Κρήτη: Αυτοσχέδιες εκκλησίες για τις Ακολουθίες των Παθών και του Πάσχα στις σεισμόπληκτες περιοχές του Δήμου Μινώα (vid)

Κρήτη
Κρήτη: Αυτοσχέδιες εκκλησίες για τις Ακολουθίες των Παθών και του Πάσχα στις σεισμόπληκτες περιοχές του Δήμου Μινώα (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για δεύτερο Πάσχα οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στον σεισμόπληκτο δήμο Μινώα τελούνται σε “λαβωμένους” από τον σεισμό ναούς ή σε αίθουσες που έχουν διαμορφωθεί καταλλήλως γι’ αυτόν τον σκοπό

Δεύτερο Πάσχα με δεκάδες εκκλησίες οι οποίες παραμένουν “λαβωμένες” από τον φονικό σεισμό των 6 ρίχτερ, τον Σεπτέμβριο του 2021, θα κάνουν φέτος οι πιστοί της ευρύτερης περιοχής του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Όπως “αποτυπώνεται” στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV”, οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελούνται - και - εκτός ιερών ναών, σε αίθουσες που έχουν διαμορφωθεί καταλλήλως γι’ αυτόν τον σκοπό.

Οι εικόνες που αποτυπώθηκαν από χώρο πρώην τραπεζικού υποκαταστήματος στην “καρδιά” του Αρκαλοχωρίου είναι ενδεικτικές της κατάστασης: Πρόκειται για τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου, και ο οποίος “φιλοξενείται” στο πρώην τραπεζικό υποκατάστημα. Οι πιστοί προσεύχονται και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και για τα παιδιά τους, προσδοκώντας, εκτός από τα σπίτια, να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν και οι εκκλησίες. Πάντως, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και το neakriti.gr οι πιστοί δεν έκρυψαν την πικρία τους για την υφιστάμενη κατάσταση.

Στην “ΚΡΗΤΗ TV” και το neakriti.gr μίλησε, ωστόσο, και ο ίδιος ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, Σεβασμιότατος κ.κ. Ανδρέας, ο οποίος τόνισε: «Εμείς οι άνθρωποι καλούμεθα να δίνουμε τον αγώνα μας, τον πνευματικό και τον υλικό (...). Πικρία υπάρχει, αλλά εκτός από την πικρία υπάρχει και η προσδοκία της Αναστάσεως».

Εξηγώντας τι έχει συμβεί με τον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ανέφερε ότι πρόκειται για «αίθουσα τράπεζα του Ψαράκειου κληροδοτήματος. Επειδή δεν είχαμε κάπου αλλού να εγκαταστήσουμε τις λειτουργικές μας ανάγκες και να εξυπηρετηθούμε, έκανα ένα σχετικό έγγραφο στα κληροδοτήματα, τα ενημέρωσα, υπήρξε συναίνεση κι έτσι τη χρησιμοποιούμε την πρώην αυτή τράπεζα των χρημάτων σε τράπεζα των ψυχών και των πνευματικών αγωνιών μας, και τελούμε εκεί τις λειτουργίες και όλες τις ακολουθίες».

19 μήνες μετά

Στο μεταξύ, 19 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021, ακόμη παραμένει ζητούμενο η έγκριση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των εκκλησιαστικών μνημείων που επλήγησαν. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ζημιές που προκλήθηκαν έχουν ήδη αποκατασταθεί, ωστόσο γενικά ο “δρόμος” για την αποκατάσταση των περισσότερων από 20 ενοριών είναι ακόμη “μακρύς”. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ απαιτούνται μελέτες και χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ!

Τα εγκαίνια του ναού του Προφήτη Ηλία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτέλεσαν ένα νέο ξεκίνημα για το Αρκαλοχώρι, ενώ την ίδια ώρα η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου βάζει το δικό της “λιθαράκι” για την αποκατάσταση τριών ακόμη Ιερών Ναών.

«Κάνουμε μια προσπάθεια», ανέφερε αρχικά ο Σεβασμιότατος, ο οποίος επισήμανε ότι «ήδη με τον Προφήτη Ηλία το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Επίσης και με την Αγία Ζώνη στις Αγιές Παρασκιές, αλλά και με τον ναό του Δραπετίου. Προχωράμε τώρα και στην ολοκλήρωση της Αγίας Μαρίνας της Βόννης».

Αναφορικά με την έγκριση για τη χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης των πληγέντων ναών, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου ανέφερε ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια «γι’ αυτό το ποσό. Έχει έρθει ένα έγγραφο από το ΥΠ.ΕΣ., πρόθεση χρηματοδότησης την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου. Πρέπει να γίνουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παρακαλέσαμε τον κ. Αρναουτάκη, ούτως ώστε η απόφαση υπουργική από πρόθεση να γίνει πράξη και να έρθουν τα χρήματα, προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιευτούν για τις ανάγκες των ναών της Μητροπόλεως».

Όπως είναι λογικό, οι πιστοί είναι ανήσυχοι, καθώς βλέπουν ότι οι μήνες περνούν και η κατάσταση παραμένει, σε πολλές περιπτώσεις, στάσιμη. Όπως ανέφερε με νόημα μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και το neakriti.gr ο Πρωτοσύγκελος Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Επιφάνιος Ζαχαράκης, «και οι πιστοί συνεχώς παραπονιούνται ότι θέλουν να προχωρήσει η κατάσταση, να φτιαχτούν οι ναοί. Δεν εξυπηρετούνται... Το βλέπετε και μόνοι σας».

«Θέλουμε από την Πολιτεία τολμηρές αποφάσεις και να προχωρήσει τις διαδικασίες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο π. Επιφάνιος Ζαχαράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News