Φράγμα Πλακιώτισσας: "Φάντασμα" ο περιμετρικός δρόμος που θα ολοκληρώσει τον ταμιευτήρα

Κρήτη
Φράγμα Πλακιώτισσας: "Φάντασμα" ο περιμετρικός δρόμος που θα ολοκληρώσει τον ταμιευτήρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο περίφημος περιμετρικός δρόμος παραμένει στα “συρτάρια”, με αποτέλεσμα το φράγμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί και η Μεσαρά να "διψάει"

Έχει “στοιχειώσει” το περίφημο φράγμα της Πλακιώτισσας και ενώ φτάσαμε ήδη στα μισά του 2023 ο περίφημος περιμετρικός δρόμος, που θα κατασκευαζόταν εντός του τρέχοντος έτους, παραμένει “στα συρτάρια” και στα “μεγάλα λόγια” της Περιφέρειας Κρήτης και των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων. Κι όμως, υποτίθεται ότι αυτός ο δρόμος απομένει, ώστε να γίνει στη συνέχεια το κλείσιμο του φράγματος, για να ξεκινήσει να αποθηκεύει το νερό του Αναποδάρη ποταμού. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, ο Αναποδάρης λόγω της ανομβρίας έχει σταματήσει να τρέχει νερό, όπως λένε στο neakriti.gr αγρότες της περιοχής, ενώ έχουν περάσει χρόνια από τότε που πήγε στην περιοχή μπουλντόζα και δούλεψε για τις ανάγκες του πολυδιαφημιζόμενου έργου, που θεωρητικά μέσα στο 2023 θα έδινε και νερό προσωρινά στους αγρότες που είναι γύρω από το φράγμα, που και αυτό έμεινε μόνο στα λόγια, με τη γη να ξεραίνεται και να εγκαταλείπεται!

Μιλώντας στο neakriti.gr χθες ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πραιτωρίων και αγρότης ο ίδιος, έχοντας στην κατοχή του πάνω από 4.000 ρίζες ελιές, τις οποίες και προσπαθεί να φροντίζει και να αξιοποιεί με κάθε τρόπο, Μανούσος Στεφανάκης, τόνισε τα εξής: «Μέσω του περιφερειάρχη, μας είχαν πει ότι αν δε γίνει ο περιμετρικός δρόμος δεν μπορεί, για λόγους ασφαλείας, να ολοκληρωθεί το φράγμα. Κι αυτό διότι διαφορετικά μπορεί να πέσουν χώματα μέσα στο φράγμα και να δημιουργηθεί κάποιο κύμα και να χαλάσει το φράγμα, ή να κινδυνεύσουν άνθρωποι κ.λπ. Έχει μια βάση αυτό. Δεν υπήρχε από την αρχή βέβαια αυτή η πρόβλεψη. Γιατί, όταν φτιάχτηκε το φράγμα αυτό, δεν υπήρχε αυτός ο κανονισμός. Μετά έγιναν πιο αυστηρές οι διαδικασίες. Αλλά δε βλέπουμε να γίνεται τίποτα».

Όπως καταγγέλλει ο Μανούσος Στεφανάκης, «δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν προχωρούν. Άμα βάλεις μία μπουλντόζα από τη μία άκρη του φράγματος και μία μπουλντόζα από την άλλη, μέσα σε μια εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος. Διότι δεν αναφέρεται πουθενά ότι πρέπει μετά ο δρόμος να ασφαλτοστρωθεί ή να γίνουν κάποια άλλα έργα, για να κλείσει μετά το φράγμα. Απλώς ένας αγροτικός δρόμος χρειάζεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μετά από τον δρόμο, κλείνει το φράγμα και θα πρέπει να γεμίσει με νερό μέχρι τη μέση, να δοκιμαστεί και μετά να γεμίσει τελείως. Δηλαδή, “ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι” από τη στιγμή που δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις». Αλλά οι υποσχέσεις δεν σταματούν εδώ. «Πέρα από όλα αυτά, αλήθεια, πού είναι τα δίκτυα που είχαν υποσχεθεί; Που μας έλεγαν ότι θα υπάρχει ένα εξωτερικό δίκτυο να δώσει στα ήδη υπάρχοντα νερό, για να ποτίζουμε μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο. Πού είναι αυτά;»...

Κίνδυνος για τις καλλιέργειες - “Στεγνώνει” η ευρύτερη περιοχή

Στο σημείο αυτό, ο Μανούσος Στεφανάκης φέρνει το παράδειγμα του Μεσοχωριού. «Εκεί είχαν πολλά πηγάδια. Τα πηγάδια έχουν πάθει ζημιά. Εκεί που το πηγάδι “δούλευε” και του έβγαζε 40 κυβικά τη μέρα, που σημαίνει ότι “δούλευε” 4 και 5 ώρες, τώρα δουλεύει 20 λεπτά και μισή ώρα. Φανταστείτε το καλοκαίρι τι θα γίνει. Καλλιέργειες οι άνθρωποι δε βάζουν. Και όσοι έχουν βάλει θα την “πατήσουν” διότι δεν έχει νερό. Δηλαδή, τι περιμένουμε; Να καταστραφούμε και μετά θα έρθουν να μας δώσουν ένα επίδομα για να ζήσουμε; Αυτό περιμένουμε;», διερωτάται ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πραιτωρίων.

«Υπάρχει πρόβλημα. Ο Αναποδάρης αυτή τη στιγμή δεν τρέχει. Έτρεχε λίγα κυβικά νερό, σταμάτησε κι αυτό. Τι περιμένουμε τώρα;», σύμφωνα με τον Μανούσο Στεφανάκη, που προσθέτει ότι «πολλοί παραγωγοί ρισκάρουν και βάζουν καλλιέργειες. Αλλά τι θα γίνει μετά; Αυτό θα φανεί μετά στην παραγωγή. Θα δεις τις τιμές στα ράφια να έχουν μεγάλη άνοδο λόγω της έλλειψης. Ή θα δούμε τις εισαγόμενες ντομάτες να κατακλύζουν την αγορά, γιατί δεν υπάρχει νερό για να τις καλλιεργήσουμε. Πατάτες; Ποιος θα βάλει πατάτες; Όλα θέλουν νερό».

Στο σημείο αυτό, ο Μανούσος Στεφανάκης λέει: «Ολόκληρη Μεσαρά και δεν υπάρχει ένα έργο. Μπορούσαν με τον Αναποδάρη να κάνουν μικρά φράγματα μέχρι τη Δέρματο στη Βιάννο. Να εξυπηρετηθεί όλος ο κόσμος. Δηλαδή, το νερό που φτάνει μέχρι την Πλακιώτισσα να μείνει στο φράγμα. Και από το φράγμα μέχρι τον Πύργο να έχει μία μικρή λιμνοδεξαμενή. Μέχρι το Μεσοχωριό άλλη μία. Μέχρι τα Καστελλιανά άλλη μία. Έτσι, θα έχουμε τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Και παράλληλα θα ποτίζουμε και ως αγρότες. Δηλαδή, έχουμε απαξιώσει τελείως την περιφέρεια, θα φύγουν όλοι... Φεύγουν τράπεζες, φεύγουν υπηρεσίες, φεύγουν οι γιατροί, φεύγουν όλοι. Να φύγουμε κι εμείς, να τελειώνουμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News