Πάσχα στο νοσοκομείο: Ανάσταση μέσα στις κλινικές για γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς

Κρήτη
Πάσχα στο νοσοκομείο: Ανάσταση μέσα στις κλινικές για γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο υγειονομικοί μιλούν στο neakriti.gr για τις γιορτινές βάρδιες στο νοσοκομείο

Δύο βιωματικές ιστορίες από γυναίκες εργαζόμενες, που την περίοδο του κορωνοϊού δούλευαν στο ΠΑΓΝΗ, δίνει στη δημοσιότητα στο neakriti.gr. Οι δύο γυναίκες μίλησαν ανοιχτά για το επάγγελμα του γιατρού και του νοσηλευτή, το οποίο βλέπουν περισσότερο ως λειτούργημα και λιγότερο ως βιοποριστική εργασία.

Οι δύο γυναίκες μιλούν για την περίοδο του Πάσχα μέσα στο νοσοκομείο, ενώ έκαναν σαφές πως μέσα από τις νυχτερινές βάρδιες την περίοδο των εορτών ενδυναμώνονται οι σχέσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών.

Ειδικότερα, η Βασιλεία Καλιαφεντάκη είναι 29 ετών. Η ίδια βρίσκεται στο 3ο έτος ειδικότητας στην Κλινική Αιματολογίας του ΠΑΓΝΗ. Έχει καταγωγή από το Ρέθυμνο και ζει στο Ηράκλειο. Η ίδια αρχικά είπε στο neakriti.gr πως δεν πρέπει ένας γιατρός να έχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα την περίοδο των εορτών. Όπως είπε, «φέτος θα είμαι Μεγάλο Σάββατο στο νοσοκομείο. Εμείς ως γιατροί έχουμε συνηθίσει να κάνουμε τις εορτές μέσα στο νοσοκομείο. Η φύση της δουλειάς είναι έτσι, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κανονίσεις πράγματα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας πως, εάν εργαστείς Χριστούγεννα στο νοσοκομείο, θα είσαι έξω το Πάσχα».

Η ίδια είπε πως οι εορτές την περίοδο του Πάσχα είναι ξεχωριστές στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τονίζοντας: «Δεν είναι άσχημα οι εορτές μέσα στο Πάσχα. Σφίγγουν οι σχέσεις γιατρών, νοσηλευτών και πασχόντων, ιδίως σε μια κλινική όπως εμάς, που έχουμε χρόνιους πάσχοντες».

Πώς όμως προετοιμάζεται η ίδια ψυχολογικά όταν έρχονται οι χριστιανικές εορτές και δε θα δει αγαπημένα πρόσωπα και φίλους;

«Τα πρώτα χρόνια της ειδικότητας πάντα υπήρχε το ερώτημα: Τι θα κάνω όταν οι άλλοι θα πάνε διακοπές; Πλέον, έχω κατανοήσει πως η δουλειά του γιατρού μπαίνει ως πρώτη προτεραιότητα. Για μένα, δεν είναι δύσκολο γιατί βρίσκομαι κοντά στο Ρέθυμνο. Μπορώ να προλάβω να πάω στο Ρέθυμνο. Όταν το νοσοκομείο γίνεται δεύτερο σπίτι σου, τότε οι δεσμοί που δημιουργείς μέσα στο νοσοκομείο έχουν ως συνέπεια να καλύπτουν το συναισθηματικό κενό που υπάρχει», μας είπε.

Πιο νωρίς η Ανάσταση

Η Βασιλεία Καλιαφεντάκη την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα το 2021 εργάστηκε την περίοδο του Πάσχα και πιο συγκεκριμένα το Μεγάλο Σάββατο. Η Βασιλεία εξομολογήθηκε την εμπειρία της αναφέροντας: «Έκανα γιορτές του Πάσχα το 2021 και πιο συγκεκριμένα Μ. Σάββατο. Η καθημερινότητά μας δεν άλλαξε. Το μόνο που άλλαξε ήταν τα υγειονομικά μέτρα που μπήκαν. Εμείς μπορούσαμε να μετακινηθούμε, ενώ οι πολίτες δεν μπορούσαν. Φαίνεται λίγο νομοτελειακό, αλλά η καθημερινότητα δεν άλλαξε σημαντικά».

Το πασχαλινό κλίμα είναι διαφορετικό μέσα στο νοσοκομείο, όπως περιγράφει η Βασιλεία. Η Ανάσταση γίνεται νωρίτερα, ενώ την επόμενη μέρα το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ μοιράζει στους εργαζομένους το πασχαλινό τσουρέκι.

