Ηράκλειο

Σεισμόπληκτοι: Ζητούν δάνεια για να αποκαταστήσουν τις ζημιές αλλά συναντούν εμπόδια από τις τράπεζες

«Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση έτσι ώστε οι όλοι πληγέντες δικαιούχοι να μπορούν να πάρουν τα άτοκα δάνεια», αναφέρουν σε επιστολή τους οι σεισμόπληκτοι

Επιστολή με θέμα τη χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα για την αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς έστειλε στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ο Σύλλογος «Ελπίδα» εκπροσωπώντας τους σεισμόπληκτους του δήμου Μινώα Πεδιάδας, καθώς οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα άρνησης των τραπεζών να τους δανειοδοτήσουν προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι οικίες ή οι επιχειρήσεις τους, εάν βέβαια έχουν ξεπεράσει τον πρώτο σκόπελο, αυτόν της γραφειοκρατίας.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Κώστας Γκαντάτσιος και η γραμματέας Τερζάκη Μαρία, αναφέρονται τα εξής
«Ο Σύλλογός μας πρόσφατα έχει δεχτεί επώνυμες καταγγελίες σεισμοπλήκτων οι οποίοι αφού κατάφεραν μετά κόπων και βασάνων να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία, απευθύνθηκαν στις τράπεζες.
Σύμφωνα με τη με Αριθ. οικ.2/86599/0025 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (Β’ 1257/17.03.2022) προβλέφθηκε η παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα προς αποκατάσταση κτιριακών ζημιών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου όπως αυτές οριοθετήθηκαν με τη Β’ 4646/07.10.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει.
Τα πιστωτικά ιδρύματα αρχικά δήλωσαν άγνοια και αδιαφορία, μετέπειτα δε και άρνηση συμμετοχής στο πρόγραμμα δανειοδότησης σεισμοπλήκτων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα κτίρια τους από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.
Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ενήμερα καθώς επίσης πόσα και ποια από αυτά συμμετέχουν στο πρόγραμμα χορήγησης δανείων σε φυσικά πρόσωπα για την αποκατάσταση των ζημιών τους.
Σας υπενθυμίσουμε τη δημόσια δέσμευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, όπου οι τράπεζες μέλη σας δήλωσαν “…θα σταθούμε αρωγοί με κάθε πρόσφορο τρόπο στις απώλειες που υπέστησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις από τις σεισμικές δονήσεις στο Νομό Ηρακλείου…”.
Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση έτσι ώστε οι όλοι πληγέντες δικαιούχοι να μπορούν να πάρουν τα άτοκα δάνεια», καταλήγει στην επιστολή του ο Σύλλογος “Ελπίδα”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια