Αρχαιοκαπηλία στο Ηράκλειο: Αντί για το 1 εκατ. € στα χέρια… φόρεσαν χειροπέδες - Οι βαριές διώξεις στους συλληφθέντες

Κρήτη
Αρχαιοκαπηλία στο Ηράκλειο: Αντί για το 1 εκατ. € στα χέρια… φόρεσαν χειροπέδες - Οι βαριές διώξεις στους συλληφθέντες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε εκ των κατηγορουμένων διώκονται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ενώ κατά περίπτωση, για συνέργεια στην κατηγορία της αποδοχής και διάθεσης μνημείων

Η ώρα της δικαιοσύνης και της έρευνας για να εντοπιστεί η προέλευση των αρχαιολογικών θησαυρών που έβγαζαν στο σφυρί έφτασε για τους κατηγορουμένους που αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή μετά τις βαριές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος τους.

Αντιμέτωποι με τον Εισαγγελέα βρέθηκαν το πρωί οι 6 συλληφθέντες της επιχείρησης που εξελίχθηκε με επίκεντρο το Πετροκέφαλο και τον Κρουσώνα, αλλά και ο αποκαλούμενος μεταφραστής ο οποίος παραδόθηκε χθες στις αρχές. Μεταφραστής και Ιταλός αγοραστής,  που έφτασε στο νησί για να κλείσει τη συμφωνία για τις πολύτιμες σαρκοφάγους αντιμετωπίζουν τις ελαφρύτερες από τις διώξεις που ασκήθηκαν για απόπειρα αποδοχής και διάθεσης μνημείων.

Για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, αποδοχή και διάθεση μνημείων εξαιρετικής σημασίας, που αποτελούν προϊόν εγκλήματος καθώς οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για αξία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, διώκονται, ο πρώην λιμενικός, ο συνταξιούχος αρχαιοφύλακας και ο 46χρονος ξυλουργός, βασικός συνεργός τους.

Πέντε εκ των κατηγορουμένων διώκονται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ενώ κατά περίπτωση, για συνέργεια στην κατηγορία της αποδοχής και διάθεσης μνημείων. Ο συνήγορος τους έκανε λόγο για φτωχούς βιοπαλαιστές που πίστεψαν ότι με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουν κάποια χρήματα, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο συμμέτοχης τους στη δράση εγκληματικής οργάνωσης.

Κάποιοι από τους κατηγορουμένους διώκονται επιπλέον για  υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσα από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση κι ακόμα παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων τελεσθείσα από κοινού και κατ' εξακολούθηση και είναι τα πρόσωπα τα οποία πιθανώς γνωρίζουν την προέλευση των αρχαιολογικών θησαυρών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 7 λάρνακες και δεκάδες αγγεία.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις αρχαιολόγων  που βρέθηκαν στη γιάφκα της συμμορίας στο Πετροκέφαλο, σε μια αγροικία η οποία ανήκει στο φούρναρη από τον Κρουσώνα, για να επιβλέψουν την διαδικασία μεταφορά πιθανότατα έχουν προέλθει από λαθρανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Μύρωνα.

Σύμφωνα με την εκτίμησης της Βασιλικής Συθιακάκη πιθανώς κάποια να προέρχονται και από την περιοχή της Μεσαράς ενώ οι λάρνακες είναι εκείνες που θα δώσουν περισσότερα στοιχεία. Φαίνεται να έχουν αποσπαστεί από υστερομινωικό νεκροταφείο και χρονικά τοποθετούνται γύρω στο 1.400 - 1.300 π.Χ.

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News