Ηράκλειο

Κρήτη: Πάσχα σε «λαβωμένες» Εκκλησίες για τους σεισμόπληκτους - Μετατρέπουν αίθουσες σε χώρους προσευχής (vid)

Οι εικόνες που αποτυπώθηκαν από χώρο πρώην τραπεζικού υποκαταστήματος στην «καρδιά» του Αρκαλοχωρίου, είναι ενδεικτικές της κατάστασης: Πρόκειται, για τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο οποίος υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου και ο οποίος «φιλοξενείται» στο πρώην τραπεζικό υποκατάστημα

Δεύτερο Πάσχα με δεκάδες εκκλησίες οι οποίες παραμένουν «λαβωμένες» από τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ, τον Σεπτέμβριο του 2021, θα κάνουν φέτος οι πιστοί της ευρύτερης περιοχής του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Όπως «αποτυπώνεται» στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV, οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελούνται -και- εκτός ιερών ναών σε αίθουσες που έχουν διαμορφωθεί καταλλήλως γι’ αυτόν τον σκοπό.

Οι εικόνες που αποτυπώθηκαν από χώρο πρώην τραπεζικού υποκαταστήματος στην «καρδιά» του Αρκαλοχωρίου, είναι ενδεικτικές της κατάστασης: Πρόκειται, για τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο οποίος υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου και ο οποίος «φιλοξενείται» στο πρώην τραπεζικό υποκατάστημα.

Οι πιστοί προσεύχονται και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και για τα παιδιά τους, προσδοκώντας εκτός από τα σπίτια, να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν κι οι εκκλησίες. Πάντως μιλώντας στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ TV, οι πιστοί δεν έκρυψαν την πικρία τους για την υφιστάμενη κατάσταση.

Στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ TV μίλησε, ωστόσο και ο ίδιος ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, Σεβασμιότατος κκ. Ανδρέας ο οποίος τόνισε ότι «Εμείς οι άνθρωποι καλούμεθα να δίνουμε τον αγώνα μας, τον πνευματικό και τον υλικό. (…) Πικρία υπάρχει αλλά εκτός από την πικρία υπάρχει κι η προσδοκία της Αναστάσεως».

Εξηγώντας τι έχει συμβεί με τον Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ανέφερε ότι πρόκειται για «Αίθουσα τράπεζα του Ψαράκειου κληροδοτήματος. Επειδή δεν είχαμε κάπου αλλού να εγκαταστήσουμε τις λειτουργικές μας ανάγκες και να εξυπηρετηθούμε , έκανα ένα σχετικό έγγραφο στα κληρεοδοτήματα, τα ενημέρωσα, υπήρξε συναίνεση κι έτσι τη χρησιμοποιούμε την πρώην αυτή τράπεζα των χρημάτων σε τράπεζα των ψυχών και των πνευματικών αγωνιών μας και τελούμε εκεί τις λειτουργίες και όλες τις ακολουθίες».

Στο μεταξύ, 19 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021, ακόμη παραμένει ζητούμενο η έγκριση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των εκκλησιαστικών μνημείων που επλήγησαν. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ζημιές που προκλήθηκαν, έχουν ήδη αποκατασταθεί, ωστόσο, γενικά ο «δρόμος» για την αποκατάσταση των περισσοτέρων από 20 ενοριών, είναι ακόμη «μακρύς». Σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ απαιτούνται μελέτες και χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ!

Τα εγκαίνια του ναού του Προφήτη Ηλία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτέλεσαν ένα νέο ξεκίνημα για το Αρκαλοχώρι, ενώ την ίδια ώρα, η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου βάζει το δικό της λιθαράκι για την αποκατάσταση τριών ακόμη Ιερών Ναών. «Κάνουμε μια προσπάθεια» ανέφερε αρχικά ο Σεβασμιότατος , ο οποίος επισήμανε ότι «ήδη με τον Προφήτη Ηλία το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Επίσης και με την Αγία Ζώνη στις Αγιές Παρασκιές, αλλά και με το ναό του Δραπετίου. Προχωράμε τώρα και στην ολοκλήρωση της Αγίας Μαρίνας της Βόννης».

Αναφορικά με την έγκριση για τη χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης των πληγέντων ναών, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου ανέφερε ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια «γι’ αυτό το ποσό. Έχει έρθει ένα έγγραφο από το ΥΠΕΣ, πρόθεση χρηματοδότησης την Ιερά μητρόπολη Αρκαλοχωρίου. Πρέπει να γίνουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παρακαλέσαμε τον κ. Αρναουτάκη ούτως ώστε η απόφαση υπουργική από πρόθεση να γίνει πράξη και να έρθουν τα χρήματα προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιευτούν για τις ανάγκες των ναών της μητροπόλεως».

Όπως είναι λογικό, οι πιστοί είναι ανήσυχοι, καθώς βλέπουν ότι οι μήνες περνούν και η κατάσταση παραμένει, σε πολλές περιπτώσεις, στάσιμη. Όπως ανέφερε με νόημα ο Πρωτοσύγκελλος Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Επιφάνιος Ζαχαράκης «Και οι πιστοί συνεχώς παραπονιούνται ότι θέλει να προχωρήσει η κατάσταση, να φτιαχτούν οι ναοί. Δεν εξυπηρετούνται… Το βλέπετε και μόνοι σας». «Θέλουμε από την πολιτεία τολμηρές αποφάσεις και να προχωρήσει τις διαδικασίες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πάτερ Επιφάνιος Ζαχαράκης.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια