Ηράκλειο: Νέα κόντρα διοίκησης κι εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Νέα κόντρα διοίκησης κι εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε νέες συγκρούσεις - σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ - οδηγεί τις σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης μία ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με την οποία το προεδρείο των εργαζομένων καλείται σε συζήτηση σχετικά με... τον τρόπο των κινητοποιήσεων, «ώστε να διαφυλάσσεται η ηρεμία και η ασφάλεια των ασθενών»

Σε νέες συγκρούσεις - σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ - οδηγεί τις σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης, μία ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με την οποία το προεδρείο των εργαζομένων καλείται σε συζήτηση σχετικά με... τον τρόπο των κινητοποιήσεων, «ώστε να διαφυλάσσεται η ηρεμία και η ασφάλεια των ασθενών».

Η απόφαση αυτή ρίχνει “λάδι στη φωτιά”, προκαλώντας αντιδράσεις σε διάφορους συνδικαλιστικούς φορείς του Ηρακλείου, που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους υγειονομικούς του ΠΑΓΝΗ, τονίζοντας πως την ηρεμία και την ασφάλεια των ασθενών δεν τη διαταράσσουν οι κινητοποιήσεις για τα προβλήματα του ιδρύματος, αλλά αυτά καθαυτά τα προβλήματα, τα οποία, αντί να επιλύονται, οξύνονται!

Σύμφωνα με κείμενο του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ προς την εφημερίδα μας, «η διοίκηση του Σωματείου μας έλαβε από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου μια ομόφωνη απόφαση στις 6/4, που καλεί το προεδρείο του Σωματείου σε συζήτηση σχετικά με τον τρόπο κινητοποιήσεών μας, ώστε “να διαφυλάσσεται η ηρεμία και η ασφάλεια των ασθενών”, όπως αναφέρεται. Η πρόσκληση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγε μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών και λίγες μέρες μετά την αγωνιστική υποδοχή-παρέμβαση που οργάνωσε το σωματείο μας στη φιέστα που έστησαν διοίκηση και 7η Υ.ΠΕ. μαζί με το υπουργείο Υγείας στο νοσοκομείο μας».

«Αρνούνται να μας συναντήσουν»

Μάλιστα, στο ίδιο κείμενό του το Σωματείο Εργαζομένων αναφέρει ακόμη: «Η διοίκηση του νοσοκομείου, που αρνείται να συναντηθεί με το σωματείο εδώ και έναν χρόνο, ώστε να δώσει απάντηση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, έχει χρόνο και διάθεση να “τραβήξει το αφτί” στο σωματείο μας, που διεκδικεί πραγματικά μέτρα προστασίας και ασφάλειας των ασθενών και των εργαζομένων.

Εμείς οι μαχόμενοι υγειονομικοί, που και στα χρόνια της πανδημίας υπηρετήσαμε και συνεχίζουμε να υπηρετούμε τους ασθενείς και διεκδικούμε τη βελτίωση των παροχών υγείας και των συνθηκών εργασίας, δε δεχόμαστε μαθήματα για τον τρόπο που θα διεκδικούμε, πόσω μάλλον από εκείνους που συστηματικά βρίσκονται απέναντι στους ασθενείς! Είναι χαρακτηριστικό ότι με διαφορά λίγων ημερών παρακολουθούμε τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας για μετατροπή όλων των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Σε αυτά τα νοσοκομεία-επιχειρήσεις που θέλουν να φτιάξουν, στα νοσοκομεία των μάνατζερ και του “κόστους-οφέλους”, δε χωράνε εργαζόμενοι με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, δε χωράει ο συλλογικός αγώνας και η διεκδίκηση.

Σε αυτό εναρμονίζεται και η στάση της διοίκησης, που δε μας εκπλήσσει καθόλου. Εξάλλου, από την έναρξη της πανδημίας έχουν ξεκινήσει περιστατικά αυταρχισμού από πλευράς της, με απαξιωτικές συμπεριφορές έως και προσβλητικές από τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή σε υπηρεσιακά στελέχη και εργαζόμενους, με την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στους αναισθησιολόγους, με την προειδοποίηση ότι παρανόμως προχωρήσαμε σε στάση εργασίας με την άφιξη του πρωθυπουργού, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, με την κατασυκοφάντηση και την ποινικοποίηση επί της ουσίας της συνδικαλιστικής δράσης.

Η ασφάλεια των ασθενών δεν απειλείται από τους αγώνες μας για ένα πραγματικά δημόσιο νοσοκομείο, που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών. Η ασφάλεια των ασθενών απειλείται από συγκεκριμένες επιλογές, που έχουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Και ακολούθως, οι συνδικαλιστές αναφέρονται ακόμα μια φορά στα αιτήματά τους, λέγοντας πως «έχουμε αναδείξει με επανειλημμένες ανακοινώσεις, δελτία Τύπου και κινητοποιήσεις ότι:

  • Νοσηλεύονται χειρουργημένα παιδιά στην ίδια κλινική με παιδιά με λοιμώξεις, η Ψυχιατρική Κλινική υπερχειλίζει από ράντζα σε καθημερινή βάση, η Παιδοψυχιατρική Κλινική είναι μια ανάσα πριν το κλείσιμο, η Παιδοαιματολογική Κλινική νοσηλεύει παιδιά με νεοπλασίες πάνω από τη δύναμή της.
  • Αφήνεται στο σκοτάδι το νοσοκομείο για λόγους οικονομίας και μπαίνει λουκέτο σε όλες τις εισόδους, ακόμα και της πυρασφάλειας.
  • Το νοσοκομείο είναι χωρίς βασικά υλικά.
  • Οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό στο προσωπικό.

