Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Υποχρεωτική η τοπική συλλογική σύμβαση στο Ηράκλειο

Κρήτη
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Υποχρεωτική η τοπική συλλογική σύμβαση στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ανώτατο Συμβούλιο έκρινε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί από όλους τους ξενοδόχους

Γενικώς υποχρεωτική κηρύχθηκε χθες η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου, πράγμα που σημαίνει πως σε εύλογο χρονικό διάστημα όλοι οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν αύξηση 7% του μισθού των εργαζομένων τους για φέτος, ενώ από 1 Απριλίου το 2024 θα υπάρξει επιπλέον αύξηση της τάξης του 5%. Παράλληλα, αυξάνεται και το επίδομα προϋπηρεσίας.

Αυτό αποφασίστηκε χθες με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, ενώ εκπρόσωποι των εργαζομένων του ξενοδοχοϋπαλληλικού χώρου τονίζουν την ανάγκη η συγκεκριμένη τοπική συλλογική σύμβαση να στηριχθεί και από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Πριν μερικές εβδομάδες είχε υπογραφτεί η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου, με σκοπό την αύξηση του μισθού των εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων είχαν τονίσει την ανάγκη να διαφυλαχτεί η συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας, καθώς θεωρείται ένα καλό κίνητρο ώστε να έρθει εργασιακός κόσμος στα ξενοδοχεία. Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου είχε κάνει σαφείς τις ενέργειές του από το προηγούμενο φθινόπωρο, όταν ζητούσε αύξηση των μισθών ως αντιστάθμισμα της πληθωριστικής κρίσης. Οι υπογραφές... “έπεσαν”. Αυτό, ωστόσο, για το οποίο απέμενε το Σωματείο ήταν η κήρυξή της ως γενικώς υποχρεωτική για την περιφέρεια του Ηρακλείου από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Και αυτό έγινε χθες, ενώ αναμένεται σε εύλογο χρονικό διάστημα να επικυρωθεί από τον αρμόδιο υπουργό, ώστε η εφαρμογή της να ισχύει νόμιμα και απαρέγκλιτα. Τι σημαίνει όμως η κήρυξη της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική;

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, «αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάζονται στον νομό Ηρακλείου, καθώς και όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου υποχρεούνται να εφαρμόσουν τους μισθολογικούς όρους με τα επιδόματα της σύμβασης, καθώς και τους θεσμικούς όρους αυτής».

Πολύ πρακτικά, όλοι οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου οφείλουν να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους κατά 7% φέτος και από 1 Απριλίου του 2024 θα πρέπει να υπάρχει επιπλέον αύξηση κατά 5%. Επίσης, οι άνθρωποι που εργάζονται στον ξενοδοχοϋπαλληλικό τομέα θα δουν αύξηση και του επιδόματος προϋπηρεσίας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” είπε: «Παρακολούθησα σήμερα (σ.σ. χθες) τη συζήτηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και πραγματικά θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την κήρυξη της τοπικής συλλογικής σύμβασης ως γενικώς υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει αύξηση μισθών σε επίπεδο διετίας μέχρι και την 1η Απριλίου του 2024, ενώ υπάρχει αύξηση του επιδόματος προϋπηρεσίας. Όλες οι ειδικότητες των ξενοδοχείων θα δικαιούνται τις μισθολογικές αυξήσεις, ενώ είναι καλό κίνητρο να έρθει κόσμος στα ξενοδοχεία. Από εκεί και πέρα, θέλω να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν, και πιο συγκεκριμένα τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τη ΓΣΕΕ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού, αλλά και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, που στήριξαν τις προσπάθειες. Από εκεί και πέρα, η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας πρέπει να στηριχθεί αφενός από τους εργοδότες, οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία, και αφετέρου από τους ίδιους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι δεν πρέπει να αμείβονται με λιγότερα χρήματα απ’ όσα προστάζει η τοπική σύμβαση εργασίας».

 Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης, ο οποίος μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” υπογράμμισε ότι «είναι μια θετική είδηση και ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να τηρηθεί τόσο από το κράτος όσο και από τους εργαζομένους. Είναι θετικό που κηρύχθηκε η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική τη δεδομένη συγκυρία, που βρισκόμαστε στις αρχές της τουριστικής χρονιάς. Από εκεί και πέρα, πρέπει να υποστηριχθεί από το κράτος μέσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όσο και από τους εργαζόμενους, οι οποίοι πρέπει να αμείβονται στη βάση της σύμβασης και όχι λιγότερα».

«Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στα όσα θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να ξαναδώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους να εργαστούν στα ξενοδοχεία. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο στηρίζονται και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί που έχουν “πληρώσει το μάρμαρο” τόσα χρόνια. Σίγουρα, η κήρυξη της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική είναι σημαντική, γιατί είχαμε να δούμε αυξήσεις μισθών χρόνια», σημείωσε από την πλευρά του ο γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης.

 Τα προβλήματα δεν τελείωσαν... “Αγκάθια”... απουσία ελέγχων, εφάπαξ και ψηφιακή κάρτα

 Είναι άξιο αναφοράς πως ο κ. Κοκολάκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, είπε πως σε καμία περίπτωση δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το ταμείο ανεργίας, η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών, η επαναφορά του εφάπαξ ανά εικοσαετία και η ψηφιακή κάρτα είναι ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

«Τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχουν σταματήσει. Ακόμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου δεν έχουν πάρει τη λεγόμενη ψηφιακή κάρτα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παραμένουν ακόμα υποστελεχωμένοι. Επίσης, υπάρχουν δύο ζητήματα για τα οποία θα συνεχίζουμε να παλεύουμε, γιατί τα θεωρούμε δίκαια. Αυτά τα ζητήματα είναι η επαναφορά του εφάπαξ στον κάθε εργαζόμενο των ξενοδοχείων στην εικοσαετία και η επιστροφή του Ταμείου Ανεργίας στα προ-μνημονιακά επίπεδα», είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News