Βαρδάκης: «Να μπει τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων των ΟΤΑ»

Ηράκλειο
Βαρδάκης: «Να μπει τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων των ΟΤΑ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι εν λόγω συμβάσεις καταχρηστικά και επίπλαστα χαρακτηρίζονται ως ορισμένου χρόνου ή έργου, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», αναφέρεται σε ερώτηση προς αρμόδιους υπουργούς

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την απαιτούμενη οριστική λύση σχετικά με τους συμβασιούχους που απασχολούνται στους Δήμους, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, με τους τομεάρχες Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Ζαχαριάδη και Μίλτο Χατζηγιαννάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές επικαλούνται ότι οι εν λόγω συμβάσεις καταχρηστικά και επίπλαστα χαρακτηρίζονται ως «ορισμένου χρόνου» ή «έργου», ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Όπως αναφέρουν, «ήδη στην κατεύθυνση αυτή, με απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), ερμηνεύοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/70, επιτάσσει την προστασία των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την πρόληψη της καταχρηστικής χρησιμοποίησης τους δια διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Με την ίδια οδηγία κρίθηκε μετατροπή της σύμβασης εργαζομένου σε αορίστου χρόνου, που στην πραγματικότητα αποτελεί το μόνο μέτρο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταχρηστικής χρησιμοποίησης ορισμένου χρόνου συμβάσεων που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Όπως είναι γνωστό, τόσο από τις παρεμβάσεις των συλλογικών αντιπροσωπευτικών οργάνων των δήμων, όσο και από την ΠΟΕ ΟΤΑ, οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να επαπειλείται η χρηστή άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως αυτές προσδιορίζονται στις οικείες νομοθετικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους.

Συνεπώς, για την άρση τέτοιων αρνητικών συνεπειών, αναγκάζονται να προβαίνουν σε προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις, που ψευδεπιγράφως αναφέρονται ως ορισμένου χρόνου, καθώς κατ’ ουσίαν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εκάστου φορέα. Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να επιλύουν προσωρινά το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που υπάρχει, ωστόσο δεν το αντιμετωπίζουν οριστικά και αποτελεσματικά, επί ζημία τόσο των ίδιων των ΟΤΑ, που αποστερούνται του αναγκαίου προσωπικού όσο και των εργαζομένων που τελούν υπό την ομηρεία συμβάσεων ορισμένης διάρκειας.

Πρακτικά, αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο προσλήψεων, παρατάσεων συμβάσεων, δικαστικών αγώνων και ομηρίας τόσο των ΟΤΑ όσο και των εργαζομένων, που προκαλεί από κάθε άποψη μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον, παραβιάζει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων και υποσκάπτει το δημόσιο χαρακτήρα παρεχόμενων υπηρεσιών από τους δήμους.

Η Κυβέρνηση αντί να δώσει λύση στο πρόβλημα, το επεξέτεινε, θεσμοθετώντας την υποχρεωτική εξάντληση των ένδικων μέσων, κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες συμβασιούχους».

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  1. «Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για το ζήτημα της ομηρίας ΟΤΑ και εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ψευδεπίγραφα αποκαλούνται συμβάσεις ορισμένου χρόνου;
  2. Με ποιο τρόπο θα προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες από την καταχρηστική χρησιμοποίησή τους;
  3. Θα παύσει να υποσκάπτει την παροχή υψηλού επιπέδου δημοσίων υπηρεσιών από τους ΟΤΑ στους πολίτες και να προωθεί την ιδιωτικοποίηση των πάντων;
  4. Τι απαντά στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που ζητούν μονιμοποίηση των Εργαζομένων-Συμβασιούχων, που καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
  5. Προτίθεστε να δώσετε παράταση στις συμβάσεις εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για να λυθεί το ζήτημα;».

Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμα 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News