Μαμουλάκης: «Ζητάει όλοι οι αγρότες να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις»

Ηράκλειο
Μαμουλάκης: «Ζητάει όλοι οι αγρότες να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αδράνεια του υπουργείου οδηγεί στο περιθώριο μεγάλη μερίδα αγροτών, που βλέπουν ότι είναι αδύνατον να συγκεντρώσουν την πληθώρα των δικαιολογητικών στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί», λέει ο βουλευτής Ηρακλείου

Την αναγκαιότητα παράτασης των σχετικών προθεσμιών και την άρση των αποκλεισμών ομάδων αγροτών που εξαιρέθηκαν από την ένταξη της δράσης 4.1.5. για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις της περιόδου 2021-2022, αναδεικνύει με δήλωσή του ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και εκ νέου υποψήφιος Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

«Παρά το ότι από τον Μάιο του 2022 είχαμε προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη σημασία του έγκαιρου σχεδιασμού και την υλοποίηση των δράσεων, καταθέτοντας και σχετική Ερώτηση στη Βουλή, διαπιστώνουμε ότι τελικά δε ελήφθη καμία απολύτως μέριμνα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτή η αδράνεια του υπουργείου οδηγεί στο περιθώριο μεγάλη μερίδα αγροτών, που βλέπουν ότι είναι αδύνατον να συγκεντρώσουν την πληθώρα των απαιτούμενων δικαιολογητικών στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Γι’ αυτό και θεωρούμε αναγκαία την παράταση της σχετικής προθεσμίας και τη δυνατότητα υποβολής της αίτησης εμπροθέσμως και υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Παράλληλα, θεωρούμε απαραίτητη την άρση των εξαιρέσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που ανήκουν σε συλλογικά σχήματα όπως αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, κλπ, καθώς και την αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τα σχεδίων βελτιώσεων της μεταβατικής περιόδου 2021-2022».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 13/3/23 δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δράση «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», με προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων έως τις 16/5.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομισθούν σε αυτό το διάστημα είναι πολλά και απαιτούν μεγάλο χρόνο έκδοσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οπότε ενδέχεται πολλοί δικαιούχοι να μην προλάβουν να τα συγκεντρώσουν. Για παράδειγμα, για την απόδειξη νόμιμης κατοχής μισθωμένου ακινήτου απαιτείται αντίγραφο μεταγραμμένου μισθωτηρίου συμβολαίου διάρκειας 12 ή 15 ετών. Έτσι, στην περίπτωση που ο δικαιούχος διαθέτει μισθωτήριο κατατεθειμένο στην ΑΑΔΕ αλλά όχι συμβολαιογραφικό, εάν αποταθεί σε συμβολαιογράφο για σύνταξη μισθωτηρίου συμβολαίου, ο συμβολαιογράφος θα ζητήσει, μεταξύ άλλων, βεβαίωση μηχανικού. Καθίσταται σαφές πως η πιθανότητα σύνταξης του πολυπόθητου συμβολαίου εντός διμήνου είναι απίθανη καθώς ο φόρτος εργασίας τόσο των συμβολαιογράφων όσο και των μηχανικών είναι ιδιαίτερα υψηλός αυτό το διάστημα. Αντιστοίχως, χρονοβόρα είναι και η διαδικασία για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν την επιλεξιμότητα των επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ γεγονός που καθιστά αβέβαιη τη δυνατότητα προσκόμισής τους εντός της τασσόμενης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News