Κάνουμε ξεκάθαρο ότι το σωματείο δε θα γίνει χειροκροτητής αυτής πολιτικής, θα γκρεμίζει την ψεύτικη εικόνα του τέλειου νοσοκομείου, αποκαλύπτοντας την πραγματικότητα, όπως τη ζουν εργαζόμενοι και ασθενείς κάθε μέρα.

Ενημερώνουμε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να ζητάμε την άδεια για το πώς θα διαδηλώνουμε και με ποια αιτήματα.

Θα απαντήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά στον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και όχι μόνο»!

Ξεσηκώθηκαν φορείς υπέρ των υγειονομικών

Η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Σητείας εκφράζει την αλληλεγγύη και την αμέριστη στήριξή της στη διοίκηση του Σωματείου ΠΑΓΝΗ.

«Η ασφάλεια των ασθενών προφανώς προασπίζεται και δεν απειλείται από αγώνες που αποσκοπούν στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας. Οι αγώνες για τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών και των συνθηκών εργασίας δε διαταράσσουν την ηρεμία των ασθενών, αλλά αυτών που υπηρετούν πολιτικές αποσκοπούσες στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία επιχειρήσεις, τα οποία θα αποδίδουν με χρηματικούς όρους την ανθρώπινη ζωή, και στα οποία, όπως πολύ ορθά επισημάνει το προεδρείο του Σωματείου ΠΑΓΝΗ, “δε χωράνε εργαζόμενοι με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, δε χωράει συλλογικός αγώνας και διεκδίκηση”.

Στηρίζουμε και συμφωνούμε απερίφραστα με την απάντησή τους ότι “δε θα δεχτούν μαθήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικούν, ούτε θα ζητάνε την άδεια για το πώς θα διαδηλώνουν και με ποια αιτήματα, από εκείνους που συστηματικά βρίσκονται απέναντι στους ασθενείς”.

Τέλος, δηλώνουμε ότι θεωρούμε απαράδεκτες και καταδικαστέες τις όποιες αυταρχικές και απαξιωτικές συμπεριφορές απέναντι στους εργαζόμενους από τον οποιονδήποτε και αν προέρχονται και ότι η τρομοκρατία ξεκάθαρα δεν αποτελεί τρόπο άσκησης διοίκησης σε μια χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική», σύμφωνα με το Σωματείο από τη Σητεία.

Και οι οικοδόμοι

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, επίσης, εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στο Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

«Η ασφάλεια των ασθενών δεν απειλείται από τους αγώνες για ένα πραγματικά δημόσιο νοσοκομείο που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών. Η ασφάλεια των ασθενών απειλείται από συγκεκριμένες επιλογές και πολιτικές.

Οι υγειονομικοί, που και στα χρόνια της πανδημίας υπηρετήσαν και συνεχίζουν να υπηρετούν τους ασθενείς, διεκδικούν τη βελτίωση των παροχών Υγείας και των συνθηκών εργασίας τους.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι βιώνουμε καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, με την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, την ατελείωτη αναμονή σε λίστες χειρουργείων και εξετάσεων, την έλλειψη υλικών, τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας και το εξουθενωμένο προσωπικό, που δεν παίρνει τα ρεπό και τις άδειές του.

Έχουμε βρεθεί πολλές φορές στο πλευρό των αγωνιζόμενων υγειονομικών, που κινητοποιούνται και παλεύουν όχι μόνο για τα στενά δικά τους ζητήματα, αλλά ενάντια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής, ο καθένας που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες του νοσοκομείου», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Ας αφήσει, λοιπόν, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ τις νουθεσίες και τη συκοφάντηση των αγώνων των εργαζομένων και ας κοιτάξει να ικανοποιήσει τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα που θέτει το Σωματείο των Εργαζομένων του νοσοκομείου. Άλλωστε, αυτά είναι και αιτήματα όλων των εργαζομένων, όλης της κοινωνίας του Ηρακλείου, ολόκληρης της Κρήτης και των γύρω νησιών, που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του!», καταλήγει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου.

«Η επίθεση ενάντια στο Σωματείο των Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ είναι επίθεση εναντίον όλων μας! Γι’ αυτό θα μας βρίσκουν όλους απέναντί τους, διοίκηση, 7η Υ.ΠΕ. και κυβέρνηση!

Απαιτούμε εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών, για σύγχρονη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη υψηλού επιπέδου, στο επίπεδο που επιτρέπει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος της εποχής μας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News