Ηράκλειο

Ηράκλειο: Πώς γιόρτασαν το Πάσχα οι τσιγγάνοι της Νέας Αλικαρνασσού (vid)

Στον καταυλισμό των Ρομά της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο, οι φωτιές από το πρωί, ακόμη και από μακριά μαρτυρούσαν το γλέντι που και φέτος ξεκίνησε νωρίς

  • Οι σούβλες στήθηκαν και το γλέντι ξεκίνησε στον καταυλισμό
  • Το τσιγγάνικο γλέντι φέτος ξεκίνησε νωρίς
  • Κάθε σπίτι και ένας οβελίας με το τσιγγάνικο γλέντι να κλέβει την παράσταση
  • Με χαμόγελο και αισιοδοξία οι τσιγγάνικες ευχές έκαναν φέτος την διαφορά

Οι σούβλες στήθηκαν από νωρίς το πρωί και οι βάρδιες του ψήστη άλλαζαν από χέρι σε χέρι. Όλα τα μέλη των οικογενειών γύρω από τη φωτιά, σε μια ιεροτελεστία που με αφορμή το Άγιο Πάσχα ενώνει οικογένειες, διαιωνίζοντας ένα έθιμο που κρατάει και θα κρατάει όσο και η τσιγγάνικη ψυχή τους αντιστέκεται στους καιρούς.

Στον καταυλισμό των Ρομά της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο, οι φωτιές από το πρωί, ακόμη και από μακριά μαρτυρούσαν το γλέντι που και φέτος ξεκίνησε νωρίς.

Μικροί και μεγάλοι σε ένα σύνολο, με χορό και τραγούδι, γιόρτασαν την ημέρα, μιλώντας για το οικογενειακό κλίμα της ημέρας, που απαιτεί τα προβλήματα να μείνουν πίσω και πρωταγωνιστής της ημέρας να γίνει η λαχτάρα για ζωή.

Οι μουσικές στη διαπασόν. Έξω από κάθε σπίτι και ένας οβελίας. Γυναίκες άνδρες και παιδιά μαζί σε ένα γλέντι που κάθε χρόνο το περιμένουν με ανυπομονησία.

Με χαμόγελο και αισιοδοξία οι Ρομά του Καταυλισμού χάρισαν τις ευχές τους, τσουγκρίζοντας αυγά και ποτήρια στο μέσο μιας παύσης από το χορό, σαν υπόσχεση πώς και το επόμενο Πάσχα με την ίδια ζεστή διάθεση, όλοι μαζί και πάλι θα γιορτάζουν το αναστάσιμο μήνυμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια