθηκαν σε αυτό το πρώτο κάλεσμά μας και μας τίμησαν με την παρουσία τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News