Βενιζέλειο: Δεύτερο εξώδικο από τους γιατρούς της παιδιατρικής - Δεν αμείβονται για την υπερεργασία τους (vid)

Κρήτη
Βενιζέλειο: Δεύτερο εξώδικο από τους γιατρούς της παιδιατρικής - Δεν αμείβονται για την υπερεργασία τους (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, οι γιατροί της συγκεκριμένης κλινικής απέστειλαν εξώδικο στη διοίκηση του Βενιζελείου κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των ιατρών του ν. Ηρακλείου, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί η διοίκηση του Βενιζελείου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα δημιουργεί συνθήκες άσχημες τόσο για το ιατρικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες
  • Κατά ριπάς τα «εντέλλεσθε»
  • Βαριά η «σκιά» της υποστελέχωσης πάνω από τα νοσοκομεία
  • Παγιώνονται τα «εντέλλεσθε» ως λύση στην υποστελέχωση
  • Οι γιατροί δεν αμείβονται για την υπερεργασία

Τεράστιο είναι το χάσμα μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών του Βενιζελείου με τη διοίκηση του Βενιζελείου στον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση επιχειρεί να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου.

Μάλιστα σήμερα, οι γιατροί της συγκεκριμένης κλινικής απέστειλαν εξώδικο στη διοίκηση του Βενιζελείου κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των ιατρών του ν. Ηρακλείου, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί η διοίκηση του Βενιζελείου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα δημιουργεί συνθήκες άσχημες τόσο για το ιατρικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες.

Ειδικότερα, με δεύτερο εξώδικο απάντησαν σήμερα οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, στο νεότερο εντέλλεσθε της διοίκησης του νοσοκομειακού ιδρύματος. Με το εντέλλεσθε που αφορά τις τελευταίες εφημερίες του μήνα που δεν βγαίνουν λόγω έλλειψης γιατρών, η διοίκηση επιχειρεί να καλύψει το κενό καλώντας τους γιατρούς να δουλέψουν και αυτό το μήνα, όχι μόνο εκτός ωραρίων, αλλά και εκτός του ορίου ασφαλείας, όπως αναφέρουν οι γιατροί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου, Αλέξανδρος Καφετζάκης, μιλώντας στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ TV, επισήμανε: «Εκτός από το να κοινοποιήσουμε για άλλη μια φορά το πρόβλημα που υπάρχει στην Παιδιατρική Κλινική, θέλουμε να θέσουμε προ νομικών τους ευθυνών τόσο τη διοίκηση του Βενιζελείου όσο και τη διοίκηση της7ης ΥΠΕ, προειδοποιώντας τους πως εάν συμβεί κάτι, τον ένοχο εμείς τον έχουμε καταδείξει. Από εκεί και πέρα, είναι καθαρά θέμα εισαγγελέα και δικαστικών αρχών για την απόδοση ευθυνών».

Το δεύτερο κατά σειρά εξώδικο που κατατέθηκε στην εισαγγελία, έρχεται ως απάντηση στο εντέλλεσθε, με τους γιατρούς από τη μια να εξηγούν ότι δεν είναι αυτός τρόπος να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα υποστελέχωσης και πως οι ίδιοι μέσω του εξωδίκου τους, είναι αποφασισμένοι να μην ανταποκριθούν, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής.

«Προκειμένου να τελειώσει επιτέλους αυτή η ανομία που εκφράζεται με τα εντέλεσθαι στους συναδέλφους παιδιάτρους και τους υποχρεώνει να υπερβαίνουν το ωράριο εργασίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των μικρών ασθενών», διεμήνυσε ο κ. Καφετζάκης.

Του οφείλουν 7.200 ευρώ για έξτρα εφημερίες

Την ώρα πάντως που μετά το νοσοκομείο Ρεθύμνου τα εντέλλεσθε έφτασαν και στο Βενιζέλειο και όπως όλα δείχνουν μετατρέπονται σε πρακτική επίλυσης προβλημάτων υποστελέσωσης, γιατροί καταγγέλλουν ότι γι’ αυτή την υπερεργασία, δεν αμείβονται. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Κώστας Καραταράκης παθολόγος στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου που του οφείλουν ούτε λίγο ούτε πολύ 7.200 ευρώ για έξτρα εφημερίες που κλήθηκε να κάνει λόγω υποστελέχωσης, εδώ και έντεκα μήνες.

Ο κ. Καραταράκης μιλώντας στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ ΤV τόνισε: «Υπήρξε ένας νόμος  το 2021 που για να δώσει δήθεν περισσότερα χρήματα σε θέσεις ειδικότητας στο ζήτημα της πανδημίας,  έδινε 250 ευρώ στις πρόσθετες εφημερίες. Και μάλιστα αυτές οι πρόσθετες εφημερίες θα πληρώνονταν μαζί με τις τακτικές εφημερίες. Αυτός ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Δεν πληρώθηκαν οι εφημερίες αυτές και μας οφείλονται  αρκετά χρήματα από το Μάιο του 2022. Τα ποσά αυτά ανέρχονται από 3.000- 10.000 ευρώ το γιατρό και δεν ξέρουμε πότε θα τα πάρουμε και εάν τελικά τα πάρουμε. Γιατί μας έδωσαν αποδεικτικά με σκοπό να πάμε δικαστικά για να τα πάρουμε».

Ο χώρος της υγείας έχει μετατραπεί σε καζάνι που βράζει με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας να μιλά ανοιχτά για κατάρρευση και να εξηγεί πώς υπό αυτές τις συνθήκες, μόνο αυτονόητο μπορεί να θεωρηθεί γιατί νέοι γιατροί δεν πηγαίνουν σε νοσοκομεία, όπως και γιατί επί δεκαετίες νοσοκομειακοί γιατροί οδηγούνται σε παραιτήσεις.

Ο πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Γιώργος Μανουσάκης είπε: «Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια πίεση και να δουλεύουν γιατροί χωρίς να πληρώνονται τις εφημερίες; Αυτές είναι απαράδεκτες πρακτικές που δυσφημούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία».

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Είναι άξιο αναφοράς  πως το ζήτημα της καθυστέρησης της καταβολής των δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών έχει καταδικάσει μεταξύ άλλων και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών  Ελλάδας, η οποία σε ανακοίνωση της τονίζει:

«Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση από το Υπουργείο Υγείας για το πως, πότε και αν θα πληρωθούν τα οφειλόμενα ποσά που ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ για κάθε γιατρό, αλλά στέλνουν τα εντέλλεσθε βροχή για απλήρωτη δουλειά επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας. Απύθμενο το θράσος τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News