Ηράκλειο: Μαζική «απόβαση» στη Λότζια για το εργατικό ατύχημα στην Ανακύκλωση

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Μαζική «απόβαση» στη Λότζια για το εργατικό ατύχημα στην Ανακύκλωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας, απόψε Δευτέρα 10 Απριλίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μετά τον σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Μαζική... “απόβαση” διαμαρτυρίας, με φόντο τα συχνά εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στον τόπο μας, ετοιμάζεται στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, μετά τον σαββατιάτικο σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης...

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων προχώρησε σε άμεση παρέμβαση, γνωστοποιώντας πως εν ώρα εργασίας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαλογής στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, ο άτυχος εργαζόμενος υπέστη σκίσιμο από γυαλί σε αρτηρία στο εσωτερικό του αγκώνα του, ενώ χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Το ατύχημα, που συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, ήρθε να ξεχειλίσει το “ποτήρι της οργής” για την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, που απευθύνει δημόσιο, ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται για τις 6 σήμερα το απόγευμα, στην έναρξη της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Όπως επισημαίνει η Ένωση, έχουν γίνει διαδοχικές καταγγελίες για τις εργασιακές συνθήκες στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, ενώ εδώ και δύο μήνες έχουν τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, για τα οποία δεν έχει γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση.

Έντονος προβληματισμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προβληματισμός σε συνδικαλιστικούς φορείς και εργαζομένους είναι διάχυτος στο Ηράκλειο αλλά και στην Κρήτη γενικότερα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες θρηνήσαμε έναν ακόμα συμπολίτη μας, καθώς έφυγε από τη ζωή 57χρονος εργαζόμενος της Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στις 9 Δεκεμβρίου 2022, στη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων στην περιοχή του Αϊ Γιάννη στο Ηράκλειο. Ο 57χρονος παρέμεινε νοσηλευόμενος επί 3,5 περίπου μήνες στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, όμως το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου εξέπνευσε, σκορπίζοντας θλίψη και πόνο στον επαγγελματικό κλάδο των εργαζομένων της Καθαριότητας.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΚΑΤ

Το περιστατικό στο εργοστάσιο ανακύκλωσης μάλιστα δεν ήταν το μοναδικό το σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο, καθώς είχαμε και άλλο εργατικό ατύχημα με τον ακρωτηριασμό ενός 57χρονου άνδρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας ακρωτηριάστηκε στον αντίχειρα και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, όπου κρίθηκε ωστόσο αναγκαίο να μεταφερθεί στο ΚΑΤ, στην Αθήνα, όπως και έγινε αφού στήθηκε εσπευσμένα αεροπορική επιχείρηση διακομιδής του από το Ηράκλειο στην πρωτεύουσα.

Η ανακοίνωση-κάλεσμα της ΕΙΥΗ

«Νέο εργατικό ατύχημα συνέβη σήμερα (σ.σ. προχθές Σάββατο) το μεσημέρι σε εργοστάσιο ανακύκλωσης. Ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια διαλογής τραυματίστηκε από γυαλί και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Κλιμάκιο του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων βρέθηκε εκεί από την πρώτη στιγμή. Το γεγονός αποτελεί ένα προδιαγεγραμμένο και προαναγγελθέν εργοδοτικό έγκλημα, που θα μπορούσε να είχε κοστίσει μέχρι και τη ζωή του συναδέλφου μας», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και σημειώνει: «Το Σωματείο μας από τις 17/01/23 έχει καταθέσει προς τη δημοτική Αρχή γνωστοποίηση των απαράδεκτων συνθήκων εργασίας στο ΚΔΑΥΗ και ζητούσε να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα για τη συνολική λειτουργία του ΚΔΑΥΗ, ωστόσο μας έχουν ακόμα στο περίμενε...

Τόσο ο Δήμος Ηρακλείου, όπως και ο εργολάβος αγνοούν επιδεικτικά τις καταγγελίες τόσο του σωματείου όσο και των ίδιων των εργαζομένων. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει 4 καταγγελίες για τα ελλιπή μέτρα προστασίας και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο εργοστάσιο.

Τα Τέμπη είναι ανάμεσά μας! Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά περίτρανα ότι η πολιτική του ίδιου του κράτους και των οργάνων του, όπως οι Δήμοι, και των μεγάλων επιχειρήσεων μετράνε τα μέτρα προστασίας της ζωής μας σαν κόστος για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία τους! Η ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου και της ΕΕΑΑ, που έχουν αφήσει τον χώρο του ΚΔΑΥ Ηρακλείου με πεπαλαιωμένο και χωρίς συχνή συντήρηση εξοπλισμό».

«Καλούμε όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και απαιτούμε:

Την άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου!

Την άμεση στελέχωση των ελεγκτικών φορέων, της Επιθεώρησης Εργασίας και την εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους. Την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και να αγωνιστούν για μέτρα υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους απ’ όλους τους χώρους, όπως και στην ανακύκλωση, να δυναμώσουν τη φωνή τους και να παραβρεθούν τη Δευτέρα στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να διεκδικούμε μέτρα ασφαλείας εδώ και τώρα», καταλήγει η ΕΙΥΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News