Γκαρσόνια με πτυχίο ΑΕΙ: Το 50% των σερβιτόρων στο Ηράκλειο έχουν τελειώσει Πανεπιστήμιο! - Απογοητευτικά στοιχεία

Κρήτη
Γκαρσόνια με πτυχίο ΑΕΙ: Το 50% των σερβιτόρων στο Ηράκλειο έχουν τελειώσει Πανεπιστήμιο! - Απογοητευτικά στοιχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω δυσκολίας να βρουν δουλειά, καταλήγουν να εργάζονται service στην εστίαση

Πτυχιούχοι πανεπιστημίου είναι πέντε στους δέκα εργαζόμενοι στην εστίαση ή σε άλλες χειρωνακτικές εργασίες που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Το υψηλό αυτό ποσοστό καταδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τη “βόμβα” στα θεμέλια του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς υποδηλώνει την αναντιστοιχία σπουδών και ένταξης στο πεδίο εργασίας. Ένα σημαντικό βάρος των νέων αυτών και μορφωμένων ανθρώπων το σηκώνει ο χώρος της εστίασης, όπου νέοι άνθρωποι πιάνουν δουλειά με σκοπό να κάνουν το επάγγελμα που σπούδασαν μόλις τους παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Ειδικότερα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης αναδείχτηκε η αναγκαιότητα να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα να βρεθεί τρόπος ώστε οι σπουδές που κάνει ένας άνθρωπος να αντιστοιχούν στο επάγγελμα που θα ακολουθήσει. Μάλιστα, απότοκο της αδυναμίας αυτής ήταν το φαινόμενο του brain drain ή αλλιώς του φαινομένου της “διαρροής εγκεφάλων”, με την έννοια πως μορφωμένα άτομα που σπούδασαν στην Ελλάδα έφυγαν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό συνέβη με ανοδικές τάσεις και στην Κρήτη. Το πρόβλημα δε λύθηκε, ενώ πάρα πολλοί σπουδαγμένοι Έλληνες συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και μάλιστα να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από εκείνο σπούδασαν.

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιου Βοργιά, ο οποίος, μιλώντας στο neakriti.gr, έκανε σαφές πως 5 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 25-40 ετών που απασχολούνται σε τομείς όπως η εστίαση ή σε κακοπληρωμένες εργασίες είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο, με τον ίδιο να κάνει σαφές πως ο κλάδος της εστίασης και του επισιτισμού απορροφάει μεγάλο μέρος του εργασιακού προσωπικού στον νομό Ηρακλείου.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο στον νομό Ηρακλείου. Το 50% των εργαζομένων ηλικίας 25-40 ετών, που εργάζονται τόσο σε κακοπληρωμένες όσο και σε βαριά χειρωνακτικές εργασίες, όπως είναι η εστίαση, έχουν πτυχίο πανεπιστημίου. Είναι άνθρωποι που έχουν μείνει από το brain drain και δυστυχώς το παραγωγικό μοντέλο που ισχύει στη χώρα μας δε τους στηρίζει. Δεν υπάρχει αντιστοιχία σπουδών-πεδίου στην αγορά εργασίας, με άμεση συνέπεια να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν κάνουν αυτό που σπούδασαν. Και περιμένουν να ανοίξει ένα παράθυρο εργασίας σε αυτό που επιθυμούν να απασχοληθούν, ώστε να βλέπουν οι ίδιοι το μέλλον πιο αισιόδοξα. Συνήθως μιλάμε για άτομα που έχουν αποφοιτήσει από μια σχολή που εξάγει εκπαιδευτικούς», είπε ο κ. Βοργιάς, ενώ συνέχισε: «Η Πολιτεία θα πρέπει να βρει τον τρόπο να κρατήσει τα παιδιά αυτά στην Ελλάδα και να μην υπάρξει άλλη διαρροή “εγκεφάλων”. Είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό, με πολλές προεκτάσεις, που θα φανούν στο μέλλον. Εάν δε γίνει άμεσα η διασύνδεση πεδίου σπουδών και θέσης εργασίας, τότε φοβάμαι πως δε θα υπάρχει αύριο».

Τον τομέα εστίασης σχολίασε μέσω του neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού ν. Ηρακλείου, κ. Μιχάλης Ριζικιανάκης, ο οποίος έκανε σαφές πως ο συγκεκριμένος εργασιακός κλάδος λειτούργησε την περίοδο της οικονομικής κρίσης σαν “μαξιλαράκι” απασχολησιμότητας, ενώ αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα.

«Ο κλάδος της εστίασης λειτούργησε σαν το “μαξιλαράκι” της εργασίας την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα. Πολύς μορφωμένος κόσμος απασχολείται προσωρινά, ώσπου να ανοιχτεί ένα πεδίο εργασίας στον τομέα που τον ενδιαφέρει. Έχουμε νέους ανθρώπους που αναμένουν την ευκαιρία να ανοίξει μια θέση της προτίμησής τους και μόλις ανοίξει, αποχωρούν από την εστίαση. Η διαδικασία στη χώρα μας είναι αργή, ώστε να ανοίξει μια ευκαιρία σε επίπεδο δουλειάς. Και δυστυχώς, το να δουλεύει κάποιος στην εστίαση δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος εργασίας εάν δούμε τη σωματική και ψυχική κούραση που υπάρχει, τα ελαστικά δικαιώματα και γενικότερα την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων που υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Ριζικιανάκης.

«Δυστυχώς, το παραγωγικό μας μοντέλο στηρίζεται στη μονοκαλλιέργεια. Στηρίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στον τουρισμό. Νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν άλλο πεδίο εργασίας γιατί η χώρα μας δεν έχει αναπτύξει δουλειές σε χώρους εργασίας όπως είναι οι βιομηχανικές μονάδες, η μεταποίηση ή ο πρωτογενής τομέας. Δεν έχουν αναπτυχθεί οι κλάδοι με άμεση συνέπεια να απορροφούνται οι νέοι σε τομείς που προανέφερα προηγουμένως», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Νεκτάριος Μωυσάκης.

«Η Πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα στους νέους»

«Το ποσοστό των μορφωμένων ανθρώπων που εργάζονται σε κακοπληρωμένες και βαριά χειρωνακτικές εργασίες είναι μεγάλο. Και δυστυχώς, δεν είναι πλεονέκτημα να υποστηρίζουμε πως πολλοί απόφοιτοι ΑΕΙ εργάζονται σε δουλειές που δεν αντιστοιχούν στα πτυχία σπουδών τους. Τα μεγάλα αυτά ποσοστά καταδεικνύουν τη δυσκολία που υπάρχει στους νέους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν για το εξωτερικό, για την εύρεση μιας καλύτερης θέσης εργασίας. Η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει το νέο εργασιακό προσωπικό και να βρει τα κίνητρα να κρατήσει τους εργαζομένους οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν στον τόπο μας», υπογράμμισε από την πλευρά του το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κ. Αναστάσιος Ξενάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News