default-image

ΕΝΦΙΑ στα συντρίμμια: Από του χρόνου θα πληρώνουν και πάλι στο Αρκαλοχώρι για σπίτια που γκρέμισε ο σεισμός!

Κρήτη
ΕΝΦΙΑ στα συντρίμμια: Από του χρόνου θα πληρώνουν και πάλι στο Αρκαλοχώρι για σπίτια που γκρέμισε ο σεισμός!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις μόλις για 5 επισκευές και 8 ανακατασκευές σπιτιών σε σύνολο 1.400 φακέλων, λήγει του χρόνου η απαλλαγή των σεισμόπληκτων από τον “βραχνά” του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων – Εκρηκτική η κατάσταση με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις

Χάνουν και το προνόμια της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ οι σεισμοπαθείς των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων από την επόμενη χρονιά, που σημαίνει ότι θα πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων ακόμη κι αν γκρεμίστηκε το σπίτι τους. Μάλιστα, ενάμιση χρόνο μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, εξακολουθούν να ζουν με την αγωνία για το πότε θα μπουν ξανά σε καινούργια σπίτια.

Την ίδια ώρα, το κράτος τους αφήνει απροστάτευτους ακόμη και σε πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, όπως και δεσμεύσεις των λογαριασμών αρωγής, κάτι που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρη Χριστοφοράκη, αναμένεται πως θα πληρώσουν τα ίδια με τα περυσινά ποσά και έτσι τα στατιστικά του ΕΝΦΙΑ για την Κρήτη δεν αναμένεται να είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με πέρυσι.

Από το περασμένο σαββατοκύριακο, τα ποσά του ΕΝΦΙΑ έχουν αναρτηθεί και έχουν κοινοποιηθεί στον κάθε φορολογούμενο πολίτη, που θα πληρώσει συνολικά τον ΕΝΦΙΑ σε δέκα δόσεις. Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης λήγει στις 31 Μαΐου, ενώ η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2024.

Να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει την τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που είχαν πληγεί από τους σεισμούς του 2021 στο Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή. Έτσι, παράλληλα με την απαλλαγή για τη χρονιά εκείνη, προχώρησε και η θεσμοθέτηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για συνολικό διάστημα μίας τριετίας για τα ακίνητα που είχαν πληγεί.

Με ειδική νομοθετική ρύθμιση προβλέφθηκε ότι ειδικά για τα έτη 2021, 2022 και 2023 απαλλάσσονταν τα κτίσματα μετά του αναλογούντος οικοπέδου, που βρίσκονταν σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τους σεισμούς που εκδηλώθηκαν την 24η Ιουλίου 2021 και την 27η Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη, για τα κτήρια που είχαν χαρακτηριστεί επικίνδυνα ή ακατάλληλα για χρήση.

Οι καταγγελίες

Ωστόσο, σοβαρές είναι οι καταγγελίες μέχρι σήμερα από τους σεισμόπληκτους συνανθρώπους μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενάμιση χρόνο μετά τον σεισμό, έχουν εγκριθεί οι χρηματοδοτήσεις μόνο για 5 επισκευές και για 8 ανακατασκευές σπιτιών, σε σύνολο 1.400 φακέλων που έχουν κατατεθεί.

Και αυτό αφορά μόνο στις περιπτώσεις που έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές ή καταρρεύσεις, ενώ συνολικά οι αιτήσεις αποζημιώσεων αναμένεται να ξεπεράσουν τις 8.000, από πληγέντες που κανείς δεν ξέρει πώς και κυρίως πότε θα αποζημιωθούν, με βάση τις καταγγελίες του Συλλόγου των Σεισμόπληκτων “Η Ελπίδα”.

Μάλιστα, σαν να μην έφτανε το γενικότερο μπάχαλο στην όλη υπόθεση, ήρθαν και οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς σεισμοπλήκτων, εξαιτίας οφειλών στις τράπεζες. Πρόσφατα, σε περισσότερες από 10 περιπτώσεις, σεισμόπληκτοι είδαν τους λογαριασμούς τους να δεσμεύονται, παρόλο που μέσα υπήρχαν μόνο τα χρήματα της πρώτης αρωγής, τα οποία υποτίθεται πως είναι «ακατάσχετα» και δε συμψηφίζονται με χρέη ή άλλες οφειλές!

«Δεν περιμένουμε αλλαγές φέτος» - 118 εκατ. πλήρωσαν πέρυσι οι Κρητικοί

«Τα στατιστικά για την Κρήτη θα μπορούμε να τα έχουμε σε περίπου ένα δεκαήμερο», όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης. «Αλλά δεν περιμένουμε να έχουμε αλλαγές στο νησί μας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε ότι σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, το 2022, ΕΝΦΙΑ πλήρωσαν 416.065 φορολογούμενοι πολίτες. Τα ΑΦΜ με χρεωστικό εκκαθαριστικό έφτασαν τα 360.949. Η συνολική αξία των ακινήτων, για τα οποία πληρώθηκε ο ΕΝΦΙΑ, έφτασε τα 40.656.504.483,80 ευρώ. Το ποσό το οποίο βεβαιώθηκε για τα ακίνητα αυτά ανήλθε στα 118.550.803,22 ευρώ.

Από αυτά τα εκκαθαριστικά, στον νομό Ηρακλείου αντιστοιχούσαν 199.096 εκκαθαριστικά φυσικών και νομικών προσώπων.

Αντίστοιχα, στον νομό Λασιθίου, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ ανήλθαν στα 52.601. Στον νομό Ρεθύμνου τα 53.685. Και στον νομό Χανίων τα 110.673.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 29 και 30 Απριλίου αναρτήθηκαν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Για όσους πολίτες είχαν υποβάλει δήλωση έως και τις 26 Απριλίου και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες οφειλές, προβλέφθηκε ότι τα χρήματά τους θα ήταν στους λογαριασμούς τους από την Παρασκευή 28 του μήνα, ανεξάρτητα, δηλαδή, από τις ημερομηνίες της ανάρτησης. Όσοι έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους από τις 27 Απριλίου και μετά και έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ, όπως είχε διευκρινίσει προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου.

«Ουσιαστικές αλλαγές δε θα έχουμε σε σχέση με πέρυσι, παρά μόνο εάν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή μας κατάσταση, δηλαδή αν έχει αυξηθεί ή μειωθεί, μόνο τότε θα δούμε διαφοροποίηση στο ποσό που πληρώνουμε», όπως λέει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης. «Μοναδική εξαίρεση είναι οι περιπτώσεις εκείνες των φορολογουμένων που δικαιούνται τη μείωση του 50% ή του 80%, που κι εκεί πάλι εξαρτάται από το γεγονός του αν έχει αυξηθεί το εισόδημά τους πάνω από τα όρια. Να υπενθυμίσουμε ότι μείωση του 50% δικαιούνται φυσικά πρόσωπα που έχουν φορολογητέο εισόδημα έως 9 χιλιάδες ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, για ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Ενώ αν είναι έγγαμος ο φορολογούμενος και έχει έως 2 παιδιά ή είναι μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά, η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80%, υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι το φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12 χιλιάδες ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ενώ τα ακίνητά τους δεν υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News