Ηράκλειο

Κρήτη: «Όχι» στις «Λευκές Νύχτες» από τους εμπόρους - Διαμαρτυρία αύριο στο Ηράκλειο

«Είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι και συμφωνούμε κι εμείς απόλυτα τόσο με τους εργαζόμενους, όσο και με την κοινή θέση ΕΣΕΕ και ΓΣΒΕΕ», είπε στο neakriti.gr ο Μανόλης Κουμαντάκης

«Όχι» στις “Λευκές νύχτες” λένε και οι έμποροι της Κρήτης, ενώ κοινή επιστολή στην κυβέρνηση, καλώντας τη να πάρει πίσω το μέτρο τροποποίησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, απέστειλαν ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Μιλώντας στο neakriti.gr τόσο ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τις “Λευκές νύχτες” και τόνισαν ότι συμφωνούν κι εκείνοι με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, που για τις 11 αύριο το πρωί έχει εξαγγείλει κινητοποίηση έξω από τα Δικαστήρια του Ηρακλείου κατά της... ολονύχτιας λειτουργίας των καταστημάτων!

«Είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι και συμφωνούμε κι εμείς απόλυτα τόσο με τους εργαζόμενους, όσο και με την κοινή θέση ΕΣΕΕ και ΓΣΒΕΕ», είπε στο neakriti.gr ο Μανόλης Κουμαντάκης.

«Τα προβλήματα της αγοράς», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπάμπης Λεκάκης, «δεν έχουν σχέση με τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Οφείλονται στην αδυναμία του κόσμου να μπει στα καταστήματα και να κάνει τις αγορές του. Άρα είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις “Λευκές νύχτες” ή όπως αλλιώς τις λένε».

Η κοινή επιστολή

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον Άδωνι Γεωργιάδη η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, μέλη των οποίων είναι η ΟΕΣΚ και η ΟΕΒΕΝΗ αντίστοιχα, «με την παρούσα θέλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευση και τον προβληματισμό μας για την τροπολογία με ρυθμίσεις του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που εισήχθη αιφνιδιαστικά - και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο - στο νομοσχέδιο του υπουργείου σας “Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023 κ.λπ.”.

Σύμφωνα με την τροπολογία, προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, αντί για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, και τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων αντί για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Επιπλέον, προβλέπεται η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων πέρα από τις 9 μ.μ. και συγκεκριμένα με δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και έως τις 6 το πρωί, μετά από πρόταση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου προς τον Δήμο, ο οποίος λαμβάνει και τη σχετική απόφαση.

Με άλλα λόγια, “εν μια νυκτί” τροποποιήθηκε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και άλλαξε ο φορέας παράτασης του εθνικού πλαισίου ωραρίου χωρίς πειστικό λόγο. Θεωρούμε και το έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι πριν τη λήψη σημαντικών νομοθετικών παρεμβάσεων, που επηρεάζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, είναι αναγκαίο να διεξάγεται ουσιαστική διαβούλευση με τους σχετικούς φορείς εκπροσώπησης.

Δυστυχώς, όσον αφορά στις παρεμβάσεις που διαχρονικά έχουν εφαρμοστεί για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων, που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες προσφέρουν το 85% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, συστηματικά δε λαμβάνονται υπόψη. Επί του προκείμενου, δεν αντιλαμβανόμαστε τον λόγο κυρίως της μεταφοράς της Κυριακής του Μαΐου στις χειμερινές εκπτώσεις. Επιπλέον, δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο που το υφιστάμενο επιτυχημένο και αποτελεσματικό σύστημα λήψης απόφασης για τη διεύρυνση του ωραρίου πέρα από τις 9 το βράδυ τροποποιείται και η αρμοδιότητα μεταφέρεται στους δημάρχους από τα Περιφερειακά Συμβούλια (που είχαν και υπό μία έννοια εξακολουθούν να έχουν τη σχετική αρμοδιότητα, καθώς η διάταξη δεν έχει καταργηθεί - άρθρο 186, περ. ΙΙΔ’, παρ. 1 Ο)», αναφέρει η επιστολή.

Χαριστική βολή για τις μικρές επιχειρήσεις

«Ιδιαίτερα αρνητικά αξιολογούμε, επίσης, και τη ρητή αναφορά της δυνατότητας που έχουν πλέον οι δήμαρχοι να επεκτείνουν το εθνικό πλαίσιο μέχρι τις 6 την άλλη ημέρα το πρωί, ώρα έναρξης του ωραρίου της επόμενης ημέρας, δίνοντάς τους ουσιαστικά τη δυνατότητα για ωράριο 24 ωρών και 7 ημερών την εβδομάδα.

Θυμίζουμε εδώ ότι, μέχρι σήμερα, τα Περιφερειακά Συμβούλια έδιναν στους Εμπορικούς Συλλόγους το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν “Λευκές νύχτες” (που αναφέρονται ως λόγος στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας) μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και οι Εμπορικοί Σύλλογοι ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι με τη διεύρυνση αυτή του ωραρίου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελεί μια ιδιαίτερα και σε κάθε περίπτωση δυσμενή συνθήκη, καθώς δίνεται στους δημάρχους η δυνατότητα όχι απλά να δίνουν άδεια για μία και μοναδική διεύρυνση κατ’ έτος (όπως συνήθως συμβαίνει στις “Λευκές νύχτες”), αλλά να καθορίσουν εκτεταμένα χρονικά διαστήματα λειτουργίας όλων των καταστημάτων κάθε είδους με συνεχή 24ωρη λειτουργία.

Πρώτον, έχουμε τον δικαιολογημένο φόβο ότι θα επιδιωχθεί από πολλούς τοπικούς δημάρχους η δημιουργία “ειδικών” Εμπορικών Συλλόγων (στην ουσία σωματείων- “φαντασμάτων”) με μόνο σκοπό να προτείνουν διευρύνσεις του ωραρίου, φαινόμενο που έχει επισημανθεί και στο παρελθόν.

Δεύτερον, στην τρέχουσα συγκυρία, όπου η ακρίβεια έχει απομειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η οποιαδήποτε διεύρυνση ωραρίου, πέραν της συνήθως μίας και εξαιρετικής “Λευκής νύχτας” ανά Δήμο κατ’ έτος, δε θα προσφέρει επιπλέον τζίρο, αλλά μόνο επιπλέον κόστη.

Τρίτον, ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και στα εισοδήματα των νοικοκυριών βελτιώνεται, η λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις επιφυλάσσει μόνο τη βιολογική εξάντληση επιχειρηματιών και εργαζομένων, αλλά και τη μεταφορά τζίρου και εισοδήματος από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προς τις μεγάλες, που έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τα επιπλέον κόστη, να οργανώσουν καλύτερα τον χρόνο εργασίας, ενώ παράλληλα διαθέτουν τους πόρους για μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη προβολή των προϊόντων τους, εντείνοντας τον “θεσμικό” ιδιότυπο αθέμιτο ανταγωνισμό προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Κύριε υπουργέ, με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε άμεσα να διαβουλευτείτε μαζί μας, ώστε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες νομοθετικές διορθώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τις σχετικές ρυθμίσεις είναι περισσότερες από 200.000 και απασχολούν περί τα 500.000 άτομα.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις η αιφνιδιαστική τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας, εκτός από την έντονη δυσαρέσκεια, έχει προκαλέσει και έντονο προβληματισμό για το μέλλον», καταλήγει η επιστολή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια