default-image

Αποκαρδιωτικές εικόνες με μαύρο νερό στο φράγμα Φανερωμένης - Φόβοι κατοίκων για νέα μόλυνση (vid)

Κρήτη
Αποκαρδιωτικές εικόνες με μαύρο νερό στο φράγμα Φανερωμένης - Φόβοι κατοίκων για νέα μόλυνση (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ακριβή αίτια του μαύρου χρώματος του νερού στα φράγμα της Φανερωμένης είναι ακόμη σε διερεύνηση, με άμεση συνέπεια όλα τα σενάρια... να είναι ανοιχτά - Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι ποσότητες νερού αγγίζουν μόλις τα 8,5 εκατομμύρια κυβικά σε ένα φράγμα συνολικής χωρητικότητας 18 εκατομμυρίων κυβικών

Αποκαρδιωτικές εικόνες με μαύρο νερό συναντά κανείς στο φράγμα Φανερωμένης στην περιοχή της Μεσαράς, με τον δήμαρχο Φαιστού να έχει ενημερώσει την Αστυνομία και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, προκειμένου να προχωρήσουν σε ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί η πηγή του κακού.

Όπως είπε ο κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, οι εικόνες αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία, ενώ τα ακριβή αίτια του μαύρου χρώματος του νερού είναι ακόμη σε διερεύνηση, με άμεση συνέπεια όλα τα σενάρια... να είναι ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση, οι εικόνες προκαλούν εύλογο προβληματισμό, καθώς στο πολύ πρόσφατο παρελθόν το συγκεκριμένο αρδευτικό έργο έχει μολυνθεί από κατσίγαρους, και όχι μόνο.

Ειδικότερα, ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ ΤV” ταξίδεψε στην περιοχή της Μεσαράς και πιο συγκεκριμένα στο φράγμα της Φανερωμένης, όπου κατέγραψε εικόνες περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Σε αρκετά σημεία το νερό είναι μαύρο, με τους δημότες να εκφράζουν τους φόβους τους για νέα μόλυνση του αρδευτικού φράγματος.

«Μπορεί να είναι το οτιδήποτε το μαύρο αυτό χρώμα. Δεν μπορώ να πω επακριβώς τι είναι. Είχαμε δει και στο παρελθόν παρόμοιες εικόνες, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα. Ως Επιτροπή Φράγματος, τη μοναδική αρμοδιότητα που έχουμε είναι το πότε θα ανοίξουμε και θα κλείσουμε το φράγμα. Πρέπει να γίνει μια κανονική επιτροπή του φράγματος και να λειτουργήσει το φράγμα όπως πρέπει», είπε ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης.

Για τις αποκαρδιωτικές αυτές εικόνες ενημερώθηκε ο δήμαρχος Φαιστού, ο οποίος ζήτησε από τις συναρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους στο φράγμα Φανερωμένης, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει.

«Έχει ειδοποιηθεί η Αστυνομία αλλά και οι αρμόδιες Αρχές, για να δούμε τι συμβαίνει και ποια είναι η αιτία που έχει δημιουργήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Μας προβληματίζει. Έχω δεχτεί τηλεφωνήματα και ενημερώσεις πως υπάρχει πρόβλημα εκεί πέρα. Περιμένω τους αρμόδιους να προχωρήσουν στις απαραίτητες έρευνες, ώστε να δούμε ποια ήταν η αιτία που δημιούργησε αυτήν την κατάσταση», είπε ο κ. Νικολιδάκης.

Κοπριές από τα βοσκοτόπια;

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος Φανερωμένης και νυν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Φαιστού, Γιώργος Θεοδωράκης, ο οποίος υποστήριξε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” πως το μαύρο νερό ενδέχεται να είναι κοπριές από βοσκοτόπια που ξεπλύθηκαν από το νερό της βροχής, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρος.

«Δεν μπορώ να πω πώς δημιουργήθηκε η εικόνα αυτή. Παλαιότερα, λόγω των βροχοπτώσεων, υπήρχε αρκετό νερό και λόγω του ξεπλύματος των βροχοπτώσεων, που συμπαρασύρει το φράγμα, βλέπουμε να “ξεβράζονται” κοπριές από τα βοσκοτόπια. Δεν μπορώ να αναλύσω εάν είναι κοπριές ή εάν είναι κάτι άλλο», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Στερεύει... το φράγμα - “Καμπανάκι” και για την άρδευση

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι ποσότητες νερού αγγίζουν μόλις τα 8,5 εκατομμύρια κυβικά σε ένα φράγμα συνολικής χωρητικότητας 18 εκατομμυρίων κυβικών.

«Το θέμα είναι πως η ποσότητα του φετινού νερού είναι ελάχιστη. Το έχουμε συζητήσει και ας ελπίσουμε πως θα τα καταφέρουμε φέτος το καλοκαίρι», είπε ο κ. Νικολιδάκης. Λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, το φετινό καλοκαίρι θα είναι αρκετά δύσκολο, καθώς θα διατεθούν πολύ μικρότερες ποσότητες νερού για τις ανάγκες άρδευσης σε σχέση με πέρυσι. Το “καμπανάκι” για την άρδευση προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στην περιοχή, ενώ πολύ σύντομα πρόκειται να ενεργοποιηθούν γεωτρήσεις.

«Αναγκαστικά θα μπουν οι γεωτρήσεις και θα δουλέψουν. Είναι κατανοητό πως θα αυξηθεί το κόστος της άντλησης», είπε ο δήμαρχος Φαιστού. Την ανάγκη εμπλουτισμού του φράγματος Φανερωμένης από τον Πλατύ Ποταμό τονίζει για μια ακόμη φορά ο Γρηγόρης Νικολιδάκης.

Ο κ. Νικολιδάκης σημείωσε: «Η τελευταία πληροφόρηση είναι πως έχουν έρθει κατάλογοι με δεσμευμένα χρήματα για απαλλοτριώσεις. Αυτήν την πληροφόρηση έχω και μακάρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να πούμε πως προχωράει η διαδικασία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News