Ενεργοί Πολίτες: SOS για τη Βικελαία - «Σοβαρός κίνδυνος υπολειτουργίας ή και κλεισίματός της»

Ηράκλειο
Ενεργοί Πολίτες: SOS για τη Βικελαία - «Σοβαρός κίνδυνος υπολειτουργίας ή και κλεισίματός της»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από τις αρχές του 2022 με μια σειρά εγγράφων και δημοσιευμάτων έχει γίνει γνωστό το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που θα στελεχώσει τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και ο συνεπαγόμενος κίνδυνος υπολειτουργίας ή ακόμα και κλεισίματός της», αναφέρουν οι Ενεργοί Πολίτες

“Καμπανάκι” κινδύνου για τη λειτουργία της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης κρούουν οι Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τη δημοτική Αρχή εν γένει, κάνοντας λόγο για υπολειτουργία που μπορεί να επιφέρει ακόμα και το κλείσιμο της ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ηρακλείου.

Στην επιστολή τους οι Ενεργοί Πολίτες αναφέρουν τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Από τις αρχές του 2022 με μια σειρά εγγράφων και δημοσιευμάτων έχει γίνει γνωστό το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που θα στελεχώσει τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και ο συνεπαγόμενος κίνδυνος υπολειτουργίας ή ακόμα και κλεισίματός της.

Είναι προφανές από τα στοιχεία στα οποία είμαστε όλοι κοινωνοί ότι η προηγούμενη αναφορά για κλείσιμο αυτής της κοιτίδας γραμμάτων και πολιτισμού δεν είναι κινδυνολογική, ούτε αβάσιμη.

Αυτή τη στιγμή στη Βικελαία υπηρετούν οκτώ μόνιμοι υπάλληλοι ενώ στοιχειώδης κάλυψη των αναγκών και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της απαιτεί τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό εργαζομένων με κατάλληλες ειδικότητες.

Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν τουλάχιστον τρεις συνταξιοδοτήσεις, αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης.

Είναι σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών άμεση ανάγκη η πρόσληψη:

Δύο αρχειονόμων, δύο βιβλιοθηκονόμων, ενός τεχνικού πολυμεσικών εφαρμογών, ενός τεχνίτη χάρτου, ενός ιστορικού και ενός μουσειοπαιδαγωγού.

Όμως καταγράφεται μέχρι σήμερα μια χαρακτηριστική αδράνεια και αδυναμία διεκδίκησης και λύσης του ζητήματος.

Από ό,τι επίσης έχουμε πληροφορηθεί η επιτροπή της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης δεν έχει συνεδριάσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ είναι αμφίβολο αν με τη νέα σύνθεσή της έχει συνεδριάσει έστω και μία φορά.

Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε,

Η λειτουργία της βιβλιοθήκης μας δεν αφορά μόνο την δημοτική αρχή είναι ευθύνη όλου του δήμου των πολιτών και των εκπροσώπων τους σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης με το αντίστοιχο βάρος ευθύνης που αναλογεί.

Όμως η δημοτική αρχή οφείλει να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει κάνει για την εύρυθμη λειτουργία του πνευματικού μας φάρου, την προοπτική και την εξέλιξή του.

Να απαντήσει στην πραγματική αγωνία των εργαζομένων αλλά και όλων των πολιτών για τον κίνδυνο επιβίωσης της.

Να μας πληροφορήσει για τις ενέργειες σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της υποστελέχωσής της.

Να μας ενημερώσει για τις προτάσεις και τις άμεσες ενέργειές της.

Είναι σαφές ότι η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο ζήτημα της λειτουργίας της Βικελαίας θα βαρύνει τη σημερινή δημοτική αρχή θα επηρεάσει όμως όλους τους πολίτες που στους κόλπους της βρίσκουν πνευματική απαντοχή και θα είναι μαύρη σελίδα στο βιβλίο του πολιτισμού και των γραμμάτων.

Παρακαλούμε  για την εισαγωγή του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.  

Για τη δημοτική κίνηση

Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες,

Ηλίας Λυγερός».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News