SOS από την Αρχαία Γόρτυνα: Σε κίνδυνο ο αειθαλής πλάτανος που ζευγάρωσε ο Δίας με την Ευρώπη λόγω ξηρασίας (pics)

Κρήτη
SOS από την Αρχαία Γόρτυνα: Σε κίνδυνο ο αειθαλής πλάτανος που ζευγάρωσε ο Δίας με την Ευρώπη λόγω ξηρασίας (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για έναν αειθαλή πλάτανο, που πέραν της ιστορικής του αξίας, έχει το πολύ ιδιαίτερο, ξεχωριστό χαρακτηριστικό, ότι σε αντίθεση με το συνηθισμένο είδος πλάτανου, δεν ρίχνει τα φύλλα του το χειμώνα αλλά παραμένει πράσινος όλο το χρόνο.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες των ολόξερων (!) πλέον κλάδων του πλατάνου στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας που έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» με υπουργική απόφαση και σήμερα μοιάζει  να κινδυνεύει με πλήρη αφανισμό από την ξηρασία! Η σελίδα Δια-SOS-τε τη Μεσαρά παρουσιάζει εικόνες από τον σχεδό ξερό πλάτανο που είναι αποκαρδιωτικές αναφέροντας τα εξής: "Με προστατευτική περίφραξη να τον περιβάλλει και με ενημερωτική πινακίδα που πληροφορεί τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου πως κάτω από αυτό το δέντρο ζευγάρωσαν ο Δίας με την Ευρώπη, μετά την αρπαγή της από τη Φοινίκη, ο πλάτανος της Γόρτυνας είναι ένα μνημειακό δέντρο μεγάλης συμβολικής αξίας εξ ου και έχει κριθεί διατηρητέο και προστατευόμενο.

Πρόκειται για έναν αειθαλή πλάτανο, που πέραν της ιστορικής του αξίας, έχει το πολύ ιδιαίτερο, ξεχωριστό χαρακτηριστικό, ότι σε αντίθεση με το συνηθισμένο είδος πλάτανου, δεν ρίχνει τα φύλλα του το χειμώνα αλλά παραμένει πράσινος όλο το χρόνο. Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, μετά την ιερή ένωση του Δία με την Ευρώπη κάτω από το συγκεκριμένο δέντρο (της μοναδικής ποικιλίας Platanus Orientalis, var. Creticus που συναντάται μόνο στην Κρήτη) αυτό δεν έχασε ποτέ ξανά τα φύλλα του.

Ο κίνδυνος ολοκληρωτικής του καταστροφής του πλατάνου της Αρχαίας Γόρτυνας είναι, ωστόσο, ορατός καθώς το δέντρο έχει πληγεί από κάποια ασθένεια που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα το ξεράνει εντελώς και τότε η κατάσταση του δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμη.

Το «ΔιαSOSτε» μίλησε για το θέμα με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κα Βασιλική Συθιακάκη η οποία μας είπε ότι λαμβάνονται από τους αρμόδιους -που είναι γνώστες του θέματος και το παρακολουθούν στενά- όλα τα δυνατά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος ώστε να προστατευθεί όπως πρέπει ο πλάτανος του αρχαιολογικού χώρου Γόρτυνας".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News