Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς: Κορδέλες εγκαινίων με συλλαλητήριο, παρουσία Μενδώνη

Κρήτη
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς: Κορδέλες εγκαινίων με συλλαλητήριο, παρουσία Μενδώνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εγκαίνια, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και των τοπικών φορέων, αποτελούν και τα επίσημα αποκαλυπτήρια για το νέο μουσείο

Εγκαίνια και κορδέλες μέσα και διαμαρτυρίες έξω για το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς στον Αμπελούζο, που θα εγκαινιαστεί με κάθε επισημότητα σήμερα το μεσημέρι από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με ταυτόχρονη όμως κινητοποίηση διαμαρτυρίας από αρχαιολόγους, αρχαιοφύλακες και υπαλλήλους του ΥΠΠΟ. Η κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην τελετή των εγκαινίων έχει ως σημείο αναφοράς την πρόσφατη μετατροπή 5 μουσείων της χώρας, ανάμεσά τους το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Την κινητοποίηση οργανώνουν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί να γίνει προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας, ώστε να ακολουθήσει η “απόβαση” διαμαρτυρίας στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς στον Αμπελούζο του δήμου Γόρτυνας, που θα εγκαινιαστεί στις 12 το μεσημέρι. Τα εγκαίνια, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και των τοπικών φορέων, αποτελούν και τα επίσημα αποκαλυπτήρια για το νέο μουσείο, ενώ το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς “Εν μέσω των Ορέων. Η ανθρώπινη παρουσία στην πεδιάδα της Μεσαράς από τους προϊστορικούς ως τους χριστιανικούς χρόνους”.

Δρομολόγια για τη μεταφορά του κόσμου στα εγκαίνια

Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, οι επισκέπτες, κατόπιν ενεργειών του Δήμου Γόρτυνας, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με λεωφορείο που θα πραγματοποιεί δρομολόγια από το πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας ως την είσοδο του μουσείου.

Όπως γνωστοποιεί ο Δήμος Γόρτυνας: «Τα δρομολόγια προς το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς θα ξεκινήσουν στις 11:00 (τελευταίο δρομολόγιο στις 11:50). Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, το λεωφορείο θα μεταφέρει, για μία ώρα, τους επισκέπτες από την είσοδο του μουσείου ως το πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας».

Το κάλεσμα στην κινητοποίηση

«Το Σάββατο 22/4/2023 (σ.σ. σήμερα), ανήμερα της προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη εγκαινιάζει τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς. Την ίδια στιγμή που εγκαινιάζει το μουσείο, το οποίο έχει δημιουργηθεί με την υπερπροσπάθεια των υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όλων των ειδικοτήτων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:

-Υποτιμά και λοιδορεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των μουσείων και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το αποτέλεσμα του υπερδεκαετούς έργου των οποίων εγκαινιάζει και παρουσιάζει ως δικό της.

-Με τον Ν. 5021/2023 αποκόπτει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία - μεταξύ αυτών και του Μουσείου Ηρακλείου - από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποκόπτοντας και τα έσοδά τους, από τα οποία εξαρτάται και η βιωσιμότητα των μικρότερων μουσείων, όπως το νέο Μουσείο Μεσαράς.

-Διόρισε προεκλογικά και ρουσφετολογικά τους “εκλεκτούς” της κυβέρνησης στα Διοικητικά Συμβούλια των μουσείων, το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, χρεώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με τους μισθούς και τα έξοδα των γενικών διευθυντών και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της αποκλειστικής επιλογής της υπουργού.

-Τη στιγμή που “διορίζει” τους εκλεκτούς της με ειδικές απολαβές στα Δ.Σ., οι υπηρεσίες και τα μουσεία παραμένουν υποστελεχωμένα, δε γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ακόμη και αυτές που είχαν δρομολογηθεί, παρά μόνο προσλήψεις συμβασιούχων με το “σταγονόμετρο”, με εργασιακή ανασφάλεια και εργασιακή περιπλάνηση. Η υπουργός ετοιμάζει εγκαίνια στο Μουσείο Μεσαράς, αλλά δεν έχει ασχοληθεί με το ότι δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος για το μουσείο το οποίο εγκαινιάζει. Προεκλογικές φιέστες για τις ψήφους, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς ούτε για την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων για να στηθεί το μουσείο με το λιγοστό προσωπικό, ούτε για το αν το μουσείο θα έχει επαρκές προσωπικό για να λειτουργήσει.

-Μέσω της μετατροπής των μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων σε ΝΠΔΔ με δοτές κομματικές διοικήσεις, φοβόμαστε ότι η υπουργός προετοιμάζει το έδαφος για την έμμεση ιδιωτικοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών security σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με την ανάθεση έργου που σήμερα πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε ιδιώτες εργολάβους, με απευθείας αναθέσεις», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που καταλήγει:

«Παλεύουμε για δημόσια μουσεία ανοιχτά σε όλους και όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια, παραδομένα στην εμπορευματοποίηση και στην οικονομική ελίτ της χώρας. Παλεύουμε για τον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό. Κάτω τα χέρια από τα κρατικά μουσεία! Συνεχίζουμε! Ο Ν. 5021/2023 θα μείνει στα χαρτιά!».

Υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας

Αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς, και γύρω στις 2 με 2:30 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα Αρχανών θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπροσωπούμενου από την υπουργό, κ. Λίνα Μενδώνη, της Περιφέρειας Κρήτης εκπροσωπούμενης από τον περιφερειάρχη, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων εκπροσωπούμενου από τον δήμαρχο, κ. Εμμανουήλ Κοκοσάλη, για το έργο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News