«Η Ανάσταση γίνεται πιο νωρίς. Η τραπεζαρία έχει κόκκινα αυγά και μπορεί κάποιος να πάρει. Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ έρχεται την επόμενη μέρα και πιο συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα και μοιράζει το εορταστικό τσουρέκι στους εργαζόμενους. Το 2021 έφερε κάποιος το φως το Μ. Σάββατο και ανάψανε μέσα στο νοσοκομείο τη λαμπάδα. Οι ασθενείς αναμένουν τους συγγενείς τους να τους επισκεφτούν. Βέβαια σε μας δεν επιτρέπεται μεγάλο χρονικά επισκεπτήριο», σημείωσε.

Πώς αισθάνεται μία νέα ειδικευόμενη που καταφτάνει η μέρα του Μ. Σαββάτου και πρέπει να εργαστεί; «Μου δημιουργείται άγχος γιατί είναι περίοδος αδειών. Είμαστε ήδη λιγότερα άτομα και η εργασία πρέπει να ολοκληρωθεί με λιγότερα άτομα και υπάρχει προβληματισμός μέχρι τώρα», κατέληξε.

«Μακριά από τις οικογένειές μας»

Η Δέσποινα Παπαγιαννάκη είναι στην ίδια ηλικία με τη Βασιλεία και είναι νοσηλεύτρια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή του πατέρα της είναι από την Αγία Γαλήνη. Η Δέσποινα, αφού έζησε στην Αθήνα, πήγε σε νοσοκομείο στη Σαντορίνη και τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στο ΠΑΓΝΗ. Πέρυσι πήρε την ειδικότητά της και είναι πλέον στο μόνιμο προσωπικό. Δούλεψε Πάσχα το 2021 και το 2022.

Η Δέσποινα, περιγράφοντας την εμπειρία της, υποστήριξε πως η έλξη για το επάγγελμα που κάνει έχει οικογενειακές καταβολές. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Η μητέρα μου ήταν νοσηλεύτρια και γνώριζα τι θα αντιμετωπίσω και πιο συγκεκριμένα ήξερα πως κάποιες εορταστικές ημέρες θα βρισκόμουν εντός της νοσοκομειακής μονάδας. Είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον ή για κάποια που δεν είναι αυτές τις ημέρες με τα αγαπημένα του πρόσωπα, αλλά η αίσθηση της προσφοράς είναι ανεκτίμητη. Είναι λειτούργημα να είσαι νοσηλευτής».

Η ίδια έκανε σαφές πως την περίοδο του Πάσχα που ήταν στο ΠΑΓΝΗ και πιο συγκεκριμένα στη ΜΕΘ τα βαριά περιστατικά ήταν πολλά και κατ’ επέκταση το εργασιακό άγχος ήταν έντονο.

«Εργάζομαι 7 χρόνια. Το 2021 ήμουν στη ΜΕΘ και τα περιστατικά από κορωνοϊό ήταν βαριά. Σε γενικές γραμμές, καθ’ όλη τη διάρκεια των υγειονομικών μέτρων η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ήταν πάντα ένα “βαρύ” τμήμα. Υπήρχαν περίοδοι που ήμασταν υπερπλήρεις και πολλές φορές καταλαμβάναμε και άλλους χώρους για να εξυπηρετήσουμε περιστατικά. Τέτοιες περίοδοι ήταν οι εορτές του 2021», υπογράμμισε.

Η ίδια εργαζόταν και πέρυσι το Πάσχα στο ΤΕΠ. Όπως είπε, γενικότερα είναι ημέρες ηρεμίας, γιατί και ο κόσμος αποφεύγει να πάει στα νοσοκομεία. «Πέρυσι ήμουν στα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Είναι μέρες που ηρεμούμε. Όλοι είναι στα σπίτια τους με τις οικογένειές τους και έρχονται τα βαριά περιστατικά. Επίσης, στις γιορτές, λόγω των ημερών, επειδή ο κόσμος βγαίνει και πίνει, δεν έρχεται στο νοσοκομείο για να μη του συμβεί κάποιο τροχαίο ατύχημα στον δρόμο», σημείωσε.

Πέρυσι που δούλευε την Κυριακή του Πάσχα έφυγε τρέχοντας να πάει στην Αγία Γαλήνη. Εάν όμως έχεις συγγενείς που μένουν μακριά, όπως λέει, τότε είναι δύσκολο να τους δεις.

«Πέρυσι έφυγα “σκαστή” για να δω τον πατέρα μου και την αδερφή μου. Τη μητέρα μου με τον αδερφό μου, που μένουν στην Αθήνα, δε τους είδα», μας είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News