Χερσόνησος: Στις «ράγες» η ανάπλαση του λιμένα - Τι περιλαμβάνει το αναπτυξιακό έργο (βίντεο)

Κρήτη
Χερσόνησος: Στις «ράγες» η ανάπλαση του λιμένα - Τι περιλαμβάνει το αναπτυξιακό έργο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι περιλαμβάνει η μελέτη στην τουριστική περιοχή του Λιμένα Χερσονήσου

Στις “ράγες” μπαίνει ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο των τελευταίων δεκαετιών στην τουριστική περιοχή του Λιμένα Χερσονήσου. Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, χθες υπογράφτηκε η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης ανάπλασης, αντιδιαβρωτικής προστασίας χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου και προστασίας λιμένα έναντι προσάμμωσης.

Οι πιστώσεις, τόσο για τη μελέτη όσο και για τα έργα που θα ακολουθήσουν (8.000.000 ευρώ), έχουν εξασφαλιστεί, με τον δρόμο να είναι πλέον ανοιχτός για την υλοποίηση της ολοκληρωμένης παρέμβασης, που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή του Λιμένα Χερσονήσου με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, περιπάτου, αθλητισμού, αναψυχής κ.ά., ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη λιμενική δραστηριότητα της περιοχής με την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα πρότυπα ενός σύγχρονου λιμένα.

«Ανοίγει μια νέα σελίδα και εποχή για τη Χερσόνησο» ήταν το μήνυμα που έστειλαν, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους, οι τοπικοί φορείς, ενώ ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος έκανε λόγο για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό project που έχει σχεδιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή, το οποίο μάλιστα κινείται στα πρότυπα των σύγχρονων διεθνών τουριστικών λιμένων.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Λιμένα Χερσονήσου και, εκτός από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρόντες ήταν ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλης Κουτουλάκης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, του Λιμενικού, του Δήμου Χερσονήσου κ.ά. Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει και το τουριστικό προϊόν, αλλά και θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες στον θαλάσσιο τουρισμό, διότι πέρα από την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στη Χερσόνησο, θα δημιουργήσει και θα αυξήσει νέες θέσεις ελλιμενισμού.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μια εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου, διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξασφάλισε πόρους πάνω από 200 εκατ. ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας, αλλά και σε έργα αντιδιαβρωτικά», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, που συμπλήρωσε ότι «συνολικά σε επίπεδο Κρήτης έχουν χρηματοδοτηθεί δράσεις αναβάθμισης υποδομών και αναπλάσεις χερσαίων ζωνών πάνω από 50 εκατ. ευρώ» και πως «ποτέ στην Κρήτη δεν είχαν υλοποιηθεί τέτοιες δράσεις και γι’ αυτό είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος δήλωσε ότι με τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται «μία από τις πλέον πολυσύχναστες και επισκέψιμες περιοχές όλης της Ελλάδας θα γίνει ένας τόπος που δε θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από διάσημα θέρετρα σε όλο τον κόσμο», συμπληρώνοντας ότι αυτή η παρέμβαση υπήρξε όραμα ετών και πως «είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί στον Λιμένα Χερσονήσου τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλης Κουτουλάκης επισήμανε ότι «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την Κρήτη στις λιμενικές υποδομές, και όχι μόνο, προχωράει συντεταγμένα» και πως «ποτέ άλλοτε η Κρήτη δεν έχει δει τόσους πόρους στοχευμένους».

«Οραματιζόμαστε ένα ολοκληρωμένο λιμενικό σύστημα για όλη την Κρήτη. Πέρα από την ανάπτυξη των μεγάλων λιμένων, που βρίσκονται σε εξαιρετική επενδυτική κατάσταση, νομίζω ότι πρέπει να δούμε τα λιμάνια του Βορρά και του Νότου εξίσου, διότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και για την τουριστική ανάπτυξη και για τους αλιείς και για όλους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτουλάκης.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου Κώστας Αναστασάκης δήλωσε: «Πρόκειται για μία σειρά από παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν έργα αστικής ανάπλασης, εκσυγχρονισμού των υποδομών και αναβάθμισης της λειτουργικότητας της περιοχής. Είναι ένα ολιστικό σχέδιο αναβάθμισης, που θα αλλάξει την εικόνα της ευρύτερης περιοχής και αποτελεί το επιστέγασμα στρατηγικού σχεδιασμού και στοχευμένου αναπτυξιακού οράματος από τη δημοτική Αρχή Χερσονήσου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χερσονήσου».

Παρέμβαση στην “καρδιά” της Χερσονήσου

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Χερσονήσου, «η μελέτη αφορά στην “καρδιά” της τουριστικής περιοχής της Χερσονήσου και ειδικότερα του παραλιακού μετώπου του Λιμένα Χερσονήσου, που οριοθετείται από τη συμβολή των οδών Ν. Νεάρχου-Αγίας Παρασκευής μέχρι τη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Αγίας Παρασκευής.

  • την αισθητική βελτίωση της όψης του παραλιακού μετώπου,
  • την ενίσχυση της λιμενικής δραστηριότητας με τη δημιουργία νέων λιμενικών εγκαταστάσεων,
  • την ενίσχυση της σύνδεσης των μεμονωμένων μέχρι τώρα πόλων ενδιαφέροντος με τη δημιουργία ενός χώρου ιδιαίτερου αισθητικού ενδιαφέροντος για ποικιλία δραστηριοτήτων, περιπάτου, αθλητισμού, αναψυχής, εξερεύνησης, στάσης, παραμονής κ.λπ.,
  • την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών πρόσβασης και εξυπηρέτησης σε Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)».

Η εκπόνηση της μελέτης εντάχθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, ενώ εξασφαλισμένες, όπως επισημάνθηκε, είναι οι πιστώσεις και για την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News