Ηράκλειο

Κεγκέρογλου: «Δέσμευση υπουργείου Άμυνας για το στρατόπεδο στο Καστέλι Πεδιάδας» (vid)

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κατανόησε την αναγκαιότητα αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και γενικότερα αναπτυξιακούς σκοπούς και δεσμεύτηκε για την παραχώρησή του

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Πλευράκη -Ζωγραφάκη στο Καστέλι Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε ότι το πρώην στρατόπεδο Πλευράκη-Ζωγραφάκη, έκτασης περίπου 17 στρεμμάτων, που βρίσκεται κοντά στο Καστέλι Πεδιάδας, είναι κλειστό, ανενεργό εδώ και πολλά χρόνια και διαθέτει και εγκαταστάσεις που παραμένουν αναξιοποίητες και απειλούνται από την φθορά του χρόνου.

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι «παλαιότερα ο Δήμος είχε υποβάλει αίτημα και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενέκρινε την παραχώρηση 4,7 στρεμμάτων, τα οποία όμως δεν αποτελούσαν ενιαία έκταση και έναντι τιμήματος. Ωστόσο, επειδή η έκταση του πρώην στρατοπέδου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και γενικότερα αναπτυξιακούς σκοπούς», ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας:

- «να ανταποκριθεί στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και να παραχωρήσει το πρώην Στρατόπεδο Πλευράκη-Ζωγραφάκη για την αξιοποίησή του από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας και  

- να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κεγκέρογλου για την ερώτησή του, αναφέρθηκε στο έντονο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για τα ζητήματα του νομού και της περιοχής και σημείωσε ότι, προκειμένου να προχωρήσει η παραχώρηση που είχε ζητηθεί το 2018, χρειαζόταν η τροποποίηση των όρων δόμησης και χρήσεων γης στην εν λόγω περιοχή ενώ η προγραμματισμένη αυτοψία από τους αρμόδιους του υπουργείου και του Δήμου ουδέποτε έλαβε χώρα. Το ίδιο συνέβη και με το αίτημα του 2021, μετά από το οποίο δεν υπήρξε συνέχεια. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού στη συνέχεια έκρινε ότι το πρώην στρατόπεδο Πλευράκη –Ζωγραφάκη θα μπορούσε να εξυπηρετήσει επιχειρησιακές ανάγκες.

Ωστόσο, σήμερα, επ’ αφορμής της επίκαιρης ερώτησης του κ. Κεγκέρογλου, ο υφυπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Ηρακλείου, «κατανόησε την αναγκαιότητα αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και γενικότερα αναπτυξιακούς σκοπούς και δεσμεύτηκε τόσο για την επικαιροποίηση των επιχειρησιακών αναγκών του Γενικού Επιτελείου Στρατού όσο και για την παραχώρησή του, υπό την προϋπόθεση κατάθεσης από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας σοβαρής μελέτης-πρότασης με βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες, βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου».

Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου στη δευτερολογία του επισήμανε στον υπουργό ότι ενδεχόμενα επιχειρησιακές ανάγκες μπορούν ανάλογα με τη φύση τους να εξυπηρετηθούν από έκταση σε άλλο σημείο που δε θα είναι κοντά σε οικισμούς και η οποία μπορεί να παραχωρηθεί από τον Δήμο, εφόσον βέβαια ταυτόχρονα παραχωρηθεί στο Δήμο το στρατόπεδο Πλευράκη- Ζωγραφάκη για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και γενικότερα αναπτυξιακούς σκοπούς.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια