Ηράκλειο

Ηράκλειο: Απάτη με δήθεν υπάλληλο της Περιφέρειας - 17.000 ευρώ έκαναν «φτερά» από λογαριασμό 55χρονου

Ο δράστης παρουσιάστηκε στο θύμα ως υπάλληλος της Περιφέρειας Κρήτης

Θύμα ηλεκτρονικής απάτης φαίνεται πως έπεσε ένας 55χρονος Ηρακλειώτης, με αποτέλεσμα να κάνουν «φτερά» από το λογαριασμό του 17.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στις αστυνομικές αρχές, το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας 10 Απριλίου, τον πήρε τηλέφωνο ένας άγνωστος άνδρας, και του παρουσιάστηκε ως υπάλληλος της Περιφέρειας Κρήτης και με το πρόσχημα αλλαγής τροποποιήσεων καταβολής κρατήσεων κατάφερε να του πάρει τα χτήματα από τον λογαριασμό.

Συγκεκριμένα του έστειλε μέσω viber ένα link στο οποίο ο 55χρονος συμπλήρωσε τα στοιχεία του με αποτέλεσμα να δώσει πρόσβαση στον απατεώνα.

Το 55χρονο θύμα αντιλήφθηκε την απάτη όταν είδε να λείπουν από το λογαριασμό του 17.000 ευρώ.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας, η οποία αναζητά τον δράστη.

«Προσοχή στους επιτήδειους», λέει η Περιφέρεια Κρήτης

Σε ενημέρωση σχετικά με τις απόπειρες που γίνονται από επιτήδειους να εξαπατήσουν πολίτες ή επιχειρηματίες-προμηθευτές, ισχυριζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι της Περιφέρειας Κρήτης και με σκοπό να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά μέσω κατάθεσης σε τράπεζα, προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «οι επιτήδειοι χρησιμοποιώντας στοιχεία υπαλλήλων και στελεχών της Περιφέρειας που αναρτώνται με βάση τον νόμο στη «Διαύγεια» στο πλαίσιο της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση, ζητούν τηλεφωνικά από τους προμηθευτές της Περιφέρειας Κρήτης να προκαταβάλλουν τις κρατήσεις που προβλέπεται να αποδώσουν στο κράτος, για να μπορούν να εισπράξουν το συνολικό ποσό οφειλής. Πρόκειται για κρατήσεις που κυμαίνονται από 4 έως 8% συνήθως του συνολικού ποσού ή ακόμα και 20% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση αυτή καλούν από κινητό τηλέφωνο, δηλώνουν ψευδώς το όνομα υπαλλήλου και αναφέρουν στοιχεία που αφορούν τιμολόγια κλπ αποδεικτικά που αναρτώνται στη «Διαύγεια». Στη συνέχεια, αφού παραθέσουν κάποια στοιχεία, δίνουν τραπεζικό λογαριασμό στον προμηθευτή της Περιφέρειας Κρήτης στον οποίο του ζητούν να καταθέσει τα χρήματα.

Στην περίπτωση που οποιοσδήποτε προμηθευτής της Περιφέρειας Κρήτης βρεθεί σε ανάλογη συνθήκη θα πρέπει να επικοινωνήσει με τα αρμόδια τμήματα και υπαλλήλους της Περιφέρειας Κρήτης στα υπηρεσιακά τηλέφωνα και στα υπηρεσιακά e-mail, επιβεβαιώνοντας και διασφαλίζοντας ότι υπάρχει πραγματική συνεργασία με τις Υπηρεσίες.

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις έχουν ζητήσει να ενεργοποιήσουν σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό μέσω link που τους αποστέλλουν.

Επειδή σε καμία περίπτωση οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης δεν ζητούν αλλά ούτε αποστέλλουν πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα όπως κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό (μέσω link), θα πρέπει να προσέχουν οι προμηθευτές και πολίτες να μην δημοσιοποιούν τέτοια δεδομένα-στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες δεν πρέπει να ενεργοποιούν οποιαδήποτε σύνδεση (link) που τους αποστέλλεται ζητώντας προσωπικά δεδομένα όπως τραπεζικά στοιχεία-λογαριασμούς. Να σημειωθεί πως οι επιτήδειοι έχουν γίνει αντιληπτοί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια