Λιγόρτυνος: Επιτέλους ξεκίνησαν οι εργασίες στο επικίνδυνο τοιχίο για οδηγούς και πεζούς (vid)

Ηράκλειο
Λιγόρτυνος: Επιτέλους ξεκίνησαν οι εργασίες στο επικίνδυνο τοιχίο για οδηγούς και πεζούς (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες ξηλώματος του επικίνδυνου τοιχίου αντιστήριξης στο επαρχιακό δίκτυο Χουδέτσι – Παρθένι – Πύργος στο ύψος της Λιγόρτυνου, ενάμιση μήνα μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Κρήτη TV και στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη

Μετά από 10 και πλέον χρόνια οπότε εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα στο τοιχίο αντιστήριξης στη Λιγόρτυνο, δρομολογούνται πλέον παρεμβάσεις στο επικίνδυνο τοιχίο επί του επαρχιακού δικτύου Χουδέτσι – Παρθένι – Πύργος.

Πρόκειται για ένα σημείο με έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, με την εργολαβία να περνάει από σαράντα κύματα. Ενάμιση μήνα μετά την ανάδειξη του θέματος και της επικινδυνότητας του σημείου από την Κρήτη TV, ξεπεράστηκαν τα όποια εμπόδια μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και εργολάβου, καθώς ξεκίνησαν οι αναγκαίες εργασίες με απώτερο στόχο την εξασφάλιση συνθηκών ασφάλειας για τους διερχόμενους οδηγούς.

Η εργολαβία έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 8 μήνες, ενώ εκτός από την αποκατάσταση του τοιχίου θα υλοποιηθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης σε αρκετά σημεία του φθαρμένου οδοστρώματος.

Όπως ανέδειξε πρόσφατα ο τηλεοπτικός φακός, ορατός ήταν ο κίνδυνος να πέσει τμήμα του τοιχίου το οποίο είχε πάρει επικίνδυνη κλήση και σε μια περιοχή μάλιστα όπου καταγράφονται έντονα κατολισθητικά φαινόμενα.

Δημότες έκρουαν το καμπανάκι του κινδύνου προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες και προτού σημειωθούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Και ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων, με έγγραφο που απέστειλε τον Ιανουάριο του 2016 προς την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, τόνιζε την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης του τοιχίου, επισημαίνοντας ότι σε ένα μεγάλο τμήμα του, είναι εμφανής η θραύση του και ότι είχε πάρει επικίνδυνη κλήση. Η κατάσταση του τοιχίου επιβαρύνθηκε και από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ , στις 27 Σεπτέμβριου του 2021, γεγονός που οδήγησε στην τροποποίηση της μελέτης.

Εδώ και λίγες ημέρες, η ανάδοχη εταιρεία έπιασε δουλειά, καθώς έγινε άρση της διάλυσης της εργολαβίας, μετά από προσπάθειες που κατέβαλε η Περιφέρεια Κρήτης με φόντο το επικίνδυνο σημείο όπου υπήρχαν ζητήματα για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών.

Μετά από αρκετά χρόνια δρομολογείται πλέον λύση, με τον ανάδοχο να προχωρά στις αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης του τοιχίου ενώ παράλληλα θα δρομολογηθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης σε αρκετά σημεία του οδοστρώματος.

Δείτε εκτενές ρεπορτάζ στο βίντεο που ακολουθεί

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News