Λαγοκέφαλος
Φωτ. αρχείου

Ηράκλειο: Ένας «τεράστιος» λαγοκέφαλος στον Κούλε!

Κρήτη
Ηράκλειο: Ένας «τεράστιος» λαγοκέφαλος στον Κούλε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας μεγάλου μεγέθους λαγοκέφαλος εμφανίστηκε στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου

Την «εμφάνισή» του έκανε ένας δηλητηριώδης λαγοκέφαλος περίπου 50 εκατοστών στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου.

Ο τεράστιος Λαγοκέφαλος που εντοπίστηκε στον Κούλε, ανήκει στην οικογένεια των τετραοδοντοειδών και παράγει μια τοξίνη (τετραδοτοξίνη ΤΤΧ), η οποία μπορεί να προκαλέσει στους καταναλωτές από σοβαρή δηλητηρίαση μέχρι και θάνατο, εξαιτίας μυϊκής παράλυσης, αναπνευστικών διαταραχών και ανεπάρκειας του κυκλοφοριακού συστήματος.

Το τοξικό ψάρι πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου το καλοκαίρι του 2005, στα παράκτια νερά της Ρόδου και της Σύμης, προερχόμενο από την Ερυθρά θάλασσα και έχοντας - ενδιάμεσα - περάσει στην ανατολική Μεσόγειο. Η ραγδαία αύξησή του και η εξάπλωσή του στο νότιο Αιγαίο, ήταν αποτέλεσμα της εισόδου του και στις θάλασσες των Κυκλάδων, κάτι που προκαλεί ανησυχία.

Σε παλαιότερη ανακοίνωσή του το ΕΛΚΕΘΕ αναφέρει: «Το είδος ψαριού Lagocephalus sceleratus (κοινώς λαγοκέφαλος), που προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, έχει εισβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ την τελευταία δεκαετία, και έχει εξαπλωθεί στις ελληνικές θάλασσες, έχοντας εγκαταστήσει - μέχρι στιγμής - μεγάλους πληθυσμούς στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Το ψάρι αυτό περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (κυρίως εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση βρώσης του από τον άνθρωπο, σε πολλές περιπτώσεις έως και θανατηφόρες, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του. Το είδος δε θεωρούταν επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλον τρόπο, πλην της κατανάλωσής του από τον άνθρωπο.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ μελετάει την εξάπλωση και τη βιολογία του είδους από τότε που εμφανίστηκε στις θάλασσές μας και έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές καμπάνιες με δελτία Τύπου, ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών και μέσω των ΜΜΕ για την ενημέρωση των αλιέων και του κοινού. Έχει επίσης επανειλημμένως υποβάλει ερευνητικές προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για τη μελέτη τρόπων περιορισμού των πληθυσμών του και αντιμετώπισης των αρνητικών του επιπτώσεων στην αλιεία και το περιβάλλον. Δυστυχώς, όμως, καμία από αυτές τις προτάσεις δεν έχει μέχρι στιγμής χρηματοδοτηθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News